Életbe lépett a másodfokú hőségriasztás

2023. július 10. 13:29
Másodfokú hőségriasztás lépett életbe hétfőn 0 órakor, az egész ország területére érvényes figyelmeztetés szerda éjfélig lesz érvényben.
 
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint az idei nyár második hőhulláma alatt a hét elején már a 36-37 Celsius-fokot is elérheti a hőmérséklet.
Életbe lépett a másodfokú hőségriasztás
Egy mediterrán ciklon határozza meg Európa nagy részének időjárását, a meleg, forró levegő Magyarország területét is eléri. A melegedés a hét első felében folytatódik, és egyre enyhébbek lesznek az éjszakák, hajnalok. A hét közepén egy gyenge hidegfront mérsékelheti a meleget.
 
A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra hívta fel a figyelmet, hogy a tartós hőség megterheli az egészséges szervezetet is, de különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők.
 
Azt ajánlják, hogy a kánikula idején – kiemelten 11 és 15 óra között – lehetőség szerint mindenki tartózkodjon hűvös helyen, árnyékban, kerülje a fizikai munkát. A hőségben a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre van szüksége a szervezetnek, ezért fokozottan figyelni kell a folyadékbevitelre is.
Kiemelték: gyereket, állatot még lehúzott ablaknál sem szabad autóban hagyni, a járműben akár 70 Celsius-fokra is felmelegedhet a levegő.
 
agrotrend.hu 

Kapcsolódó cikkek

Egy magyar tacsi a legkisebb mentőkutya Törökországban

2023. február 13. 12:30
Az ország legkisebb mentőkutyája Smile, a kis tacskó is fáradhatatlanul dolgozott a romok között. Smile a szolnoki Életjel mentőcsapat tagja: ők hat szakemberrel és négy kutyával érkeztek a helyszínre.
A kis tacsi már tizenhárom éve segíti gazdája, Turi László és a szolnoki Életjel Mentőcsoport munkáját - számolt be a veol.hu.

Jó, ha időben tájékozódik, mert több vonalon nem járnak a vonatok

2023. augusztus 02. 15:15
Kedden sok vonalon a vonatok helyett pótlóbuszok közlekednek és néhány szerelvény nem jutott el a végállomásra, mert menet közben meghibásodott.
 
A MÁV–Volán-csoport augusztus 1-től tíz regionális vasútvonalon szüntette meg a közlekedést, mert indoklásuk szerint a jármű- és az emberállomány sem elégséges. Az érintett útvonalakon pótlóbuszok veszik át a vonatok szerepét. A MÁV honlapján már elérhető a „közlekedési módváltásban” érintett vasútvonalak 08.01.-től érvényes menetrendje.