Először lesz Rembrandt-kiállítás a bécsi Szépművészeti Múzeumban

2024. február 05. 15:53
Bemutatta 2024-es kiállítási programját a bécsi Szépművészeti Múzeum, a Kunsthistorisches Museum, ahol először rendeznek nagyszabású Rembrandt-kiállítást. A várható óriási érdeklődés miatt már most elkezdték a jegyárusítást.
Hatalmas durranással, egy nagyszabású Rembrandt-kiállítással búcsúzik a bécsi Szépművészeti Múzeum, a KHM igazgatónője, Sabine Haag, aki tizenhat éve vezeti a neves kiállítóházat - közölte Bécs város.
 
Először lesz Rembrandt-kiállítás a bécsi Szépművészeti Múzeumban

Sabine Haag neue Chefin der österreichischen Unesco-Kommission -  Kulturpolitik - derStandard.at › Kultur

Az október 8-án nyitó Rembrandt – Hoogstraten. Farbe und Illusion című tárlat hatvan festményt, rajzot és nyomatot mutat be a 17. századi híres hollandiai festőművésztől és tehetséges tanítványától, Samuel van Hoogstratentől.

Rembrandt festményei közül hat a KHM saját gyűjteményéből származik, illetve érkeznek kölcsönbe alkotások például a New York-i Metropolitan Museum of Arttól, a londoni Royal Collectiontől, a párizsi Louvre-ból vagy a madridi Thyssen-Bornemisza Múzeumból, illetve magángyűjtőktől is.
 
A kiállítás középpontjában a színek és az illuzionisztikus technikák állnak, amelyek segítségével mester és tanítványa „virtuális valóságokat” hoztak létre.Mivel a KHM-ben még sosem volt Rembrandt kiállítás, óriási érdeklődésre számítanak és már február 1-jén elkezdték a jegyárusítást.
 
A KHM-ben a szezon egyébként február 13-án kezdődik a „Prunk & Prägung. Die Kaiser und ihreHofkünstler” című kétrészes kiállítással, amelynek egyik helyszíne a Kunstkammer, a másik pedig a Münzkabinett. A tárlat az udvari művészek szerepét vizsgálja többek között hatvan medál és egyéb műalkotás mentén az 1500-as évektől egészen a Monarchia végéig, 1918-ig.
 
Március 18-tól lesz látható a „Holbein. Burgkmair. Dürer. Renaissance im Norden” című kiállítás, amely szintén nagy érdeklődésre tart számot. A korai 16. század híres művészeinek több mint 160 festménye, szobra és egyéb alkotásai segítségével a tárlat újra végigveszi, miként szorította ki a gótikát és nyert teret a reneszánsz a Fugger-város, Augsburg művészetében.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Emberek és delfinek

2023. augusztus 29. 12:21
Májusban robbant a hír, hogy a spanyol partok mentén kardszárnyú delfinek terrorizálják a jachtokat. Több esetben is a parti őrségnek kellett a bajba jutott hajósokat partra vontatni, miután a hatalmas tengeri emlősök mozgásképtelenné tették a vízi járműveket.
Nemrég pedig egy olyan videó került nyilvánosságra, melyen a gyilkos bálnákat távol tartandó vagy rájuk lőnek egy yachtról, vagy valamiféle pirotechnikai eszközt dobnak rájuk, mely láthatóan füstöl. Azonban a tudósok arra figyelmeztetnek, hogy ez koránt sem vezet semmilyen jóra.

Nárciszpompa a Budai Arborétumban

2023. április 18. 09:22
A nárcisz népszerű hagymás növény, virágai többnyire fehér, világos- és narancssárga színekben pompáznak. Fajtái 12 csoportba (divízióba) sorolhatók, a sárga trombitanárciszok már március közepén nyílnak. Ültethetők kertekbe, termeszthetők és hajtathatók vágott virágként, az apróbb termetűek pedig sziklakertben vagy balkonládában is jól mutatnak.