Ennyi lesz márciustól a Budapest-bérlet ára

2024. január 31. 16:22
Hétfőn (jan.29.) bejelentették, hogy nemcsak hogy megmarad a Budapest-bérlet, de a megyei és az országbérletek Budapesten való elfogadásával összefüggésben még csökkentik is az árát: márciustól a teljes árú bérletek 8950 forintba kerülnek majd.
Ennyi lesz márciustól a Budapest-bérlet ára
Lázár János építési és közlekedési miniszter és Karácsony Gergely főpolgármester hétfőn megállapodott a Budapest-bérlet sorsáról. Március 1. után is érvényes marad a Budapest-bérlet minden városon belüli közösségi közlekedési szolgáltatóra, ráadásul még csökkentik is az árát, tíz év után először: 9500 helyett 8950 forintba kerül majd.
 
Ezzel egyidejűleg a BKK elfogadja majd a Pest vármegyére váltott, illetve az országbérleteket is.
 
Lázár János elmondta, hogy az agglomerációból ingázók is jól járnak így, mert75 ezer felnőttnek mintegy 10 ezer forinttal, 85 ezer nagydiáknak pedig mintegy 3500 forinttal kerül majd kevesebbe a közlekedés havonta.
Az agglomerációban élő kisdiákok azért nyernek, mert 14 éves kor alatt teljesen ingyenessé válik a közlekedésük, továbbá 200 ezer budapesti nagydiák 3450 forint helyett ezentúl 945 forintért utazhat havonta - sorolta.
 
Ugyancsak nyer a megállapodás nyomán 350 ezer budapesti felnőtt, akik egyetlen vármegyebérlettel ezentúl a városban és annak határain kívül is utazhatnak - fűzte hozzá. Az új megállapodás igazságosabb, mint a régi, mert nem ad kevesebbet a közösből, azoknak sem, akik vidékről a fővárosba és a fővárosban utaznak - vélekedett.
 
Karácsony Gergely hozzátette, hogy a 14 éven aluliak és a regisztrált álláskeresők számára továbbra is ingyenes a közösségi közlekedés Budapesten. Hangsúlyozta: "A budapestiek duplán jól járnak. Az egyszerűbb és olcsóbb bérletvásárlással az agglomerációból érkezők közül többen választják majd a közösségi közlekedést az autó helyett."
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Fedezd fel az Alföld kincsesládáját

2023. április 17. 10:30
Reneszánszát éli hazánkban a szarvasgombagyűjtés, aminek Közép-Európa legkiválóbb nyári szarvasgomba gyűjtőhelyei a Jászságban találhatóak. Bár az országos átlaghoz képest ezen a vidéken kevés az erdőterület, mégis a mostoha viszonyok között is rendkívüli értéket tartanak fent és hoznak létre folyamatosan a NEFAG Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. munkatársai.

Ezek a legjobb új vasútvonalak Európában, amelyek kiválthatják a repülést

2023. február 17. 11:39
A klímatudatos és pénztárcabarát utazások egyre népszerűbbé váltak az utóbbi időben, ami a vonatközlekedés reneszánszát hozta magával. Az Euronews Travel összegyűjtötte a friss, valamint 2023-ban és 2024-ben megvalósuló legjobb vasúti fejlesztéseket Európában.
Turistaként karbon lábnyomunk csökkentésének az egyik legjobb módja a vasúti közlekedés: a Londonból Párizsba tartó út például repülővel 14-szer több szén-dioxid-kibocsátással jár, mintha vonattal utaznánk. A Európai Unió országai a fenntarthatóság érdekében egyre többet fektetnek a vasúti közlekedésbe, így az országokon belül és a határokon átnyúlóan is sokkal jobbá válik a vonatösszeköttetés. Az Euronews Travel összeszedte a friss, továbbá 2023-ban és 2024-ben megvalósuló legjobb vasúti fejlesztéseket és vonalakat, a kedvező árú éjszakai vonatoktól, az új belföldi járatokon át egészen az országhatárokon átívelő pályákig.