Elhagyják Oroszországot a nemzetközi gabonakereskedők

2023. április 12. 11:02
A Cargill Inc. bejelentette, hogy hogy júliustól nem kezeli legnagyobb búzaszállítója, Oroszország terményeit az exportterminálján.
 
A fekete-tengeri Novorosszijszk kikötőjében lévő gabonaterminálban részesedéssel rendelkező Cargil-közleményben arról nem esik szó, hogy megválik-e ottani eszközállományától, de a lépés újra felerősítette a globális gabonaellátást a 13 hónapja tartó háború miatt övező aggodalmakat.
Elhagyják Oroszországot a nemzetközi gabonakereskedők
Egy másik globális gabonakereskedő vállalat, a Viterra oroszországi vezetősége önálló orosz gabonaexportőr leányvállalat létrehozását tervezi, miután a nemzetközi cég beszünteti exporttevékenységet az országban, közölte Nyikolaj Demjanov, a vállalat orosz irodájának vezetője a Reuters-szel. A Viterra és egy szankciók sújtotta orosz bank, a VTB közösen birtokolnak egy fekete-tengeri gabonaterminált. A Viterra közölte, hogy megvizsgálja, milyen feltételek mellett tudná átruházni oroszországi üzletágát és eszközeit.
 
Az orosz mezőgazdasági minisztérium külön közleményt adott ki arról, hogy Viterra döntése nem befolyásolja az exportált orosz gabona mennyiségét.
A Louis Dreyfus Company július 1-jén állítja le az oroszországi gabona exportját, jelentette be a vállalatcsoport csatlakozását a többi globális kereskedőhöz, akik kivonulnak a világ legnagyobb búzaexportáló országából.
 
Mint ismeretes, a legtöbb nemzetközi gabonakereskedő leállította új oroszországi beruházásait, amikor Oroszország tavaly lerohanta Ukrajnát, de továbbra is szállítmányoztak orosz búzát. Egy mezőgazdasági tanácsadó vállalat, a SovEcon becslése szerint 2022. júliusa és 2023. márciusa között a Viterra körülbelül 2,4 millió tonna búzát szállított ki Oroszországból, a Cargill 1,6 milliót, a Dreyfus pedig 0,8 millió tonnát.
 
Forrás: Reuters

Kapcsolódó cikkek

Új adót vezetne be az Európai Parlament a növényvédő szerekre

2023. február 13. 10:13
Úgy tűnik, szerintük nem elég, hogy a növényvédő szerek használatának drasztikus korlátozását tervezik.
 
Alig két napja számoltunk be arról, hogy az Európai Parlament egyes növényvédő szerek használatát 2030-ra a tervezett 50 százalék helyett 80 százalékkal csökkentené, most újabb részlet került napvilágra ezzel kapcsolatban.
 
Új adót vezetnének be a növényvédő szerekre
Az Európai Parlament kiszivárgott jelentéstervezetében nemcsak a növényvédő szerek 2018-2020-as intervallumhoz viszonyított használatának 80 százalékos csökkentéséről van szó, hanem egy alternatíváról is, az úgynevezett integrált növényvédelemről.
 

Magyar biodiverz magkeverékek

2023. március 29. 12:18
A díszkertészek februári szakmai konferenciáján több előadás érintette a magkeverékek kérdéskörét. A szakemberek hazai fejlesztésű biodiverz magkeverékek vetését javasolták zöldtetőkre és szabadföldre. Egy másik előadásban a vadvirágkeverékek és a virágos fűmagkeverékek alkalmazásának tudnivalóit összegezték.
Hosszú évek után végre van olyan magyar fejlesztésű magkeverék, ami sokféle őshonos szárazságtűrő fajból áll. Kétféle magkeverék kerül majd forgalomba, az egyiket biodiverz extenzív zöldtetőkre, a másikat szabadföldre és félextenzív zöldtetőkre szánják a szakemberek, tájékoztatta a hallgatóságot Dezsényi Péter, a Green Tech Concept Kft. műszaki igazgatója.