Érkezik a 25 milliárd forintos agrár mentőcsomag

2020. május 12. 08:23
A zöldség- és gyümölcstermesztők, valamint a szőlészek és a borászok is kiemelt ágazati támogatásra számíthatnak a következő hetekben. Az agrártárca 25 milliárd forintos mentőcsomagjából emellett az élelmiszeripar is részesülhet. Az új konstrukciók kidolgozása már elkezdődött, a programok Brüsszel jóváhagyását követően indulhatnak el.

A mezőgazdasági termelők és az élelmiszeripar szereplői is számíthatnak támogatásra abból a mintegy 25 milliárd forintos csomagból, amelyet az Agrárminisztérium a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került gazdálkodók és vállalkozók megsegítésére különített el – tudta meg lapunk. A tárcától kapott tájékoztatás szerint alapvetően kétféle támogatási típus elindítását tervezik. Vannak ágazatok, amelyeket közvetlenül is jelentősen sújt a koronavírus-járvány. Idetartozik többek között a zöldség- és gyümölcstermesztés, valamint a szőlő- és bortermelés. Esetükben a már meglévő jogcímek keretét fogja megemelni a tárca, ugyanakkor azt sem tartják kizártnak, hogy ideiglenes, egyszeri támogatásban is részesüljenek az érintettek - írja a Magyar Nemzet.

fotó: pixabay.com

A rendkívüli hozzájárulásról ugyanakkor a többi mezőgazdasági ágazatnak, illetve az élelmiszeriparnak sem kell lemondania. A tervek szerint a költségvetési többletforrások terhére új támogatási lehetőséget nyit meg a tárca. Így az azon szektorokban működő gazdálkodók és vállalkozások is hozzájuthatnak a segítséghez, amelyek ágazati szinten nem részesülnek külön támogatásban, a járvány miatt azonban érdemi bevételkiesést kellett elkönyvelniük.

– Ezt a lehetőséget mind a mezőgazdasági termelők, mind az élelmiszeripari vállalkozások számára elérhetővé kívánjuk tenni – fogalmazott lapunknak adott válaszában az Agrárminisztérium.

Úgy tudjuk, hogy az új támogatási konstrukciók kialakításán jelenleg is dolgoznak a tárca illetékesei. Az intézkedések tartalmáról, a rendelkezésre álló forrásról és a szükséges tudnivalókról azonban csak későbbre ígértek tájékoztatást.

– Mindent megteszünk annak érdekében, hogy az Európai Bizottság gyorsított eljárású jóváhagyását követően mielőbb meghirdethessük az új felhívásokat – fogalmazott a minisztérium. Nagy István agrárminiszter korábban jelezte: a kormány a járvány idején is prioritásként kezeli a magyar élelmiszer-termelés helyzetét. Ezért a tárca a gazdaságvédelmi akcióterv részeként kidolgozta a Nemzeti élelmiszer-gazdasági válságkezelő programot.

– A cél fenntartani az élelmiszer-termelési kapacitásokat, megerősíteni a járványügyi védekezést, ezzel megőrizve az ország biztonságos élelmiszer-ellátását és az exportpiacokat is – fogalmazott a miniszter.

A termelők helyzetét javítja, hogy az agrártámogatások kifizetése a veszélyhelyzet ellenére továbbra is zavartalanul, a megszokott rendben folyik.

Az egyes jogcímek forrása a tárcánál rendelkezésre áll, így egyetlen támogatás kifizetését sem kellett felfüggeszteni, elhalasztani vagy csökkenteni.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Kapcsolódó cikkek

Földárverések: Lázár nagybátyja is bevásárolhat

2015. október 30. 10:34
Lázár János nagybátyjának cége kedvező pozícióból várhatja az árverést, míg konkurense kezét megkötik a jogszabályok. A földek eladásával sikerült egy magas állami kitüntetésben részesített 80 éves gazdát is megalázni.
 

AM-államtitkár: hangsúlyos ágazattá vált az élelmiszeripar a magyar agrárgazdaságban

2022. július 22. 08:36
A magyar agrárgazdaság hangsúlyos ágazatának nevezte az élelmiszeripart az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban a szlovák és román szakemberekkel tartott pódiumbeszélgetésen csütörtökön Tusnádfürdőn.