Európában csomagolják át az ukrán baromfit?
2024. január 22. 13:57
Európában működő ukrán tulajdonú vágó- és daraboló üzemekben kapnak új csomagolást az ukrán baromfitermékek, melyek így már jogszerűen kerülnek az üzletek hűtőpultjaiba az EU-ban.
Az Európai Unió előírásainak és követelményrendszerének nem megfelelő ukrán baromfitermékek a Hollandiában, Szlovákiában és Szlovéniában működő, ukrán érdekeltségű vágó- és darabolóüzemekben új csomagolást kapnak, majd immár új köntösben, uniós termékekként kerülnek piacra – írja a divany.hu.
Az Európai Bizottság a portál szerint a háború előtt kötött kereskedelmi megállapodásokban évi nagyjából 70 ezer tonna baromfitermék importálását engedélyezte Ukrajnának. Ezek a szerződések az akkor ismert összes baromfitermékre kiterjedően rögzítették a pontos engedélyezett mennyiségeket. Az ukránok azonban az "Egyéb" kategóriában, más megnevezéssel, új termékkel álltak elő.
A „csontos csirkemell szárnydarabokkal" és "Batman Cut" nevekkel megjelenő áru egyedi vámtarifaszámot (0207 13 70) is kapott, így megszületett egy új készítmény, amelyből a kvótán felül további 50 ezer tonna érkezett az EU-ba már 2018-ban. Később az Európai Bizottság százezer tonnára emelte a vámmentesen behozható ukrán baromfitermék-mennyiséget, a háború óta pedig teljesen törölt a termékkörre minden vámot és kvótát. Ma így hozzávetőlegesen évi 250–280 ezer tonna, vagy még ennél is több baromfihús is származhat Ukrajnából.
Az ukrán baromfikészítmény megtévesztő átcsomagolása és címkézése nem az egyetlen kiskapus módszer az olcsó, Ukrajnából származó hús Európai Unióba hozatalára.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Országos kampány a nyúlhús-fogyasztás népszerűsítésére
2023. augusztus 18. 14:57
A „Nyúl-j bele” országos kampánysorozat-, a hazai nyúlhús-fogyasztás népszerűsítésének következő állomása a Debreceni Farmer Expon volt.
Az eseményen Papp Zsolt az Agrárminisztérium vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára, Giczi Gergely az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese és Juráskó Róbert, a Nyúl Szakmaközi szervezet és Terméktanács elnöke, tartott sajtótájékoztatót. Bede Róbert mesterszakács a helyszínen felállított látványkonyhában elkészített-, több mint 500 adag, ízletes nyúlkóstolóval kínálta az érdeklődőket.
Mivel kezelik a déligyümölcsök felületét, és hogyan távolítható az el?
2024. június 17. 13:42
Kedvelt élelmiszeripari alapanyag a citromfélék héja, számos ételnél, édességnél nélkülözhetetlen alapanyag. Köztudott, hogy a déligyümölcsöket zölden vagy éretlen állapotban szüretelik, és hosszú utat tesznek meg a gyümölcsök, míg a fogyasztók asztalára kerülnek. Hogy miért és mivel kezelik a déligyümölcsök héját, azok hogyan távolíthatók el a héjról és mégis milyen lebomlási időkkel számolhatunk, megtudhatjuk dr. Némethy Zsuzsanna legújabb írásából.

