Európa jövőbeni mezőgazdasági létét meghatározó folyamat a német gazdák tiltakozása

2024. január 10. 15:55
- mondta Nagy István agrárminiszter szerdán az M1 aktuális csatornán a német gazdák tüntetésére reagálva.
 
A német gazdák az agrártámogatások csökkentése, így a mezőgazdasági járművek gépjárműadó-mentességének eltörlése, illetve a dízelüzemanyagok adókedvezményének csökkentése ellen tiltakoznak.
Európa jövőbeni mezőgazdasági létét meghatározó folyamat a német gazdák tiltakozása
Nagy István elképesztőnek nevezte, hogy a német kancellár még mindig Ukrajna támogatását tartja elsődlegesnek, miközben országában a gazdák jelentős problémákkal néznek szembe, és veszélybe kerül az élelmiszerszuverenitás is. Látható, hogy az Európai Unió belső piaca felborult, mert miközben az európai gazdáknak szigorú feltételek mellett kell termelniük, addig az Európai Unió megnyitotta piacait Ukrajna előtt, ahol semmilyen szabályt nem kell betartani - fejtette ki az agrárminiszter. A tárcavezető szerint a magyar gazdák szolidárisak a német gazdákkal, reménykedve tekintenek a küzdelmükre. Nagy István megjegyezte,  hogy Brüsszelben, az agrárminiszterek tanácsában a német gazdákéhoz hasonló küzdelmet vívnak.Hangsúlyozta: nem lehet megbontani az egyensúlyt a teremtett világ megőrzése, a gazdák versenyképessége és az EU minőségi élelmiszerrel való ellátásának biztosítása között.
Nagy István: Európa jövőbeni mezőgazdasági létét meghatározó folyamat a német  gazdák tiltakozása - tolnamegyeihirek.hu
A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában az agrárminiszter kifejtette: az Európai Unió mezőgazdasága még soha nem volt ennyire "ideológiailag átitatott". A szakmai szempontokat félretolják, és csak a zöld szempontokat veszik előre - vélekedett. Nagy István szerint joggal mondják a német gazdák, hogy vissza kell térni a normalitáshoz. Nem lehet az európai gazdatársadalomra aránytalanul nagy terhet róni, és minden európai gazdálkodót sért az az ideológiai kijelentés, hogy a klímaváltozásért leginkább a mezőgazdaság tehető felelőssé - mondta.
 
Szerinte már rég nem az ukrán gazdálkodókról kell beszélni, hanem azokról a nagy tőkebefektető társaságokról, köztük amerikaiakról, hollandokról, németekről és szaúdiakról, amelyek jelentős földterületet vásároltak Ukrajnában, és nekik kell a biztonságos európai piac. "Mindezt zöld ideológiába öltöztetik, és lelkiismeretfurdalást is okoznak az európai gazdálkodóknak" - fogalmazott Nagy István.
 
forrás: kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

A lengyel agrártárca egyik vezetője az ukrán agrárimport 20 évre szóló betiltását javasolja

2024. január 15. 13:20
Ezzel védené a lengyel gazdák és a mezőgazdaság érdekeit.
 
A biz.ligazakon.net/ru hírportál beszámolója szerint a lengyel agrárminiszter helyettese, Mihal Kolodziejczyk szerint az agrártermékek Ukrajnából való beáramlása hosszú távon a lengyel mezőgazdaságra óriási veszélyt jelenthet, amelyet Ukrajna EU-csatlakozása tovább fog növelni.

Már csak a csoda segíthet: Varga Mihály rossz hírt közölt a nyugdíjasokkal – lehetett sejteni, hogy ez lesz

2024. április 16. 11:49
A kormány a háborús helyzet miatt módosította az idei növekedési várakozásait. Mindez pedig hatással van a nyugdíjasoknak járó extrakifizetésekre is.