Élelmiszermentés az iskolai konyhákon

2023. június 22. 18:09
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület és Budapest Főváros Önkormányzatának Étkeztetési Szolgáltató Gazdasági Szervezete pilot projekt keretében sikeresen tesztelte, milyen feltételekkel lehet az iskolai konyhákon megmaradó, ki nem tálalt ételeket szociális céllal hasznosítani.
 
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület évek óta keresi a lehetőségét annak, hogy a vendéglátás és közétkeztetés területén megmaradó, a fogyasztóval még nem érintkezett ételeket milyen módon lehetne bevonni a már jól működő jótékonysági újraelosztási rendszerekbe.
Élelmiszermentés az iskolai konyhákon
A hűtött készételt hőtartó táskában szállítják a rászorulókhoz. Fotó: Magyar Élelmiszerbank Egyesület
 
 A közétkeztetésben az iskolai konyhákon az összes elkészített főtt étel átlagosan 42%-a élelmiszer hulladékba kerül. Ennek a mennyiségnek mintegy fele a fogyasztótól visszaérkezett tálca hulladék, ami veszélyes hulladéknak minősül, és erre szakosodott cégek szállítják el, másik fele a ki nem tálalt étel, ami még fogyasztható. Fontos szempont, hogy csak azok az élelmiszerek alkalmasak erre a célra, melyek maximálisan megfelelnek az élelmiszerbiztonsági követelményeknek és nyomonkövethetőségük a gyártási, tárolási és szállítási folyamatok minden pontjában biztosított.
 
 A még fogyasztható készételek megmentésének és nélkülözőkhöz történő eljuttatásának korlátja eddig az volt, hogy hiányzott az ehhez szükséges módszertani útmutató, melyet a közelmúltban az Élelmiszerbank a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal együttműködve, az Élelmiszer Érték Fórum égisze alatt közzétett.
 
Ezek az ételek kuka helyett a rászorulókhoz kerülnek. Fotó: Magyar Élelmiszerbank Egyesület
 
 Az Étkeztetési Szolgáltató Gazdasági Szervezet több mint tíz éves fennállása alatt mindig nagy hangsúlyt fektetett a fogyasztók egészségének és az élelmiszerek minőségének biztosítására. Saját Élelmiszerbiztonsági és -minőségi Menedzsment Rendszer bevezetésével nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő szinten tudják betartani az élelmiszerbiztonsági előírásokat. Ennek köszönhetően a Magyar Élelmiszerbank Egyesület be tudja fogadni az ÉSZGSZ fenntartásában működő konyhákon megmaradó ételeket és biztosítani tudja az újraelosztáshoz (kiadagolás, hűtés, tárolás és szállítás) szükséges infrastruktúrát.
 
 A pilot projekt egy budapesti általános iskola és egy családok átmeneti otthona részvételével május eleje óta sikeresen működik. A résztvevők bíznak abban, hogy erre alapozva a következő tanévtől kezdve egyre több iskolában indulhatnak majd hasonló kezdeményezések, ezzel hozzájárulva az élelmiszerpazarlás mértékének csökkentéséhez, egyúttal nélkülöző családok egészséges ételekkel történő rendszeres ellátásához.
 
A projekt az Európai Egészségügyi és Digitális Végrehajtó Ügynökség (HADEA) által támogatott HORECA-FOODWASTE-RED projekt keretei között valósul meg. A projekt résztvevői és támogatói az Állatorvostudományi Egyetem és az InDeRe Élelmezéskutató és Innovációs Intézet Nonprofit Kft.
 
forrás: agrotrend.hu / Magyar Élelmiszerbank Egyesület

Kapcsolódó cikkek

A MATE legfiatalabb gazdászai igazán pöttömök

2023. május 05. 14:09
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem már egészen kicsi kortól kezdi a jövő gazdáinak nevelését.
 
A Kaposvári Campus Gyakorló Óvodája igen összetett pedagógiai programja különös hangsúlyt fektet arra, hogy óvodásaik közvetlen kapcsolatba kerüljenek a növénytermesztéssel és az állattartással. Ennek jegyében hozták létre az óvodás korosztály számára az ökológiai aspektusú élményportát.

A VOSZ BPVRSZ Fenntarthatósági Vállalkozói Közössége is részt vett a TeSzedd akcióban

2024. július 03. 14:59
A VOSZ BPVRSZ Fenntarthatósági Vállalkozói Közösségének tagjai elkötelezett hívei a természetvédelemnek, a fenntarthatóságnak és az élhetőbb jövő megteremtésének.