Európai Év Fája 2021 szavazás

2021. február 05. 09:13
11 éve keressük a fákat a legérdekesebb történetekkel. Az Európai Év Fája versenyben a legnépszerűbbet keressük. A szavazás 2021. február 1. és 28. között zajlik. Szavazáskor mindig két fát válassz ki!
Európai Év Fája 2021 szavazás

14 ország fái vetélkednek egymással idén, így a győzelemhez ismét minden támogatásra szükség van. Kérjük, hogy Ön is adja le szavazatát a verseny honlapján február 28-ig: www.treeoftheyear.org

 

Az Európai Év Fája verseny immár tizenegyedik éve hívja fel a figyelmet a fák és az emberek, a természet és a közösségek kapcsolatára, illetve a fáknak Európa kulturális és természeti örökségében betöltött szerepére és jelentőségére.

 

Magyarország a tavalyi nyertes mélykúti júdásfával van versenyben.

1750-ben került a település a Grassalkovich család tulajdonába, akik a templomdombon lévő kápolna helyébe szép templomot építtettek. Ekkor került Mélykútra a ma is megtalálható júdásfa, melyet valószínűsíthetően a vajdasági Szabadkáról a Mélykúton szolgálatot teljesítő Ferences-rendi szerzetesek hoztak magukkal, és ültették el az újonnan megépült templom északi oldalán az 1760-70-es években.

A legenda szerint, mely a néphitből ered, a júdásfa virágai Krisztus Urunk vérét szimbolizálják, a lapos magvak pedig a júdáspénzre utalnak.
Kisebb csoda, hogy ez a mediterrán növény a templom északi, időjárásnak, hidegnek jobban kitett oldalán egyáltalán megmaradt, és mind a mai napig megvan. Érdekességként lehet még említeni, hogy a júdásfa a közel ötezer lelkes kisváros, Mélykút pontos mértani középpontján helyezkedik el. A templomdomb az általános iskola közelsége és a templom központisága miatt kedvelt pihenő és játszóhelye a település lakóinak. A júdásfára minden mélykúti lakos büszke, a település legszebb fájának tartják. Kedvelt találkozási pont kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Tavaszi virágzását mindenki megcsodálja, a település egyik jelképévé vált az évtizedek során. Számtalan magonca sok Mélykútról elszármazott kertjében nő tovább, ezzel összekötve a múltat és a jelent, a mélykútiakat szerte az országban.

 

 

Február utolsó hetében (február 22. és 28. között) a szavazás titkos, a szavazatok száma ebben az időszakban nem látható.

 

Az eredményeket március 17-én megrendezett díjátadó gálán jelentjük be.

 

A nemzetközi versenyt az Environmental Partnership Association (EPA, Környezeti Partnerség Egyesület) szervezi, a magyar fordulót pedig a hat alapítványt tömörítő EPA magyar tagja, az Ökotárs Alapítvány. A mozgalomban évente több százezren vesznek részt, a versengő országok száma a kezdetek óta 5-ről 16-ra emelkedett. Folyamatosan várjuk a további csatlakozó is országokat Európából!

 

 

Ismerkedjen meg a döntős fák történeteivel itt:

https://www.treeoftheyear.org/Home

 

Az Év Fája a facebookon

 

Az Ökotárs Alapítvány az állampolgári önszerveződések támogatásával kíván hozzájárulni egy demokratikus, fenntartható és igazságos társadalom, valamint a nyilvánosság részvételén alapuló intézményrendszer fejlődéséhez. Az alapítvány bulgáriai, csehországi, lengyelországi, romániai és szlovákiai testvérszervezeteivel az Environmental Partnership Association tagja.

 

Forrás: Ökotárs Alapítvány / fataj.hu

Kapcsolódó cikkek

Az erdőgazdálkodás reformját tervezik Szlovákiában

2020. november 12. 09:14
Környezetkímélőbb erdőgazdálkodásra lenne szükség - ez áll az erdőgazdálkodás reformjáról szóló tervezetben, amelyet Ján Mičovský agrárminiszter mutatott be Besztercebányán. A terv megvalósításához azonban jelentős beruházásra van szükség. A tárca 252 millió eurót készül igényelni e célra az EU-s alapokból.

Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás

2021. október 05. 08:12
Látogatói csúcsot hozott a világkiállítás a hétvégén, amikor meghaladta a százezret a látogatók száma a Hungexpo területén tartott rendezvényen – mondta Kovács Zoltán, az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos a közmédiának a helyszínen tegnap.