Építőanyag készül vörösiszapból

2023. december 12. 16:09
Egy öttagú magyar konzorcium mintegy ötévnyi kutatómunkával új technológiát fejlesztett ki a bauxitmaradvány (vörösiszap) újrahasznosítására.
 
A kutatás egy uniós projekt keretében folyt. Az újfajta betontermékek gyártása már el is elkezdődött. Az 1,48 milliárd forint összértékű K+F programhoz egymilliárd forintos uniós támogatást nyertek a fejlesztők.
Építőanyag készül vörösiszapból
A projektben részt vevő három cég – Golder Zrt., Geovol Kft., Martin Metals Kft. – illetve a Bay Zoltán Nonprofit Kft., és a Pannon Egyetem az ajkai tározókban lerakott vörösiszapban található ásványi nyersanyagok kinyerési lehetőségeit kutatta, hogy hasznosítási eljárásokat, technológiákat és eszközöket fejlesszenek ki.
 
A projekt eredményeként számos eljárást és két termelő technológiát dolgoztak ki, illetve berendezést létesítettek.A Martin Metals Kft., mint a másodnyersanyagok újrahasznosításával foglakozó egyik legnagyobb magyar cég, már jóval a 2010-es vörösiszap katasztrófa előtt elkezdett foglalkozni a bauxitmaradvány felhasználásának lehetőségével, amelyből csak Magyarországon mintegy 50 millió tonna áll rendelkezésre. Ebből jelentős mennyiségű vas-oxidot tudtak kinyerni, amely a vasérc helyettesítésére is alkalmas.
 
Ugyanakkor Ajkán, ez egykori timföldgyár egyik épületében idén elkészültek a gyorskötő cement gyártására szolgáló berendezés telepítésével és elkezdődött a kísérleti gyártás. A bauxitmaradványt ugyanis nagy mennyiségben lehet használni a betongyártásban is. Az adalékanyag jelentősen javítja és növeli a beton élettartalmát, illetve kiváltható vele a kavics valamint a homok mintegy harminc százaléka.
 
Inotán idén szeptemberben elindult a vörösiszap betonadalékként történő hasznosítása, az ide telepített gyártósor mintegy félmilliárd forintos beruházásból valósult meg. Jelenleg mintegy évi nyolcezer tonna bauxitmaradvány feldolgozására van engedélyük, de ezt bővíteni szeretnék.
 
Az itt előállított betontermékekkel az építőipar területén igyekeznek piacot szerezni, de először el kell fogadtatni a vevőkkel a termék terrakotta színét. A vörösiszap felhasználásával készült friss beton is teljesen megfelel az előírt szabványoknak.
 
A vörösiszapból ezenkívül értékes ritkafémek is kinyerhetők, mint a titán vagy a szkandium és felhasználható kerámiai- és kötőanyagipari termékek előállítására is. A Pannon Egyetem laboratóriumi vizsgálati a vörösiszap termésnövelő hatásait vizsgálták, így azt a talajminőség javítására is fel lehet használni.
 
A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Martin Metals Kft. árbevétele 2022-ben 94,1 millió euróra emelkedett az előző évi 88,6 millió euróról, a korrigált adózott eredmény 2,8 millió euróról 3,3 millió euróra növekedett.
 
forrás: agrotrend.hu / infostart.hu

Kapcsolódó cikkek

Ösztöndíjpályázat agrárhallgatóknak

2024. április 15. 16:05
Kevesebb energiával és alapanyaggal többet termelni? Az agrárium zöld átállását támogató fiatal agrárszakemberekre van szükség.

Ahol néhány hónapja tejhiány volt, most egy termelő napi 2500 liter tejet kénytelen kiönteni

2023. április 12. 10:12
Mint ismeretes, tavaly szeptemberben, Szerbiában súlyos tejhiány alakult ki, és több településen napokig üres tejpultok fogadták a vásárlókat – olvashatjuk a postsen.com hírportálon.
 
Március 18-tól viszont a vajdasági Óécska (Stajićevo) községben működő tejtermelő telep napi 2.500 liter tejet kénytelen kiönteni, mert a felvásárló tejüzem az érvényes szerződés ellenére nem hajlandó azt átvenni.