Erősen indult az év a lakáspiacon: ennyi lakás cserélt gazdát januárban

2024. február 01. 15:17
A Duna House Cégcsoport közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB), amely szerint 2024 januárjában, országosan 8354 lakóingatlan cserélt tulajdonost. Ez a tavalyinál jelentősen erősebb évkezdés, de még mindig elmarad a megelőző évek átlagától.
Erősen indult az év a lakáspiacon: ennyi lakás cserélt gazdát januárban
A tavalyi évnél 43%-kal erősebb forgalommal kezdte az évet a hazai ingatlanpiac. A Duna House által becsült 8354 tranzakció a tavalyi utolsó hónaphoz képest is további 6%-os növekedést mutat. A tavalyi évben januárban volt az ingatlanpiacon a mélypont, a DH adatai szerint az egész 2023-at nézve a január volt a leggyengébb hónap. Az ingatlanközvetítő piaci adatai eddig is megerősítették a 2024-es aktív évkezdetet, amit a tavalyról elhalasztott tranzakciók és az új, bővülő otthonteremtési kedvezmények generálhattak.
A januári erős tranzakciós adatok bebizonyították, hogy vélhetőleg sok adásvételt már tudatosan januárra készítettek elő a felek. A Duna House várakozása szerint az első negyedévben biztosan fokozódó ingatlanpiaccal számolhatnak a lakásvásárlók és eladók egyaránt, amelyet a csökkenő kamatpálya tovább erősíthet.
 
forrás: portfolio.hu

Kapcsolódó cikkek

Nincs érvényes bérmegállapodás Győrben, már az Audi-vezért is bevonták a tárgyalásokba

2024. április 08. 15:56
Lejárt a korábban érvényben lévő bérmegállapodás, ráadásul továbbra sincs egyezség az Audi Hungaria Zrt. és a dolgozóinak a szakszervezete között. 

A brutális infláció szétveri a nyugdíjemelés békeidőkre kitalált rendszerét

2022. december 09. 11:35
A nyugdíjemelés összetett és halmozódó gondjainak kezelésére a jelenlegi rendkívüli helyzetben alkalmatlan az inflációs nyugdíjemelés mai rendszere. Ezért feltétlenül szükséges a békeidőkre kitalált paradigma leváltása, legalább a rendkívüli veszélyhelyzet időtartamára. Helyette a havi csúszó emelés rendszerére célszerű késedelem nélkül áttérni.
 
A KSH december 8-án közzétett inflációs gyorstájékoztatója szerint 2022. novemberben 2021. novemberéhez képest a fogyasztói árak átlagosan 22,5%-kal növekedtek - ez is pusztító világbajnoki teljesítmény -, de az élelmiszer- és háztartásienergia-árak ezen belül szinte fölrobbantak, a növekedésük 43,8%-os és 65,9%-os volt. A nyugdíjas fogyasztóiár-index egyebek között emiatt lett magasabb az általános inflációs mértéknél, és elérte a 25,2%-ot.