Elképesztő veszteségeket hozhat, hogy fogynak a méhek

2019. december 04. 08:56
Milliárdos károkat okozhat a mezőgazdaságnak a méhek számának csökkenése a növények beporzásának elmaradása miatt - mondta Haász Ferenc, a Békés megyei Göndöcs Benedek Méhész Egyesület elnöke.

Békés megyében 6-7 százalékkal csökkent a méhcsaládok száma az elmúlt évben. Egyre többen felhagynak a méhészkedéssel, a megyei egyesületnek jelenleg 620 tagja van, harminccal kevesebb a tavalyinál – tette hozzá, megjegyezve, hogy a méheket kártevők és különböző vegyszerek is pusztítják.

Haász Ferenc elmondta, hogy az idei a kedvezőtlen időjárás miatt kifejezetten rossz év volt a méhészek számára, akik akácból és napraforgóból sem tudtak közepes termést sem kihozni”. Ehhez párosul az elmúlt tizenöt év legalacsonyabb felvásárlási ára, a nagybani piacon egy kilogramm vegyes méz az ilyenkor szokásos 700 forint körüli ár helyett 600 forint, az akácméz kilójáért 1250-1300 forintot adnak, ami körülbelül 200 forinttal kevesebb a normál árnál – ismertette.

méhkaptár

Kép:Pixabay

Az árválságot az Európai Unióba külföldről beáramló mézek okozzák, ezen védjegyhasználattal lehetne segíteni a szakember szerint. A megyei méhészegyesület elnöke szerint a válságból az egyik kiút a technológiai fejlesztés lehetne, amire vannak támogatások, a nehézséget az okozza, hogy főként utófinanszírozásúak. Jövőre a jelenlegi kétszeresére, ezer forintra nő a beporzási támogatás – jegyezte meg, hozzátéve, hogy szerinte nem a támogatásnak, hanem a piaci árnak kellene megmentenie az ágazatot.

piacesprofit.hu

Kapcsolódó cikkek

Az erdő nem szemétlerakó

2021. november 11. 11:37
Több mint 370 köbméter, hozzávetőleg 90 tonna hulladéktól tisztították meg a X. kerületi Terebesi erdő egy újabb részét – közölte a Budapesti Közművek Zrt. szerdán az MTI-vel.