Energiatámogatásra pályázhatnak a szálláshelyek és az éttermek

2022. december 30. 11:18
A kormány döntése értelmében közel 21 ezer szálláshely-szolgáltató és vendéglátóhely-üzemeltető vállalkozás kaphat segítséget az energiaválság miatt megnövekedett rezsiköltségei mérsékléséhez.
A kormány a korábbi 6 pontos intézkedéscsomag után újabb támogatással segíti a gazdaság húzóágazatának számító turizmust.
Energiatámogatásra pályázhatnak a szálláshelyek és az éttermek
December 23-tól a turisztikai szolgáltatók számára is elérhető a korábban 150 milliárd forintos kerettel meghirdetett Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási program. A döntés értelmében mintegy 16 000 vendéglátóegység és 4500 szálláshely szálláshely-szolgáltató kaphat segítséget az energiaválság miatt megnövekedett rezsiköltségek mérsékléséhez – adta hírül a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).
 
A közlemény szerint az MTÜ javaslata alapján a kormány a feldolgozóipari program turisztikai ágazati kiterjesztéséről döntött. A támogatási programra ezáltal mintegy 16 000 vendéglátóegység és 4500 szálláshely jelentkezhet. A módosítás eredményeként az érintett turisztikai mikro-, kis- és középvállalkozások a 2023. január–március számlával igazolható földgáz-, villamosenergia-, illetve távhő havi átlagáruk előző évi, azonos időszakához mért növekményének fedezésére igényelhetnek maximum 50% mértékű vissza nem térítendő közvetlen támogatást.Ezt önállóan, vagy energiahatékonysági beruházáshoz felvett hitel önerő-támogatásával kombinálva is megtehetik, ugyanis a részvétel egyik feltétele, hogy a támogatott kkv-k energiahatékonysági beruházást hajtsanak végre legkésőbb 2024 végéig. Ezentúl szintén fontos kritérium, hogy 2023. III. negyedévének végére, tehát az ősz befejeztével a vállalkozásban foglalkoztatottak létszáma legfeljebb 10 százalékkal csökkenhet a 2022-es év azonos időszakához képest.
 
A szektort érintő ismételt intézkedéscsomag jelentősen hozzájárul a turisztikai mikro-, kis- és középvállalkozások stabilitásának megőrzéséhez, valamint a munkaerő megtartásához – hangsúlyozza az MTÜ. Az érintett vendéglátó egységeket, illetve szálláshelyeket működtető vállalkozások foglalkoztatják a két szektor munkavállalóinak 70-80 százalékát, mintegy 80-100 ezer főt. Megtartásuk a pályán alapvető érdeke az ágazatnak, hiszen a gazdaság húzóágazatának számító turizmus fejlődéséhez, valamint a hosszútávú stabilitáshoz elengedhetetlenül szükséges a jól képzett, nagy tapasztalattal rendelkező munkavállaló – emelik ki.
 
Üdvözli az energiatámogatást az MSZÉSZ
A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége örömmel üdvözli a kormány karácsonyi ajándékát – reagált a döntésre Baldauf Csaba, a szakmai szervezet elnöke lapunknak. (Az energiatámogatás kiterjesztéséről szóló jogszabály a Magyar Közlöny 2023/214. számában, december 23-án éjszaka jelent meg – a szerk.)
 
Az elnök hangsúlyozta: a támogatás, amely az MSZÉSZ és a társszervezetek egyik kiemelt kérése volt a korábbi kormányzati egyeztetések során, egyértelműen hozzájárul a szállodák, éttermek túléléséhez, a kitermelhetetlen energia- és alapanyagköltségek kompenzálásához a legnehezebb, téli energiaigényes hónapokban.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

A Budai-hegyekben lovasrendőrök ügyelnek az erdő nyugalmára

2023. március 29. 12:28
Márciustól rendszeressé válik a lovasrendőrök jelenléte a budai hegyekben. A Készenléti Rendőrség, a II. Kerületi Rendőrkapitányság és a Pilisi Parkerdő együttműködésében járőröző rendőrök elsősorban a főváros leglátogatottabb erdeiben, például a védett Hárs-hegyen segítik az erdő természetes állapotának megőrzését, illetve a természetjárókat, kutyasétáltatókat, kerékpárosokat és gyalogosokat, hogy konfliktusmentesen élvezhessék az erdei kikapcsolódást.

Kóstoljon bele a főúri ízekbe a Balatonon! – jön a Festetics Gasztronómiai Éttermi Hét

2024. május 21. 16:12
Vajon mit ettek a keszthelyi Festetics-kastély főúri lakomáin? A Festetics Gasztronómiai Éttermi Héten május 27. és június 2. között 8 étterem különleges, korabeli recepteket felhasználó ételeket mutat be, melyeket egy sajtóúton előzetesen már lehetőségünk volt megkóstolni.