Előtérben a biogazdálkodás a 78. OMÉK rendezvényen

2017. május 05. 08:09
A magyar föld legjavát a korábbi éveknél egységesebb és hangsúlyosabb megjelenéssel mutatják be a biogazdák, biotermelők és szakmai szervezetek a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK).

A HUNGEXPO G pavilonjában 2017. szeptember 20-24. között bioszigettel és biopiaccal több száz négyzetméteren várják a látogatókat. A pavilonban a hagyományos, kistermelői élelmiszerek előállítói is megjelennek, hiszen a gazdálkodók kistájak szerint vonulnak majd fel, az adott tájegység – például az Őrség, a Nyírség, vagy a Szigetköz - jellemző termékeivel. Szabad kiállítói helyek még vannak, a jelentkezési lapok a vásár honlapján, a www.omek2017.hu/kiallitoknak oldalon érhetőek el.

 


Számos tekintetben megújul a 78. OMÉK, amely a szakmai szereplők és a nagyközönség számára is programokban gazdag napokat kínál. A vásárt szervező Agrármarketing Centrum a korábbiaknál hangsúlyosabb megjelenéssel készül az egészségtudatos élelmiszereket előállítók és fogyasztók számára. A HUNGEXPO G pavilonjának több száz négyzetméteres területén alakítják ki a biopiaccal körülölelt bioszigetet, ahol a biogazdálkodásban érintett hatóságok, tanúsító szervezetek, intézetek is bemutatkoznak. A biopiacon a kóstolás után meg is lehet vásárolni az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó különleges élelmiszer termékeket. 
A G pavilon azonban más újdonságokat is tartogat: a biotermelők mellett kistermelők, őstermelők és családi gazdálkodók árulják majd portékáikat, mégpedig kistájak szerint. A látogatók ennek köszönhetően tematikus rendben ismerkedhetnek meg például az Őrség vagy a Nyírség jellemző ízeivel, hagyományos ételeivel, hogy eldönthessék, melyik tájegység ízvilága áll a szívükhöz legközelebb. De a G pavilonban kap majd helyet a védjegyes termékek közösségi standja is, ahol a földrajzi eredetvédett élelmiszereket és italokat előállító vállalkozások jelenhetnek meg.

A kiállítók toborzása javában zajlik, a G pavilon 2900 négyzetméteres területének több mint egyharmada már gazdára lelt. A jelentkezési lapok a vásár honlapjáról, a www.omek2017.hu/kiallitoknak oldalról is letölthetők, ahol az érdeklődők további hasznos információt is találnak a rendezvényről.

elelmiszer.hu

Kapcsolódó cikkek

Termeléshez kötött támogatást kaphatnak 2017-től a burgonyatermesztők

2016. július 29. 08:12
Amennyiben Brüsszel is elfogadja, 2017-től a burgonya bekerülhet a termeléshez kötött támogatási körbe, így fellendülhet az utóbbi években csökkenő termelési kedv Magyarországon – mondta Czerván György az Országos és Nemzetközi Burgonya Tanácskozás, Fajta-és Növényvédelmi Technológiai Bemutatóján, Nyírteleken.

Egyre népszerűbb a mezőgazdaság Magyarországon

2016. augusztus 05. 08:46
A mezőgazdaságban is tovább emelkedett a foglalkoztatottak száma az idén; az első három hónapban az ágazat már több mint 211 ezer embert foglalkoztatott - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón.