EU Tanács: 100 milliárdos megszorítás

2024. január 19. 13:30
Az Európai Szakszervezeti Szövetség 2024. január 17-i közleménye tiltakozik az EU Tanács megszorító intézkedések újbóli bevezetésére vonatkozó tervei ellen, amely szerint az uniós tagállamok jövőre több mint 100 milliárd euróval kényszerülhetnek együttesen csökkenteni költségvetésüket.
EU Tanács: 100 milliárdos megszorítás
Franciaországnak (26 milliárd), Olaszországnak (25 milliárd), Spanyolországnak (14 milliárd), Németországnak (11 milliárd), Belgiumnak (8 milliárd) és Hollandiának (6 milliárd) kellene a legnagyobb éves megszorításokat végrehajtania ahhoz, hogy négy éven belül teljesíteni tudja a hiánycsökkentési célokat.
 
 A tagállamok kérhetnék a csökkentések hétéves időszakra történő kiterjesztését, de ennek kockázata, hogy cserébe keményebb, munkavállaló-ellenes gazdasági reformok vállalását kapnák.
 
Táblázat: A Tanács 4 vagy 7 évre szóló terve alapján 2025-ben szükséges minimális éves eurócsökkentés. A számok a Bruegel 2023 decemberében készített értékelésén alapulnak.
 
Az ESZSZ a számadatokat az Európai Parlament jan.18.-i, az EU költségvetési szabályainak jövőjéről szóló szavazása előtt teszi közzé. Az ESZSZ felszólítja az európai parlamenti képviselőket, hogy biztosítsák: ne vezessenek be úgynevezett "deficit-biztosításokat", mert azok súlyos negatív hatással lesznek a GDP-re.
A zöld átmenethez vagy a szociális jogok európai pilléréhez szükséges beruházásokat meg kell védeni, és meg kell akadályozni a munkavállaló-ellenes reformokat.
Az adósság GDP-hez viszonyított arányára vonatkozó korlátoknak a kiigazítási időszak vége után csökkenniük kell.
 
Esther Lynch, az ESZSZ főtitkára kijelentette:
ETUC Deputy General Secretary Esther Lynch speech to EU Social Summit | ETUC
Egy olyan időszakban, amikor Európának a zöld jövőbe kellene beruháznia, a megszorítások újbóli bevezetésére irányuló tervek visszavezetnék Európát a legsötétebb időszakába. Hihetetlen, hogy a tagállamok miniszterei aláírtak egy olyan tervet, amely csak egy év alatt több mint 100 milliárd eurós kiadáscsökkentésre kényszerítené őket.
 
 A kormányoknak őszintének kellene lenniük azzal kapcsolatban, hogy ez mit fog jelenteni polgáraik számára: rengeteg munkahely megszűnését, alacsonyabb béreket és rosszabb munkakörülményeket, valamint a közszolgáltatások további alulfinanszírozását. Az Európai Parlamentnek most döntő szerepe van a károk mérséklésében, hiszen biztosítania kell, hogy a költségvetési szabályok ne kényszerítsék az országokat arra, hogy túl messzire és túl gyorsan csökkentsék adósságukat és hiányukat.
 
forrás: liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Új nyugdíjszabályok: már 120 ezres ellátásnál is kérhető kivételes emelés

2023. január 10. 10:35
2023-ban változtak a méltányossági nyugdíjak egyes szabályai. Módosultak például a nyugdíj összegének méltányosságból történő emelésének, valamint a nyugdíjas személy részére adható egyszeri segélynek összeghatárai – figyelmeztet az Adó.hu.
 
A nyugellátások 2023. január havi emeléséről szóló kormányrendeletben kihirdetésre kerültek a nyugellátásokkal kapcsolatos méltányossági lehetőségek módosításáról szóló rendelkezések is – írja a portálon Molnárné Balogh Márta tb-szakértő.

Érik a 2023-as garázsfrász: temérdek magyar tulaj ezzel nem számol, nagyon csúnyán ráfázhatnak

2023. augusztus 23. 11:16
2023-ra jócskán elszálltak a garázsárak, igaz a bérbeadási összegek számottevően nem változtak. Ezzel együtt is megérheti persze befektetési céllal garázst venni, majd kiadni, hiszen miközben Budapesten az átlagos bruttó bevételarányos hozam a garázsok esetén 4 százalék, addig a lakásoknál ez 3,1 százalék. Ráaádsul a bekerülési költség is jóval alacsonyabb, mint egy lakás esetében. Igen ám, de a garázs utáni adózás nem egyszerű dolog, sok buktatóval jár, és mondhatni a viszonylag alacsonyabb bevételhez képest rendkívül macerás dolog. Ezeket a tényezőket szedtük most össze a Pénzcentrumon.