Évszázadokon át harcoltak a bakonyi szelekkel a tési szélmalmok vitorlái

2020. augusztus 26. 08:27
Jellegzetességük, hogy a tetőzetük forog, a malomtörzsük kőből készült, meghajtószerkezetük pedig a hatvitorlás szárny.
Évszázadokon át harcoltak a bakonyi szelekkel a tési szélmalmok vitorlái

Tés a Kelet-Bakony legmagasabban fekvő települése 465 méter tengerszint feletti magasságával, fő látványossága a Dunántúlon ritkaságnak számító két szélmalom.

A falu határában vízimalmok hajtására alkalmas folyóvíz nincs, így az elmúlt két évszázadban a bakonyi szeleket fogták be a szélmalmok vitorlájába. A malmokban többféle gabonát is őröltek, kedvező szélviszonyok mellett akár napi 4 mázsát is. Egykoron négy szélmalom működött Tésen, ahol több szélmolnár is dolgozott.

Ezeknek a holland típusú szélmalmoknak a jellegzetessége, hogy a tetőzetük forog, a malomtörzsük kőből készült, meghajtószerkezetük pedig a hatvitorlás szárny.

A valamikori szélmalmokból a Rotter és Vaszlav malmoknak már nyoma sincs, viszont megmaradt az utókornak  az 1840-ben épült Helt-féle, és az 1924-ben épült Ozi-féle malom, melyek közül a Helt-malom jelenleg is működőképes. A két felújított szélmalom ipartörténeti és népi műemlék.

Helt-féle szélmalom

Helt József bognármester szélmalmát 1840-ben építette Pircher János malomács. A köralaprajzú, enyhén karcsúsodó, háromszintes kőfalazatú épület, kúpalakú zsindelytetőzete körsínen forgatható, így a hat vitorlát mindig szélirányba lehet állítani. A malom legfelső szintjén helyezkednek el a fogaskerekek, melyek segítségével a tető a görgőkön lapátokkal körbeforgatható a széliránynak megfelelően a görgökön. Középen történt két pár kővel az őrlés, az alsó szinten  pedig a zsákolás.

Ma a malom közelében a kézi mezőgazdasági eszközök mellett megtekinthető Cseszneki Ferenc uradalmi kovácsmester eredeti állapotában megőrzött kovácsműhelye, mely méltón őrzi a tési iparosok emlékét is.

Ozi-féle szélmalom

Ozi János asztalos 1924-ben építtette meg szélmalmát Helt József szélmalmától 200 méterre. Ugyanolyan szerkezetű, mint a Helt-malom csak kisebb méretekben. A malomban egy pár kő őrölt.

A malom nem látogatható, azt csak tisztes távolságból láthatjuk a a gyönyörű tájon, nyáron a hullámzó gabonamezők közt.

sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

Megnőtt a sörfogyasztás a karantén ideje alatt

2020. június 11. 13:58
A kijárási korlátozás „főszezonjában”, azaz 2020. március-áprilisban 25 milliárd forint fölötti forgalmat bonyolított a sör hazai kiskereskedelmi forgalma, amely 18 százalékos értékbeli és 13 százalékos mennyiségi növekedést jelent az előző év azonos időszakhoz képest, derült ki a Nielsen piackutató kiskereskedelmi indexének adataiból. Az online forgalom még látványosabban „húzott el”: a webáruházak forgalma 85 százalékkal emelkedett, igaz, ez még így is csupán az összforgalom 0,5 százalékát teszi ki a kategórián belül. A dobozos, világos és félliteres sörre bukik a magyar.

Képzési nagykövetek

2019. szeptember 23. 08:47
2019. szeptember 17-én az Európai Szakszervezeti Szövetség oktatási és képzési munkacsoportja soros ülésén az is szóba került, hogyan segítik a szakszervezetek a munkavállalókat a szükséges képzettségek megszerzésében.