EU Tanács: 100 milliárdos megszorítás

2024. január 19. 13:30
Az Európai Szakszervezeti Szövetség 2024. január 17-i közleménye tiltakozik az EU Tanács megszorító intézkedések újbóli bevezetésére vonatkozó tervei ellen, amely szerint az uniós tagállamok jövőre több mint 100 milliárd euróval kényszerülhetnek együttesen csökkenteni költségvetésüket.
EU Tanács: 100 milliárdos megszorítás
Franciaországnak (26 milliárd), Olaszországnak (25 milliárd), Spanyolországnak (14 milliárd), Németországnak (11 milliárd), Belgiumnak (8 milliárd) és Hollandiának (6 milliárd) kellene a legnagyobb éves megszorításokat végrehajtania ahhoz, hogy négy éven belül teljesíteni tudja a hiánycsökkentési célokat.
 
 A tagállamok kérhetnék a csökkentések hétéves időszakra történő kiterjesztését, de ennek kockázata, hogy cserébe keményebb, munkavállaló-ellenes gazdasági reformok vállalását kapnák.
 
Táblázat: A Tanács 4 vagy 7 évre szóló terve alapján 2025-ben szükséges minimális éves eurócsökkentés. A számok a Bruegel 2023 decemberében készített értékelésén alapulnak.
 
Az ESZSZ a számadatokat az Európai Parlament jan.18.-i, az EU költségvetési szabályainak jövőjéről szóló szavazása előtt teszi közzé. Az ESZSZ felszólítja az európai parlamenti képviselőket, hogy biztosítsák: ne vezessenek be úgynevezett "deficit-biztosításokat", mert azok súlyos negatív hatással lesznek a GDP-re.
A zöld átmenethez vagy a szociális jogok európai pilléréhez szükséges beruházásokat meg kell védeni, és meg kell akadályozni a munkavállaló-ellenes reformokat.
Az adósság GDP-hez viszonyított arányára vonatkozó korlátoknak a kiigazítási időszak vége után csökkenniük kell.
 
Esther Lynch, az ESZSZ főtitkára kijelentette:
ETUC Deputy General Secretary Esther Lynch speech to EU Social Summit | ETUC
Egy olyan időszakban, amikor Európának a zöld jövőbe kellene beruháznia, a megszorítások újbóli bevezetésére irányuló tervek visszavezetnék Európát a legsötétebb időszakába. Hihetetlen, hogy a tagállamok miniszterei aláírtak egy olyan tervet, amely csak egy év alatt több mint 100 milliárd eurós kiadáscsökkentésre kényszerítené őket.
 
 A kormányoknak őszintének kellene lenniük azzal kapcsolatban, hogy ez mit fog jelenteni polgáraik számára: rengeteg munkahely megszűnését, alacsonyabb béreket és rosszabb munkakörülményeket, valamint a közszolgáltatások további alulfinanszírozását. Az Európai Parlamentnek most döntő szerepe van a károk mérséklésében, hiszen biztosítania kell, hogy a költségvetési szabályok ne kényszerítsék az országokat arra, hogy túl messzire és túl gyorsan csökkentsék adósságukat és hiányukat.
 
forrás: liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Ne várjon a tankolással

2023. július 10. 13:32
Szerdán folytatódik a drágulás a hazai töltőállomásokon.

OKTÓBER-NOVEMBERBEN EGYSZÁMJEGYŰ LEHET AZ INFLÁCIÓ

2023. augusztus 24. 14:36
A kormány minden nehézség ellenére tudja tartani vállalását, hogy még az idei évben egy számjegyűre csökken az infláció, és jó esély van arra, hogy ez ne decemberben legyen, hanem novemberben vagy talán már októberben - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.