Élelmiszerek, amelyek eddig is tartalmaztak rovarokat: számos hús és édesség megtalálható listán

2023. március 24. 11:30
Már most több olyan élelmiszer van a boltok polcain, amelyek előállításához rovarokat használtak fel.
 
Ismét előtérbe kerültek a rovarok
Az elmúlt hetekben nagy hangsúlyt kaptak Európában a rovarokat tartalmazó élelmiszerek. Innentől fogva ugyanis a vállalatok még több fajtával dolgozhatnak, amit sokan kétkedve fogadtak, hiszen senki nem akar olyan ételeket fogyasztani, amihez rovarokat használhat fel. Arra viszont senki nem gondol, hogy már most is rengeteg olyan készétel található a boltok polcai, amiket rovarrészekkel "javítottak fel". Sőt, akadnak olyan gyógyszerek is, amelyek rovarok által előállított válladékot tartalmaznak. Ez 2023-ra teljesen normális jelenség, csupán nem hallunk róla túl sokat. Egyik cég, üzlet, esetleg étterem sem hirdeti a lárvákkal és tücskökkel ízesített fogásokat, így az emberek nem igazán foglalkoznak ezzel.
Élelmiszerek, amelyek eddig is tartalmaztak rovarokat: számos hús és édesség megtalálható listán
Jelenleg számtalan olyan édességet, húst, gyümölcs, csokoládét vásárolunk meg napi szinten, amelyek tartalmaznak rovari eredetű összetevőket - írja a Pénzcentrum.
 
Az Európai Bizottság döntött a rovarügyben
Nemrég derült ki, hogy az Európai Bizottság a házi tücskökkel együtt négy további rovarfaj kapcsán adott engedélyt, amit a vállalatok, cégek felhasználhatnak a kereskedelmi forgalomba hozott élelmiszerek ízesítésére, színezésére. Ennek hatására az Agrárminisztérium módosítja is a jelölési rendszert, így a rovarfehérjéket tartalmazó termékeket megkülönböztethetővé kell tenni. Amennyiben tehát valamit le akarunk venni a boltok polcairól, akkor egyértelműnek kell lennie, hogy melyik tartalmaz ilyen adalékanyagot - ezt Nagy István tárcavezető jelentette be korábban.
 
Nem most történik meg először
Bár lehet abban a hitben élni, hogy eddig ez nem így volt, azért érdemes tudni, hogy nem ez az első eset, hogy a rovarfogyasztást napirendre tették. A mostani esetben azonban kormányzati, valamint lakossági részről is hatalmas az ellenállás. Az évek során több vélemény napvilágot látott, miszerint a rovarok fogyasztása nem illik bele a magyarok étkezési szokásaiba, nem egyeztethető össze a keresztény értékrenddel. Az Agrárminisztérium szintén ellenzi a rovarfogyasztást, hiszen szerintük nem kell tartani sem élelmiszer, sem pedig fehérjehiánytól, így a mostani döntést is feleslegesnek tartják.
 
Kitértek arra, hogy a felmérések szerint a hazai fogyasztók alig 5 százaléka fogyasztaná szívesen ezeket az ételeket. A Nébih szerint ráadásul több mint 70 százalékuk határozottan ellenzi ezt a megoldást. A magyar emberek tehát szükségtelennek tartják a rovarokkal való élelmiszer előállítást. Bár ezek az állatok mind Ázsiában, mind Afrikában a gasztronómiai kultúra részét képezik, senki nem gondolja úgy, hogy a szokást nekünk is át kéne vennünk.
 
A kutatók azonban egyetértenek abban, hogy az állati fehérjék kiváltására teljesen jó megoldásnak bizonyul, ha a vállalatok rovarokkal dolgoznak. Ahogy ugyanis fejlődik a társadalom, úgy egyre nagyobb az igény az állati fehérjék iránt, azonban a hústermelés jóval nagyobb környezeti terheléssel jár. Az ehető rovarok között van a lisztkukac és a vándorsáska, amelyek jóval kisebb ökológiai lábnyomot hagynak maguk után, mint a marha, a sertés, vagy éppen a szárnyasok.
 
Milyen aggályok merülnek fel?
A rovarok élelmiszercélú tenyésztésének és fogyasztásának bár vannak előnyei, azért számos aggály merül fel az emberekben ezzel kapcsolatban. Ezeknek az állatoknak az esetében ugyanis előfordulhat, hogy patogén mikrobákkal, toxikus anyagokkal szennyezettek, emellett egyes részeik nem is emészthetőek az emberi szervezet számára, nem beszélve az allergiás reakcióról.
 
A Nébih eloszlatta a félelmeket
Mivel a napokban ismét a figyelem középpontjába került a rovartéma, így a Nébih kénytelen volt megszólalni az ügyben. Február 1-jei közleményükben igyekeztek eloszlatni a félreértéseket és leírták, hogy az új élelmiszerek kizárólag szigorú ellenőrzést követően kerülhetnek forgalomba. Ezeknek az új összetevőknek a biztonságosságát az EFSA végzi, a jóváhagyásról pedig egy tagállami képviseletből álló testület hoz végső döntést. Amennyiben ez pozitív, akkor kaphatja meg az élelmiszer az EU Bizottság engedélyét a forgalmazásra.
 
A rovarok már ma ott vannak az élelmiszerekben
Bár a 10 magyarból 7 elzárkózik attól, hogy rovarokból készült élelmiszert fogyasszon, ez nem azt jelenti, hogy most ne ennénk ezeket. A többség feltehetően naponta fogyaszt olyan ételeket és italokat, amelyek valamilyen rovarból kivont anyagot tartalmaznak. Két ilyen adalék a kármin és a sellak. Előbbi általában a húsokban, húskészítményekben, édességekben, italokban, valamint lekvárokban van jelen. A piros árnyalatért ugyanis ez a felelős, így ne lepődjünk meg, ha a színezett élelmiszerek kármint tartalmaznak. Az anyag E120 fedőnéven található meg a csomagolásokon.
 
Ezzel szemben a sellak E904 kód alatt fut. Egy állati eredetű gyanta, amit kozmetikai termékekhez, bútorfényezőhöz használnak fel, de előfordul gyógyszerekben, valamint élelmiszerekben egyaránt.
 
Tetves és rovarkrémes édességek
Az emberek nagy részének fogalma sincs róla, hogy mi és mit tartalmaz, pedig például a gumicukor jórészt lovak csontjaiból porából kerül előállításra. Egyes kávék, smoothiek és sütik pedig régóta tartalmaznak kárminsavat. Ez sem új keletű dolog. Amikor ezt felfedezték, akkor a vállalat, amely ezeket készítette, lecserélte az anyagot likopinra, amely ugyanolyan piros árnyalatot ad, viszont ezt pár a paradicsomból vonják ki. Ahogy sétálunk a sorok között, garantáltan találunk sellakot vagy kármint tartalmazó finomságokat. Ott vannak ugyanis az epres joghurtokban, valamint a piros gyümölcsös lekvárokban egyaránt.
 
Kármint tartalmazó élelmiszerek a porondon
Felmerülhet a kérdés, hogy miben található meg a kármin, vagyis az E120 adalékanyag. A legtöbb esetben bevonatos cukorkák, drazsék esetében pedig a pirosakhoz használják fel. Ezáltal mind a franciadrazsé, mind a dunakavics egyik összetevője. Számos egyéb édességben találkozhatunk az E120 adalékanyaggal, főként színező gyanánt, így a rózsaszín bevonatos fánkok, valamint a mignonok is tartalmaznak rovarokat. A kármin ott van továbbá a marcipán tortadíszekben, mint amilyet a Szamos Marcipánnál használnak, illetve az egyes Tibi és Vadász gyümölcsös töltött csokikban egyaránt. Érdekesség továbbá, hogy néhány péksütemény és baconos ízesítésű ételek, mint amilyen a TUC keksz, szintén van E120.
 
Kárminsav már korábban is került löncshúsokba, felvágottakba, Pick Harmónia, Pápai és eFeF húsokba és húskészítményekbe. Emellett nem hagyták ki a virslikből, a Kaiser és Finonimo májkrémekből, illetve Kaiser és Hetvenhetes lecsókolbászból sem. A piros halikrák és a rákos halrudak szintén tartalmaznak E120-at.
 
Sellak tartalmú élelmiszerek
Sellakot régóta fogyaszt az, aki evett már kagyló és csiga formájú csokoládét, Dr. Gerard csokiba mártott kekszet, Kométa Malabo gyömölcskosarat, Harry Potter Bertie Bott's Beans ízesített cukorkát, esetleg Szerencsi tökmagos eriyrites étcsokit. Ne hagyjuk ki a Lindt Swiss Luxury Selection válogatást sem, hiszen ez és a Kinder Schoko-Bons szintén tartalmazza az E904 adalékanyagot.
 
Tehát már most számos olyan termék van a polcokon, amikben rovarokat használnak fel, mint összetevő. Látható, hogy szinte minden nap, minden étkezésnél előfordul, hogy ezeket fogyasztjuk, hiába akarunk prémium minőségű termékeket bevinni a szervezetünkbe, jól látható, hogy ezek is tartalmaznak E120-at vagy E904-et.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Árstop kivezetés

2023. február 01. 13:24
Az egy éve bevezetett árstop betöltötte szerepét; a termelői, feldolgozói szervezetek és a kiskereskedelem szereplői a kivezetését javasolják
Az első élelmiszerár-stop egy éve, 2022. február 1-jén lépett életbe. Az ágazat meghatározó szereplői szerint a felborult európai uniós piaci környezetben az ársapkák kivezetése segítené a hazai agrárium, élelmiszeripar versenyképességének megőrzését, stabilizálva hazánk élelmiszer-önellátását. Ez a termelők, az élelmiszer-feldolgozók és a kereskedők közös érdeke.
 

Kenyér, amely csökkenti a vércukorszintet

2023. február 23. 12:54
Táplálkozáskutatók dolgoznak az egészségesebb kenyér és pékárú összetevőin. Máris találtak egy alapanyagot, ami sikeresnek bizonyult a vércukorszint normalizálásában.
A hagyományos kenyér és pékáruk sok ember számára alapvető táplálékot jelentenek, de néha megfeledkezünk a szervezetünkre gyakorolt hatásukról.
 
Az Amerikai Táplálkozási Társaság kutatást és kísérletet végzett a kenyerek összetevőinek változtatásra, és kidolgoztak egy lisztkeveréket, amelyből, mint kifejtik, olyan kenyeret lehet sütni, amely hosszabb ideig tart jóllakottan, és csökkenti a vércukorszintet. Ez pedig az elhízás vagy a cukorbetegség kockázatának minimalizálásában nyilvánulhat meg.