Elkezdődött: zsugorodik a magyar gazdaság - Itt az új GDP-adat

2022. november 15. 09:30
A harmadik negyedévben a magyar gazdaság teljesítménye 0,4 százalékkal elmaradt az előző negyedévitől. Utoljára a koronavírus-válságban, 2020 közepén zsugorodott a gazdaság. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított index szerint a harmadik negyedéves GDP 4,1 százalékkal nőtt, köszönhetően az utóbbi egyéves periódus elején jellemző lendületnek. A mai adat egybeesik a várakozásokkal, és növeli az esélyét, hogy a gazdaság az energiaválság (és a gyenge mezőgazdasági teljesítmény) következtében recesszióba fordul.
Elkezdődött: zsugorodik a magyar gazdaság - Itt az új GDP-adat
A harmadik negyedéves GDP-adat megjelenése előtt az volt a fő kérdés, hogy mennyire látszik már a magyar gazdaságon az energiaválság fékező hatása. Logikus feltételezés volt, hogy a nagy ársokk erősen visszafogja a teljesítményt, ám azokon a területeken, amelyekre a havi adatok segítségével ráláthattunk, nem történt semmi drámai, sőt, az ipar például még gyorsult is kissé. Még a kiskereskedelem sem indul el a lejtőn, az ugyan látszott, hogy az infláció elkezdte megenni a vásárlóerőt, de egy stagnálására a bolti forgalomban még ez is jó volt. Az egyetlen kifejezetten rosszul teljesítő terület a mezőgazdaság volt, ott nem az energiakrízis, hanem az aszály rombolta a termelést.
 
A mai adat inkább a borúsabb várakozásokat igazolja, hiszen mínuszos lett a rövid bázisú GDP-mutató. Igaz, voltak ennél is pesszimistább előrejelzések, így végül is a 0,4%-os esés gyakorlatilag megegyezik a piaci előrejelzések piaci konszenzusával.
 
Forrás: portfolio.hu

Kapcsolódó cikkek

Szénabálákat égettek a tüntető gazdák Hollandiában

2024. február 06. 15:28
A hétfőn gyújtott tüzeket még kedden is oltani kellett.
 
Gazdák torlaszoltak el több autópályát Hollandiában, a hétfőn későn este kezdődött megmozdulás résztvevői a szigorú környezetvédelmi előírásokat rögzítő európai zöld megállapodás és a holland termelők adminisztrációs terheit növelő hazai jogszabályok ellen tüntetnek – tájékoztatott a Dutch News című angol nyelvű holland hírportál kedden.
 

Felelevenítették a kukoricafosztás hagyományát

2023. október 24. 18:07
Egy lassan feledésbe merülő hagyományt, a kukoricafosztást elevenítettek fel október 14-én a Rokolya Néptánccsoport, a Búzavirág és az Őszi Napfény Népdalkör, valamint a PERESZKE színjátszói. A rendezvényt egy illő helyszínen, A Portán, azaz a tájházban és annak udvarán tartották.