Elkezdődött: zsugorodik a magyar gazdaság - Itt az új GDP-adat

2022. november 15. 09:30
A harmadik negyedévben a magyar gazdaság teljesítménye 0,4 százalékkal elmaradt az előző negyedévitől. Utoljára a koronavírus-válságban, 2020 közepén zsugorodott a gazdaság. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított index szerint a harmadik negyedéves GDP 4,1 százalékkal nőtt, köszönhetően az utóbbi egyéves periódus elején jellemző lendületnek. A mai adat egybeesik a várakozásokkal, és növeli az esélyét, hogy a gazdaság az energiaválság (és a gyenge mezőgazdasági teljesítmény) következtében recesszióba fordul.
Elkezdődött: zsugorodik a magyar gazdaság - Itt az új GDP-adat
A harmadik negyedéves GDP-adat megjelenése előtt az volt a fő kérdés, hogy mennyire látszik már a magyar gazdaságon az energiaválság fékező hatása. Logikus feltételezés volt, hogy a nagy ársokk erősen visszafogja a teljesítményt, ám azokon a területeken, amelyekre a havi adatok segítségével ráláthattunk, nem történt semmi drámai, sőt, az ipar például még gyorsult is kissé. Még a kiskereskedelem sem indul el a lejtőn, az ugyan látszott, hogy az infláció elkezdte megenni a vásárlóerőt, de egy stagnálására a bolti forgalomban még ez is jó volt. Az egyetlen kifejezetten rosszul teljesítő terület a mezőgazdaság volt, ott nem az energiakrízis, hanem az aszály rombolta a termelést.
 
A mai adat inkább a borúsabb várakozásokat igazolja, hiszen mínuszos lett a rövid bázisú GDP-mutató. Igaz, voltak ennél is pesszimistább előrejelzések, így végül is a 0,4%-os esés gyakorlatilag megegyezik a piaci előrejelzések piaci konszenzusával.
 
Forrás: portfolio.hu

Kapcsolódó cikkek

A madarakat és a fákat ünnepelték Nyíregyházán

2023. május 15. 11:13
24 csoportban, csaknem 500 nyíregyházi és a vármegyeszékhely környékéről érkezett óvodás és általános iskolás vett részt május 12.-én, pénteken a Nyíregyházi Egyetem Tuzson János Botanikus Kertjében rendezett programon.

Megtalálták a lítium-akkumulátorok alternatíváját a Debreceni Egyetem kutatói

2023. november 28. 08:29
Olcsó, gyorsan előállítható és újrahasznosítható akkumulátort fejlesztettek ki a Debreceni Egyetem kutatói. A cink-levegő akkumulátor a várakozások szerint kiválthatja a lítium-akkumulátorokat. A DE munkatársai már az első működő prototípust is összerakták.