Elkezdődött: zsugorodik a magyar gazdaság - Itt az új GDP-adat

2022. november 15. 09:30
A harmadik negyedévben a magyar gazdaság teljesítménye 0,4 százalékkal elmaradt az előző negyedévitől. Utoljára a koronavírus-válságban, 2020 közepén zsugorodott a gazdaság. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított index szerint a harmadik negyedéves GDP 4,1 százalékkal nőtt, köszönhetően az utóbbi egyéves periódus elején jellemző lendületnek. A mai adat egybeesik a várakozásokkal, és növeli az esélyét, hogy a gazdaság az energiaválság (és a gyenge mezőgazdasági teljesítmény) következtében recesszióba fordul.
Elkezdődött: zsugorodik a magyar gazdaság - Itt az új GDP-adat
A harmadik negyedéves GDP-adat megjelenése előtt az volt a fő kérdés, hogy mennyire látszik már a magyar gazdaságon az energiaválság fékező hatása. Logikus feltételezés volt, hogy a nagy ársokk erősen visszafogja a teljesítményt, ám azokon a területeken, amelyekre a havi adatok segítségével ráláthattunk, nem történt semmi drámai, sőt, az ipar például még gyorsult is kissé. Még a kiskereskedelem sem indul el a lejtőn, az ugyan látszott, hogy az infláció elkezdte megenni a vásárlóerőt, de egy stagnálására a bolti forgalomban még ez is jó volt. Az egyetlen kifejezetten rosszul teljesítő terület a mezőgazdaság volt, ott nem az energiakrízis, hanem az aszály rombolta a termelést.
 
A mai adat inkább a borúsabb várakozásokat igazolja, hiszen mínuszos lett a rövid bázisú GDP-mutató. Igaz, voltak ennél is pesszimistább előrejelzések, így végül is a 0,4%-os esés gyakorlatilag megegyezik a piaci előrejelzések piaci konszenzusával.
 
Forrás: portfolio.hu

Kapcsolódó cikkek

Máris átalakítják azt a hajdú-bihari próbaprogramot, amelyre az egész orvosi ügyeleti reformot alapozzák

2023. január 16. 13:11
A megye a pilotprogamban működtetett 24 ügyeleti pontjából az átalakítás után mindössze 10 olyan marad, ahol délután négytől este tízig lesz orvos. 
Átalakítják Hajdú-Biharban azt az orvosi ügyeleti próbaprogramot, amire az országos rendszer újraszervezését alapozták volna – írja a Népszava.Szabad Zoltán, hajdú-bihari háziorvos, a Magyar Orvosok Szakszervezetének elnöke a lappal közölte, január végéig meghosszabbították a OMSZ Hajdú-Bihar vármegyei próbaprogramját. Mint mondta, meglepte őt, hogy ebben a megyében is váltanak és megint új ügyeleti rendszert léptetnek majd életbe. 

Gazdálkodás és oktatása a balatonszentgyörgyi Csillagvárban

2023. augusztus 07. 12:59
Országh Béla 2015 óta üzemelteti a balantonszentgyörgyi Csillagvárat. Feleségével, Országh-Lóki Viktóriával először turisztikai céllal állatudvart hoztak létre, innen kiindulva építik állományukat. Oktatási, közösség­szervező, hagyományőrző feladatokat is ellátnak. Elhivatottságuk és alkalmazkodóképességük példaértékű.