Emberemlékezet óta nem érett ilyen korán a szőlő

2018. augusztus 16. 12:20
Korábban érik a szőlő idén, emberemlékezet óta nem tapasztaltak ilyet a csepregi szőlőhegyen, írja riportjában a vaol.hu.

Horváth József a lap megkeresésére arról beszélt, a térségben a szüretek akár két-három héttel előbbre jöhetnek fajtától függően. Az új helyzetben különösen kritikus dolog az utolsó permetezési idő beállítása a várható szürethez igazítva, amit most nehéz becélozni. Pedig fontos az élelmezésügyi várakozási idő betartása.

A férfi egy hektáron gazdálkodik, a pinot noir mellett van zweigeltje, szürkebarátja. Mint fogalmazott, az idei érett szőlők valószínűleg magas alkoholtartalommal és alacsony savtartalommal rendelkeznek majd. Kérdés, hogy mennyire érnek ki a savak, mire szüret lesz, mennyire lágyul el a bor. Fontos, hogy a fajtának megfelelően válaszszák ki az optimális szüreti időt.

Csak nagyon fegyelmezett technológiával lehet kivitelezni most azt, hogy minőségi bort kapjunk. Fajélesztők, hűtött erjesztés is szükséges. A szürkebarátot szeptember közepén tervezem szüretelni, a pinot noirt, a zweigeltet egy-két héttel később

– magyarázta.

Siklós, 2015. szeptember 3.
Leszüretelt kékoportó szõlõ egy ládában a Villányi borvidéken Siklós közelében 2015. szeptember 3-án.
MTI Fotó: Sóki TamásMTI Fotó: Sóki Tamás

A hegyen van lehetőség mezőgazdasági területeket bevonni a borvidékbe, gyarapodnak az új telepítésű szőlők. Ezt csinálja ifj. Molnár Sándor is, 1600 négyzetméteren 720 tőkével bővítette gazdaságát.

Kíváncsiak rá, milyen tapasztalataink lesznek az idei szüretről.

Most az idősebbeket sem tudjuk megkérdezni, mert az ő életükben sem volt még ilyen

– nyilatkozott a lapnak.

sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

A kormány halálra ítélte, de még nem kell temetni a cafeteriát

2018. október 10. 07:37
A munkáltatók többsége az adókedvezmények jelentős szűkítése ellenére is azt tervezi: megtartja a béren kívüli juttatások jelenlegi rendszerét.

Konferencia a Kárpát-medence élelmiszertermeléséről

2016. április 19. 07:54
Magyarország célja, hogy a gazdasági feltételek javítása révén is hozzájáruljon a külhoni magyarság nemzeti identitásának megőrzéséhez - jelentette ki Fazekas Sándor a kárpát-medencei élelmiszer-előállítók konferenciájának megnyitóján hétfőn, Budapesten.