ÉLELMISZERELLÁTÁS RÖVIDEN

2023. augusztus 21. 13:42
Tovább kell erősíteni a Rövid Ellátási Láncot (REL) melynek lényege, hogy a termelés, a feldolgozás és az értékesítés helyi vagy regionális szinten zajlik- jelentette ki dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős helyettes államtitkára a XXXII. Farmer-Expon tartott kerekasztal beszélgetésen, Debrecenben.
ÉLELMISZERELLÁTÁS RÖVIDEN
A helyettes államtitkár hozzátette, az Agrárminisztérium az új agrártámogatási ciklusban az eddigieknél is több lehetőséget kínál fel a termelői együttműködések és az azokban részt vevő gazdálkodók számára.  A 2023-ban elindult új agrár-vidékfejlesztési támogatási ciklusban számos új támogatási cél is megjelenik, melyek segíthetik a gazdákat termékeik piacra juttatásában, a fogyasztók közvetlen elérésében.
 
Dr. Felkai Beáta Olga kifejtette, hogy a REL térhódításával csökken a környezetterhelés, az energiafelhasználás és jóval kevesebb csomagolóanyag szükséges. Összességében kisebb az adott termék ökológiai lábnyoma, miközben friss, egészséges, helyi termékekhez juthatnak a fogyasztók. Továbbá a gazdasági környezetre is jótékony hatást gyakorol, mert fejleszti a helyi gazdaságot, támogatja a helyi szereplőket. A helyi termékek fogyasztásával a helyben gazdálkodó családok megélhetését segítik a vásárlók. Az agrárium minden szereplőjének biztosítja a továbbfejlődés lehetőségét, mindenki nyertese lehet a most felálló rendszernek- tette hozzá.
 
A helyettes államtitkár kitért arra is, hogy a közétkeztetés minőségének javítása érdekében 2021. márciusában megjelent rendelet szerint 2022. januárjától legalább 60 százalékát, 2023. január 1-jétől legalább 80 százalékát a közétkeztetési rövid ellátási láncban beszerzett termékekből, illetve a helyi élelmiszerekből kell biztosítani. Az új szabályozással újabb értékesítési lehetőségek nyílnak meg a helyi termelők, valamint a hazai élelmiszer-előállító, élelmiszer feldolgozók számára. A helyi élelmiszertermékek fogalmába pedig beletartozik a kistermelői élelmiszer is.
Dr. Felkai Beáta Olga hangsúlyozta, a nemzetgazdasági, sőt adott esetben nemzetbiztonsági szempontból is fontos cél számunkra, hogy a lakosság elsősorban a hazai előállítású termékeket keresse és vásárolja. Különösen így van ez az élelmiszerek esetében, amelyek előállítása nem csupán munkát ad az élelmiszerláncban dolgozók számára, hanem ellátási biztonságot is teremt. A Magyarországon előállított termékek egyúttal magasabb szintű élelmiszer-biztonságot jelentenek a lakosság számára is. Magyar termékek megvásárlásával tudjuk még jobban erősíteni a magyar piacot-  zárta sorait.
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Orgonaillat lengi be a konyhát: finom és gyógyhatású

2023. május 02. 10:52
Az orgona gyönyörű, illatos és ott találjuk a biztonságosan fogyasztható virágok színes csapatában. Azonban az még kevésbé ismert, hogy gyógyhatásai is vannak.
 
A XIX. században az orvosok egyes országokban a levelek főzetét lázcsillapítóként adták. Illóolaj is nyerhető belőlük, mely erős antibakteriális és gombaölő tulajdonságokkal bír.
Fertőtleníti a sebeket, segíti a vágások, horzsolások, égési sérülések, napégés gyógyulását, serkenti az új sejtek képződését, csökkenti a gyulladást.
 

Emésztőgödörbe öntötték a tejet az erdélyi gazdák

2023. március 31. 10:57
Nem tudják eladni senkinek.
 
Demonstrációt tartottak az erdélyi tejtermelők szövetségének tagjai szerdán; emésztőgödörbe öntöttek egy tartálykocsi tejet, tiltakozásul amiatt, hogy nincs vevő a termékükre – írja az infostart.hu
 
Nehéz helyzetben a gazdák
A Szilágy megyei Járaszurduk (Surduc) településen az erdélyi tejtermelők szövetségének (BOVICOOP) több mint száz tagja azért tartott tiltakozó akciót, mert az általuk termelt tejet április elsejétől egy feldolgozó cég sem akarja felvásárolni.