Európában csomagolják át az ukrán baromfit?

2024. január 22. 13:57
Európában működő ukrán tulajdonú vágó- és daraboló üzemekben kapnak új csomagolást az ukrán baromfitermékek, melyek így már jogszerűen kerülnek az üzletek hűtőpultjaiba az EU-ban.
Európában csomagolják át az ukrán baromfit?
Az Európai Unió előírásainak és követelményrendszerének nem megfelelő ukrán baromfitermékek a Hollandiában, Szlovákiában és Szlovéniában működő, ukrán érdekeltségű vágó- és darabolóüzemekben új csomagolást kapnak, majd immár új köntösben, uniós termékekként kerülnek piacra – írja a divany.hu.
 
Az Európai Bizottság a portál szerint a háború előtt kötött kereskedelmi megállapodásokban évi nagyjából 70 ezer tonna baromfitermék importálását engedélyezte Ukrajnának. Ezek a szerződések az akkor ismert összes baromfitermékre kiterjedően rögzítették a pontos engedélyezett mennyiségeket. Az ukránok azonban az "Egyéb" kategóriában, más megnevezéssel, új termékkel álltak elő.
 
A „csontos csirkemell szárnydarabokkal" és "Batman Cut" nevekkel megjelenő áru egyedi vámtarifaszámot (0207 13 70) is kapott, így megszületett egy új készítmény, amelyből a kvótán felül további 50 ezer tonna érkezett az EU-ba már 2018-ban. Később az Európai Bizottság százezer tonnára emelte a vámmentesen behozható ukrán baromfitermék-mennyiséget, a háború óta pedig teljesen törölt a termékkörre minden vámot és kvótát. Ma így hozzávetőlegesen évi 250–280 ezer tonna, vagy még ennél is több baromfihús is származhat Ukrajnából.
 
Az ukrán baromfikészítmény megtévesztő átcsomagolása és címkézése nem az egyetlen kiskapus módszer az olcsó, Ukrajnából származó hús Európai Unióba hozatalára.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

A válság ellenére is megdöbbentő méreteket öltött az EU-ban az élelmiszer-pazarlás

2023. február 28. 11:39
Évente mintegy 153 millió tonna élelmiszert dobnak ki az emberek.
 
Több élelmiszert dobunk ki az unióban, mint amennyit importálunk - írja az alon.hu
 
Rengeteg élelmiszer végzi a szemetesben
A Feedback EU klímakutató civil szervezet jelentése szerint az Európai Unióban évente mintegy 153 millió tonna élelmiszert dobnak ki az emberek, csaknem 15 millió tonnával többet, mint amennyit importálnak - írta meg a Guardian brit napilap.
 

Az Aldi 240 milliárd forint értékű beruházást hajtott végre Magyarországon

2023. április 20. 12:59
Az Aldi 240 milliárd forint értékű beruházást hajtott végre eddig Magyarországon, és már több mint 6000 munkavállalót foglalkoztat - közölte a vállalat az MTI-vel annak kapcsán, hogy az Aldi Süd csoport leányvállalataként 15 évvel ezelőtt nyitották meg első öt magyarországi üzletüket.