Elérhető a tűzifavásárlást megkönnyítő online piactér

2020. szeptember 18. 10:49
2020. szeptember 22. – Tűzifavásárlást segítő online piacteret nyitott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A https://tuzifatokosan.nebih.gov.hu/ oldalon elérhető felület segítségével a vásárlók könnyen és átlátható módon informálódhatnak a lakóhelyük közelében elérhető kínálatról. Hirdetői oldalról ügyfélkapus azonosításhoz kötött a rendszer használata, megakadályozva ezzel az illegális, erdőirtásból származó tűzifát kínáló csalók megjelenését.
Elérhető a tűzifavásárlást megkönnyítő online piactér

Az elmúlt években számos vásárlót vertek át a hirdetésekben alacsony árat ígérő, majd fizetés után, az áru leszállítása nélkül kámforrá váló csalók. Ráadásul a tilosban járók generálta ár és hirdetési verseny a tisztességes erdőgazdálkodók, kereskedők munkáját is jelentősen megnehezítette.
A Tűzifát okosan hirdetési felület (https://tuzifatokosan.nebih.gov.hu) létrehozásában a Nébih szakembereit kettős cél vezérelte. Egyrészt – az illegális fakereskedelem és fakereskedők elleni küzdelem részeként – a jogszerűen működő erdőgazdálkodók, földhasználók és faanyag kereskedelmi lánc szereplők támogatása, másrészt a tűzifavásárlók tájékozódásának könnyítése és csalóktól való megóvása.
Az Agrárminisztérium támogatásával létrejött online piactér ügyfélkapus azonosításhoz kötött. Ennek köszönhetően csak beazonosítható, a faanyagterméklánc-felügyeleti (EUTR) nyilvántartásban szereplő erdőgazdálkodók, vállalkozások tudnak hirdetést feltölteni, így zárva ki az illegális fakitermelésből élő csalókat.
A vásárlók a felületen megtalálhatják a lakóhelyükhöz legközelebb eső kereskedőket, ezáltal is minimalizálva a szállítási költségeket. A rendszer másik fontos, egyedülálló előnye, hogy lehetővé teszi a különböző feldolgozási formában és kiszerelésben értékesített tűzifa termékek (például ömlesztett, kalodás, big-bag, sarangolt) árainak összehasonlítását.
A Tűzifát okosan felület hatékonyan segíti a vásárlók és a tisztességes termelők, kereskedők egymásra találását. A rendszer a jövőben további funkciókkal (többek között megrendelő modullal) is bővül majd. A tudatos választás támogatása érdekében a szakemberek összegyűjtötték a tűzifavásárláskor leggyakrabban felmerülő kérdéseket és válaszokat is, amely útmutató ezen cikkünkben olvasható: https://portal.nebih.gov.hu/-/a-tuzifavasarlas-leggyakoribb-kerdesei

agrariumonline.hu
 

 

 
 

Kapcsolódó cikkek

Gazdaságvédelmi akcióterv: itt az első általános erdészeti veszélyhelyzeti intézkedés

2020. április 21. 07:54
A koronavírus-járvány miatt bő egy hónapja elrendelt veszélyhelyzet időszakában szinte egymást érik a kormány gazdaságvédelmi és egyéb kármentesítési, illetve kármegelőzési intézkedései. Ezek közül több az erdőgazdálkodók számára is segítséget jelent, de az ágazatot általánosan érintő érdemi intézkedésre, ha minden igaz, először most került sor.

Tüneményes otthon lett az egykori lószállítóból

2020. január 29. 09:56
A kis lakóautó 16000 dollárba kerül, és akár lakókocsiként is személyautó után rögzíthető.