ÉLELMISZERELLÁTÁS RÖVIDEN
2023. augusztus 21. 13:42
Tovább kell erősíteni a Rövid Ellátási Láncot (REL) melynek lényege, hogy a termelés, a feldolgozás és az értékesítés helyi vagy regionális szinten zajlik- jelentette ki dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős helyettes államtitkára a XXXII. Farmer-Expon tartott kerekasztal beszélgetésen, Debrecenben.

A helyettes államtitkár hozzátette, az Agrárminisztérium az új agrártámogatási ciklusban az eddigieknél is több lehetőséget kínál fel a termelői együttműködések és az azokban részt vevő gazdálkodók számára. A 2023-ban elindult új agrár-vidékfejlesztési támogatási ciklusban számos új támogatási cél is megjelenik, melyek segíthetik a gazdákat termékeik piacra juttatásában, a fogyasztók közvetlen elérésében.
Dr. Felkai Beáta Olga kifejtette, hogy a REL térhódításával csökken a környezetterhelés, az energiafelhasználás és jóval kevesebb csomagolóanyag szükséges. Összességében kisebb az adott termék ökológiai lábnyoma, miközben friss, egészséges, helyi termékekhez juthatnak a fogyasztók. Továbbá a gazdasági környezetre is jótékony hatást gyakorol, mert fejleszti a helyi gazdaságot, támogatja a helyi szereplőket. A helyi termékek fogyasztásával a helyben gazdálkodó családok megélhetését segítik a vásárlók. Az agrárium minden szereplőjének biztosítja a továbbfejlődés lehetőségét, mindenki nyertese lehet a most felálló rendszernek- tette hozzá.
A helyettes államtitkár kitért arra is, hogy a közétkeztetés minőségének javítása érdekében 2021. márciusában megjelent rendelet szerint 2022. januárjától legalább 60 százalékát, 2023. január 1-jétől legalább 80 százalékát a közétkeztetési rövid ellátási láncban beszerzett termékekből, illetve a helyi élelmiszerekből kell biztosítani. Az új szabályozással újabb értékesítési lehetőségek nyílnak meg a helyi termelők, valamint a hazai élelmiszer-előállító, élelmiszer feldolgozók számára. A helyi élelmiszertermékek fogalmába pedig beletartozik a kistermelői élelmiszer is.

Dr. Felkai Beáta Olga hangsúlyozta, a nemzetgazdasági, sőt adott esetben nemzetbiztonsági szempontból is fontos cél számunkra, hogy a lakosság elsősorban a hazai előállítású termékeket keresse és vásárolja. Különösen így van ez az élelmiszerek esetében, amelyek előállítása nem csupán munkát ad az élelmiszerláncban dolgozók számára, hanem ellátási biztonságot is teremt. A Magyarországon előállított termékek egyúttal magasabb szintű élelmiszer-biztonságot jelentenek a lakosság számára is. Magyar termékek megvásárlásával tudjuk még jobban erősíteni a magyar piacot- zárta sorait.
forrás: AM Sajtóiroda
Kapcsolódó cikkek
Fókuszban a magyar élelmiszerexport promóciója Szlovéniában
2024. november 28. 11:57
Szlovénia fővárosa, Ljubljana ad otthont az Agrármarketing Centrum (AMC) által létrehozott, a magyar élelmiszergyártók exportpiaci megjelentését segítő Hungarian Food Business Program újabb üzletfejlesztési állomásának. Hazánkat a rendezvényen az Agárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára képviselte.
Tudatos Vásárlók Családi nap február 18.-án – bemutatkoznak a közösségi gazdaságok
2023. február 06. 13:32
Hazánkban is egyre népszerűbbek a közösségi gazdaságok, személyes együttműködés termelő és fogyasztó között, amelyben a gazdálkodással járó kockázatokat, a gazdálkodás gyümölcseit egy hosszú távú megállapodásban szabályozott módon közösen osztják meg. A gazda vállalja, hogy egész évben a közösség tagjainak termel, míg a vásárlók vállalják, hogy átalánydíjért cserébe átveszik a terményeket.