Elfagytak a virágok. Nem lesz idei akácméz?

2023. június 05. 12:56
Győr-Moson Sopronban már nagy a gond, idén sem kedvez a méhészetnek az időjárás.
 
A tavaszi fagyok mindent tönkretettek
Május végén, június elején szinte mindenhol hófehérbe öltöznek az akácfák, ráadásul csodálatos illatukkal lepik be a településeket. Idén azonban ez nem történt meg, hiszen a tavaszi fagyok során szinte minden elveszett. A Kisalföld.hu helyi méhészeket kérdezett, hogy vajon lesz-e idén elég akácméz.
 
Elfagytak a virágok. Nem lesz idei akácméz?
Nagy Balázs, a pannonhalmi Zümi Méhészet tulajdonosa feleségével együtt foglalkozik méhekkel. A termést illetően azonban nincsenek jó hírei. Elárulta, hogy idén jóval kevesebb repcemézet tudtak megtermelni, hiszen az időjárás miatt a méhek még nem erősödtek meg annyira, hogy a virágzás idejére kirepüljenek. Hozzátette, hogy az akác sincs olyan helyzetben, mint az előző években. Úgy tudja, hogy lesznek olyan méhészetek, akiknél egyáltalán nem lesz akácméz, mert a virágok vagy elfagytak, vagy leverte őket az eső. Ahol pedig a kora tavaszi hideg nem okozott gondot, ott az akác együtt nyílik a többi virággal, ezáltal a méhek belehordják a mézbe más virágok nektárját.
 
Még mindig van tavalyi méz
 
Elárulta tovább, hogy azok a méhészek, akik a tavaly megtermelt mézet hordóban tárolják, azoknál rosszabb a helyzet, hiszen nem vásárolták fel tőlük a mézet, emiatt még a tavalyi akácméz is a raktárakban van. Hozzátette, hogy ők vásárokon, valamint az interneten keresztül értékesítenek.
 
A 22 év alatt kiépített vevői körük a méz 80-90 százalékát megvásárolják. A vevők számítanak rájuk, hiszen tudják, hogy milyen minőségre számíthatnak, így minden évben visszajárnak. Annak viszont nagyon nehéz dolga van, aki most akarja kiépíteni a vásárlói körét.
 
A Kisalföldi Méhészek Szövetkezete elnöke, Vajda László szerint semmi jó nem vár a méhészekre. Kijelentette, hogy a méhei el sem indultak az akácra, hiszen Győr-Moson-Sopronban, valamint az egész Észak-Dunántúlon mindenhol elfagytak a virágok. Semmi remény, hogy ezeken a területeken idén akácmézpörgetés történjen. Ezzel együtt a repcetermés is igen gyenge lett, bár hiányra nem kell számítani, hiszen a raktárakban mindig van tartalék. Ez viszont azt is jelenti, hogy a termelői árakban nem lesz jelentős mértékű változás.
 
Kiemelte, hogy nagybani felvásárlás már nincs, így a méhészek kiüvegezve próbálják meg eladni a termést. Viszont ez együtt jár a túlkínálat, ami csökkenteni fogja az árakat. A méhész úgy véli, hogy közvetlenül a termelőktől való vásárlás esetén azaz ár nem fog változni tavalyhoz képest.
Aggódni nem kell, tavalyi mézből még bőven akad a termelőknél 
 
Válságban az ágazat
Nagyon sok az eladó méhcsalád, ami nem csoda, az ágazat válságban van. A méhészek próbálnak megszabadulni a méhektől és amíg 30 évvel ezelőtt még rengetegen foglalkoztak velük főállásban, addig manapság kevesen vágnak bele ebbe. Nagy, főállási méhészekkel alig találkozni, hiszen egyre nehezebb eladni a mézet - tette hozzá a szakember.
 
forrás: Kisalföld.hu

Kapcsolódó cikkek

A növényi alapú étrend totálisan felforgatja az élelmiszeripart, és egyre több követőre talál

2023. február 27. 10:26
A növényi eredetű élelmiszerek fogyasztása soha nem látott ütemben növekszik. De hogyan nevezzük a húspótló élelmiszereket?
 
A növényi alapú étrend egyre fontosabbá válik mind az egészségtudatos, mind pedig a környezettudatos fogyasztók számára, és még a fenntartható élelmiszerellátási lánc kialakításához is hozzájárul.
 
Bánáti Diána és Gyimes Ernő, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara Élelmiszermérnöki Intézetének kutatói arra keresték a választ a független vizsgálólaboratóriumokat működtető Eurofins Analytical Services Hungary Kft. által támogatott tudományos szaklap, az Élelmiszervizsgálati Közlemények legfrissebb tudományos cikkében, hogy a szakirodalomban „plant-based meat alternatives” vagy „meat analogues” névvel illetett, kizárólag növényi alapanyagokból készített, húskészítményekre hasonlító élelmiszerek mely egyéb, széles körben, laikusok számára is használatos elnevezésekkel illethetők.

Ideje felkészülni: hamarosan csalán, köles, csicseriborsó váltja fel a vízigényes kultúrákat

2023. október 17. 16:35
Vizes bajnokok, segítő szervezetek és élelmiszeripari cégek együtt hívták fel a figyelmet a jövő kulcsára az Élelmezési világnapon.
 
A globális és regionális vízhiány okozta élelmezési kihívásokat mutatta be az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és az Agrárminisztérium hétfői rendezvénye, amit az élelmezési világnap alkalmából szerveztek a Hősök terén. A “vizes eseményre” olimpiai és világbajnok úszók és vízilabdázók is ellátogattak, de szerephez jutottak a jövő vízbarát ételei és egy 21 kamionból álló kocsisor is, ami 50 000 kilogramm élelmiszeradományt szállított nélkülözők részére.