ErdőBiodiverzitás

2020. október 13. 09:01
Több EU szakmai szövetség ma közös platformot nyitott annak bemutatására: hogyan segíti a biodiverzitás megőrzését a tartamos erdőgazdálkodás.
ErdőBiodiverzitás

CEPI (EU Papírszövetség), a CEPF (EU Magánerdő Szövetség), az EUSTAFOR (EU Állami Erdőgazdálkodók Szövetsége) a Copa-Cogeca (EU Mezőgazdálkodók és Mezőgazdasági Szövetkezetek Szövetsége), a CEI-Bois (EU Faipari Szövetség) és az ELO (EU Földtulajdonosok Szövetsége) közös új platformot (honlapot) indított forestbiodiversity.eu néven.

 

 

"Hallgassa meg az EU erdőgondnokait, értse meg a helyszíni cselekedeteiket, tanuljon tapasztalataikból, és lépjen túl a közhelyeken!" Néhány szóval ez az új #ForestBiodiversity nevű figyelemfelkeltő kampány üzenete, amelyet ma Brüsszelben indított az Európai Erdőgazdasági Szektort képviselő 6 szakmai szövetség.

 

 

 

A kampány-videó angolul. (2:14)

 

Mivel a biodiverzitásról és az erdőstratégiákról folytatott vita még soha nem volt ennyire napirenden, ez a közös kezdeményezés az erdőtulajdonosoknak és az erdőgazdálkodóknak ad szót videofájlok révén, amelyek elérhetőek a Forestbiodiversity.eu elnevezésű platformon. Az interjúk konkrétan azt mutatják, hogy a fenntartható erdőgazdálkodás koncepciója részeként különös figyelmet fordítanak a biológiai sokféleség megőrzésére és az éghajlathoz alkalmazkodásra - ez az erdőtulajdonosok és az erdőgazdálkodók két alapvető célja az erdőgazdálkodás során.

A fenntartható erdőgazdálkodás egyensúlyt teremt a biodiverzitás megőrzése, az éghajlatvédelem és a társadalmi-gazdasági életképesség között, amelyet a helyi szereplők, erdőtulajdonosok és -gazdálkodók nap-mint-nap biztosítanak. Az erdőgazdálkodásnak ezt a sokdimenziós jellegét néha félreértik.

A jól kezelt erdő a biológiai sokféleség otthona a természeti zavarok és a változó éghajlat idején. A jól kezelt erdő képes nagyobb mennyiségű CO2-t elnyelni az erdők fájában és a hozzájárulni a fatermékek szén-dioxid-tárolásának növeléséhez, valamint a fosszilis alapú anyagok és energia helyettesítésére. A jól kezelt erdő az értéklánc első láncszeme abban az értékláncban, amely közel 4 millió zöld európai munkahelyet biztosít, ugyanakkor megőrzött teret kínál mindenki számára.

Csak az ellenálló és egészséges erdő képes továbbra is összetett ökoszisztéma-szolgáltatást nyújtani, ideértve a biológiai sokféleség megőrzését is. A biológiai sokféleség megőrzése és növelése a fenntartható erdőgazdálkodás középpontjában áll.

Forrás: a fenti 6 szervezett mai
közleménye a CEPI hírlevele által

Kiegészítés:

 

Most 4 videó érhető el a Forestbiodiversity.eu honlapon, s nyilván idővel számos újat is készítenek. Ha valaki szeretné ezeket magyarra is átültetni, bizonyára megkaphatóak a jogok ehhez a fenti 6 szervezettől. Ugyanakkor sok jó ötlet is meríthető e videókból hasonló, a tartamos erdőgazdálkodás és a biodiverzitás kapcsolatát bemutató hazai videók készítéséhez is.

SzerkFord: Mőcsényi Miklós

 

fataj.hu

Kapcsolódó cikkek

Lila-hegyi kilátó

2020. augusztus 03. 09:10
A Nyúl és Győrújbarát községek határán álló kilátót a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. saját forrásából építette az általa kezelt erdőterületen. A Sokorói-dombság egyik legmagasabb pontján, a 313 méter magas Lila-hegy tetején egy geodéziai mérőtornyot alakítottak át páratlan panorámát nyújtó turisztikai építménnyé, ami emellett az eredeti szerepét is megtartotta.

Növények a falon - betontenger ellen

2020. március 09. 12:52
Szokatlan hőmérséklet, kiszámíthatatlan csapadékeloszlás, szennyezett talaj és levegő. Csak néhány tényező, amelyek új feladatot adnak, megoldást kívánnak. A zöldfalak alkalmazása lehet az egyik megoldás a problémák kezelésére.