Emésztőgödörbe öntötték a tejet az erdélyi gazdák

2023. március 31. 10:57
Nem tudják eladni senkinek.
 
Demonstrációt tartottak az erdélyi tejtermelők szövetségének tagjai szerdán; emésztőgödörbe öntöttek egy tartálykocsi tejet, tiltakozásul amiatt, hogy nincs vevő a termékükre – írja az infostart.hu
 
Nehéz helyzetben a gazdák
A Szilágy megyei Járaszurduk (Surduc) településen az erdélyi tejtermelők szövetségének (BOVICOOP) több mint száz tagja azért tartott tiltakozó akciót, mert az általuk termelt tejet április elsejétől egy feldolgozó cég sem akarja felvásárolni.
Emésztőgödörbe öntötték a tejet az erdélyi gazdák
A több erdélyi megye termelőit összefogó szövetség elnöke, Daniel Frei elmondta, hogy a gazdák nagyon nehéz helyzetbe kerültek.
 
Negyvennyolcezer liter tejet termelünk naponta, és nincs kinek eladni – mondta Frei, majd hozzátette, hogy annak érdekében, hogy ne romoljon meg, kénytelenek elajándékozni a tejet.
 
A gazdák egy liter tejért nagyon csekély összeget, 1,4 lejt (108 forint) kérnek, ami alig vagy nem is fedezi a költségeiket, de még így sem tudják értékesíteni. A romániai üzletekben eközben literenként 5 és 15 lej (384-1152) közötti áron lehet a tej literjét megvásárolni.
tej
Kevés a támogatás
Daniel Frei szerint tarthatatlan a helyzet, amire a kormánynak gyorsan megoldást kellene találnia, és közvetítenie kellene a tejtermelők és -feldolgozók között. Felhívta a figyelmet arra is, hogy ezen sok farmnak múlik a léte, hiszen számos tejtermelő még csak kilépni sem tud a szektorból, hiszen a vállalkozását uniós támogatással hozta létre.
 
Románia tejfogyasztása 2015 és 2020 között tíz százalékkal nőtt – számolt be a Digi24 hírportál az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai alapján.
 
Az ország 1989-hez képest most 25-ször több tejet importál – a legnagyobb mennyiségben Magyarországról érkezik a tej, de a lengyel, cseh, német és görög tej is a romániai üzletek polcaira kerül.
 
Románia a tejtermelés szempontjából uniós szinten az utolsó helyen áll, aminek a fő oka a szakemberek szerint az, hogy a román kormány más európai uniós országokhoz képest kevésbé támogatja a gazdákat. A román szarvasmarha-tenyésztők egy állat után évi 73 eurós támogatást kapnak, míg Bulgáriában 189 euró, más uniós államokban pedig több száz euró támogatás jár.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Kevesebb meggy lesz az idén, de kimagaslóan jó a minősége

2023. július 13. 12:21
Kevesebb meggy terem idén, de a minősége kimagaslóan jó lesz - jelentette ki az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerdán, a meggy belföldi népszerűsítő, fogyasztásösztönző kampány sajtótájékoztatóján, az EFOTT fesztiválon.

Furcsa, de hasznos dologra jöttek rá a kutatók, miközben a paradicsomot vizsgálták

2023. április 17. 09:33
Spanyol kutatók paradicsom-feldolgozási hulladékból állítottak elő "védőlakkot".
 
A szubtropikus és mediterrán kertészet kutatására szakosodott Mayora, spanyol intézet munkatársai  kísérletekkel kimutatták, hogy a paradicsom-feldolgozás (lé- és pürégyártás) során keletkező, egyébként szemétre dobott, bár kis részben takarmányként is hasznosítható hulladékaiból speciális védőlakkot lehet előállítani. Ez az anyag azonos értékű a műanyaggyártásban használt „biszfenol A" adalékanyaggal, és ugyanakkor az emberi egészségre teljesen ártalmatlan.