Élelmiszermentés az iskolai konyhákon
2023. június 22. 18:09
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület és Budapest Főváros Önkormányzatának Étkeztetési Szolgáltató Gazdasági Szervezete pilot projekt keretében sikeresen tesztelte, milyen feltételekkel lehet az iskolai konyhákon megmaradó, ki nem tálalt ételeket szociális céllal hasznosítani.
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület évek óta keresi a lehetőségét annak, hogy a vendéglátás és közétkeztetés területén megmaradó, a fogyasztóval még nem érintkezett ételeket milyen módon lehetne bevonni a már jól működő jótékonysági újraelosztási rendszerekbe.

A hűtött készételt hőtartó táskában szállítják a rászorulókhoz. Fotó: Magyar Élelmiszerbank Egyesület
A közétkeztetésben az iskolai konyhákon az összes elkészített főtt étel átlagosan 42%-a élelmiszer hulladékba kerül. Ennek a mennyiségnek mintegy fele a fogyasztótól visszaérkezett tálca hulladék, ami veszélyes hulladéknak minősül, és erre szakosodott cégek szállítják el, másik fele a ki nem tálalt étel, ami még fogyasztható. Fontos szempont, hogy csak azok az élelmiszerek alkalmasak erre a célra, melyek maximálisan megfelelnek az élelmiszerbiztonsági követelményeknek és nyomonkövethetőségük a gyártási, tárolási és szállítási folyamatok minden pontjában biztosított.
A még fogyasztható készételek megmentésének és nélkülözőkhöz történő eljuttatásának korlátja eddig az volt, hogy hiányzott az ehhez szükséges módszertani útmutató, melyet a közelmúltban az Élelmiszerbank a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal együttműködve, az Élelmiszer Érték Fórum égisze alatt közzétett.

Ezek az ételek kuka helyett a rászorulókhoz kerülnek. Fotó: Magyar Élelmiszerbank Egyesület
Az Étkeztetési Szolgáltató Gazdasági Szervezet több mint tíz éves fennállása alatt mindig nagy hangsúlyt fektetett a fogyasztók egészségének és az élelmiszerek minőségének biztosítására. Saját Élelmiszerbiztonsági és -minőségi Menedzsment Rendszer bevezetésével nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő szinten tudják betartani az élelmiszerbiztonsági előírásokat. Ennek köszönhetően a Magyar Élelmiszerbank Egyesület be tudja fogadni az ÉSZGSZ fenntartásában működő konyhákon megmaradó ételeket és biztosítani tudja az újraelosztáshoz (kiadagolás, hűtés, tárolás és szállítás) szükséges infrastruktúrát.
A pilot projekt egy budapesti általános iskola és egy családok átmeneti otthona részvételével május eleje óta sikeresen működik. A résztvevők bíznak abban, hogy erre alapozva a következő tanévtől kezdve egyre több iskolában indulhatnak majd hasonló kezdeményezések, ezzel hozzájárulva az élelmiszerpazarlás mértékének csökkentéséhez, egyúttal nélkülöző családok egészséges ételekkel történő rendszeres ellátásához.
A projekt az Európai Egészségügyi és Digitális Végrehajtó Ügynökség (HADEA) által támogatott HORECA-FOODWASTE-RED projekt keretei között valósul meg. A projekt résztvevői és támogatói az Állatorvostudományi Egyetem és az InDeRe Élelmezéskutató és Innovációs Intézet Nonprofit Kft.
forrás: agrotrend.hu / Magyar Élelmiszerbank Egyesület
Kapcsolódó cikkek
Egy éve volt utoljára ilyen akció a hazai boltokban: lépett a Lidl, SPAR - külön akciós újságot nyomtattak
2024. augusztus 02. 16:10
Már csak egy hónap ván hátra, és kezdődik az új tanév. A készülődés igencsak megterheli a magyar családokat, hiszen az iskolakezdés gyermekenként akár az 50 ezer forintra is rúghat. Szerencsére az idei évben is széles tanszer-kínálattal és erős akciókkal várják a szülőket az áruházláncok, így sokat spórolhat, aki körültekintően vásárol.
Növényalkalmazás új szemlélettel - minierdők Budapesten
2023. március 28. 11:18
Az Ökológiai és gazdasági fordulat címmel februárban megrendezett szakmai konferencián a Miyawaki-minierdőkről és a klímaválsággal összefüggő növényalkalmazásokról is hallhattunk előadást. A japán mintára létrehozott minierdőkkel növelhetők a zöld szigetek a városokban.
Az ökologikus szemlélettel összeállított növény-kiültetésekkel pedig egész évben mutatós, olcsóbban fenntartható zöldfelületekkel gazdagíthatjuk környezetünket.
A fővárosban 42 helyszínen kezel a Főkert erdőterületet. Ezek rendkívül felszabdalt helyszínek, nagyságuk a 300-400 négyzetmétertől több hektárig terjed. Fenntartásukhoz tízéves erdőterv készült, melyben külön megvizsgálták mindegyik terület fafajösszetételét, és meghatározták a szükséges beavatkozásokat is, vezette fel a Miyawaki-erdőkről szóló előadását Zakar András, a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divízió vezérigazgatója.