Ez a teljes gabonapiacot megrengetné: Putyin kilépne a Fekete-tengeri egyezményből

2023. június 19. 13:27
Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy a Fekete-tengeri gabonakezdeményezés kapcsán nem váltotta be ígéreteit a nemzetközi közösség.
 
Mint arról a World-Grain.com a Reuters híre alapján beszámolt: Oroszország mezőgazdasági termékei és műtrágyája nem jutnak el a világpiacra, ezért fontolgatják a július 17-én lejáró megállapodás visszavonását.
Ez a teljes gabonapiacot megrengetné: Putyin kilépne a Fekete-tengeri egyezményből
Az ENSZ és Törökország közvetítésével létrejött megállapodás három ukrán kikötőt nyitott meg Oroszország az Ukrajnát érintő 2022. februárban kezdődött invázióját és blokádját követően – utóbbi megrázta a globális gabonapiacokat, és élelmiszerhiánnyal kapcsolatos félelmet váltott ki a Fekete-tengeri gabonától függő kevésbé fejlett országokban. A Fekete-tengeri gabonaegyezményt ez idáig háromszor újították meg, legutóbb május 17-én 60 napra.
 
Oroszország és Ukrajna a világ két vezető mezőgazdasági termelője, valamint a búza, árpa, kukorica, repce, repceolaj, napraforgómag és napraforgóolaj piacának fő szereplői. Oroszország vezető szerepet tölt be a műtrágyapiacon is.
 
A megállapodásnak köszönhetően eddig több mint 30 millió tonna mezőgazdasági terméket és élelmiszert szállítottak a Fekete-tengeren keresztül, stabilizálták az árakat és elhárították az éhínség okozta válságot.
 
Annak érdekében, hogy meggyőzzék anno Oroszországot a paktum jóváhagyásáról, hároméves megállapodást kötöttek, melynek értelmében az ENSZ tisztviselői beleegyeztek abba, hogy segítik Oroszországot saját élelmiszer- és műtrágyaexportjában. Putyin azonban azt mondta, hogy a megállapodásnak ezt a részét nem hajtották végre.
 
Moszkva szerint a nyugati országok és szövetségeseik által az inváziót követően Oroszországgal szemben bevezetett szankciók, bár nem célozzák Oroszország élelmiszer- és műtrágyaexportját, korlátozásokat vezettek be a fizetésekre, a logisztikára és a biztosításra, amelyek jelentős akadályokat jelentenek a szállítások kapcsán.
 
"Most azon gondolkodunk, hogy kilépünk a megállapodásból" – mondta Putyin az orosz haditudósítók és katonai bloggerek találkozóján, jelentette a Reuters. "Sajnos ismét becsaptak minket; semmi sem történt a külföldi piacokra irányuló gabonaellátás liberalizálása terén. Sok feltétel volt, amit a nyugatnak teljesíteniük kellett volna az ENSZ vezetése alatt. Semmi sem történt."
 
Antonio Guterres ENSZ-főtitkár június 12-én azt mondta, aggódik amiatt, hogy Oroszország július 17-én kilép a gabonamegállapodásból.
 
"... Keményen dolgozunk annak érdekében, hogy lehetséges legyen fenntartani a Fekete-tengeri kezdeményezést, ugyanakkor folytatni akarjuk az orosz export megkönnyítésére irányuló munkánkat" – mondta Guterres újságíróknak.
 
Oroszország konkrét követelései között szerepel, hogy az Orosz Mezőgazdasági Bankot (Rosselkhozbank) kapcsolják vissza a SWIFT fizetési rendszerbe, indítsák újra a mezőgazdasági gépek és alkatrészek szállítását Oroszországba, továbbá oldják fel a biztosítási és viszontbiztosítási korlátozásokat.
 
További követelések közé tartozik a Togliatti-Odesa ammóniavezeték újraindítása (ez lehetővé teszi Oroszország számára, hogy a vegyianyagot Ukrajna fő Fekete-tengeri kikötőjébe szivattyúzza), valamint az élelmiszer- és műtrágyaexportban részt vevő orosz vállalatok eszközeinek és számláinak feloldása.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

ÚJ KÉPZÉS A DEBRECENI AGRÁRKARON

2023. január 23. 12:50
Az országban elsőként indít precíziós mezőgazdasági mérnök alapszakot 2023 szeptemberétől a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara, az új képzés kettős diploma megszerzésére is lehetőséget ad a hallgatóknak. A MÉK ezzel együtt már nyolc alap- és nyolc mesterszakot, valamint osztatlan agrármérnöki és két felsőoktatási szakképzési szakot kínál a felvételiző fiataloknak.

Lamborghini SPIRE F VRT gépbemutató – BALATONLELLE

2023. október 10. 17:29
A Lamborghini SPIRE F VRT az egyik legnagyobb tudású ültetvény traktor részletes ismertetése, gyakorlati bemutatóval egybekötve. Az eseményen egyéb kertészeti talajművelő és növényvédelmi gépek is bemutatásra kerülnek.