Ez nagyon fontos: így tisztítsd ki a mikródat a koronavírus-járvány idején

2020. április 07. 08:10
A mikrónk rendben tartásának az a fő kulcsa, hogy rendszeresen, akár néhány naponta takarítsuk. Jó hír, hogy erre egészen könnyű és gazdaságos módszerek is léteznek, és simán végezhetjük olyan szerekkel, amik a legalapvetőbb részei a háztartásnak.

Korábban már írtunk arról, mennyire fontos, hogy tisztán, rendezetten tartsuk a hűtőnketkamránkat. A koronavírus-járvány kiélezi a harcot a kórokozók ellen,

Mindez az egyik leggyakrabban használt háztartási eszközünkre, a mikróra is vonatkozik, amivel a konzervektől, készételektől kezdve az egyszerű bögrés sütiken át a fagyasztott ételekig rengeteg mindent melegítünk nap mint nap, és rengetegszer kerülünk vele érintkezésbe.

"Békeidőben" sem kell ahhoz sok, hogy a kívül-belül tiszta készülékünk veszítsen a fényéből. Elég, ha melegítés közben lepottyan egy kis maradék a tányérról, odakozmál a pattogatott kukorica a zacskójával együtt, az olyan komolyabb balesetekről, mint a szétfröccsenő paradicsomos szósz, pörköltszaft vagy zsír, nem is beszélve. A mikrónk rendben tartásának az a fő kulcsa, hogy rendszeresen, akár néhány naponta takarítsuk.

Ilyen például a szódabikarbóna, az ecet vagy az egyszerű mosogatószer. A fehérítővel azonban jobb, ha nem számolunk, gyengítheti ugyanis a mikró belső, műanyag borítását és hosszú távon az egész készüléket károsíthatja, javasolja a The Good Housekeeping.

Hogyan tisztítsuk meg a mikró belsejét?
  • Egy bögre vízre lesz szükségünk. Citrom-, lime- vagy narancsszeleteket tegyünk bele, úgy, hogy előzőleg már belenyomkodtuk a vízbe a levüket, majd tegyük mindezt egy mikrózható edénybe. Néhány evőkanál ecet (ha van kéznél) és víz kombinációját is használhatjuk ugyanígy.
  • Tegyük be a mikróba, és magas fokozaton pár percig melegítsük, míg fel nem forr.
  • Hagyjuk 5 percig hűlni, mielőtt kinyitnánk a mikró ajtaját. Ezután vegyük ki az edényt, és töröljük tisztára a készülék belsejét szivaccsal.
Hogyan tisztítsuk meg a zsírtól a mikró ajtaját?

Nem csak a mikró belseje számít: a lerakódások bizony a készülék ajtaját sem kímélik. Így tegyük eredményesen:

  • Töröljük át vizes szivaccsal, kevés szódabikarbónával az ajtó körüli gumis tömítést. A leöblítéshez használjunk nedves konyharuhát vagy szivacsot.
  • Ha zsíros az „ablaka”, fele-fele arányban vegyített ecetet és vizet használjunk, majd töröljük szárazra.
  • Ha nagyon súlyos a helyzet, használjunk univerzális zsíroldót vagy mosószappanos vizet. A tisztítószert szivaccsal vagy ruhával vigyük fel, és ügyeljünk, nehogy befolyjon a nyílásokba.
Hogyan űzzük el az égett (vagy bármilyen) szagot a készülékből?

Szomorú, de igaz: ha a pattogatott kukorica odaég a mikróban, a szag újra és újra előjön, ha használjuk a készüléket. Vagyis legjobban tesszük, ha azonnal megszabadulunk a szagtól és annak forrásától. Ha nem olyan súlyos a probléma, például a legutóbb melegített fűszeres étel aromáit érezzük, szellőztessük ki és hagyjuk nyitva az ajtaját. Az is megoldás lehet, ha egy edényben szódabikarbónát teszünk a mikróba, hogy „elszívja” az illatot. Ha ennél jóval erősebb és kellemetlenebb szagoktól szenvedünk, például odaégett ételek kipárolgásától, minden maradványt takarítsunk ki a készülékből, és tegyünk bele szagsemlegesítő gélt a legközelebbi használatig.

Hogyan távolítsuk el az odaragadt maradékokat?

Az aszalvánnyá lett ételdarabkák is okozhatnak bosszúságot, de mint mindenre, erre is van megoldás. Ha a mikró tányérjára ragadtak, egyszerűen vegyük ki és tegyük a mosogatógépbe vagy mossuk el kézzel, szappanos vízzel. Előtte viszont mindenképp olvassuk el, ír-e valamit erre vonatkozóan a készülék gyártója!

hellovidek.hu

Kapcsolódó cikkek

Kivándorló ország lettünk

2019. május 29. 10:52
Még nem tartunk másfél milliónál, de sok százezernél már igen. Az elvándorlás ma az egyik legaggasztóbb társadalmi probléma. Magyarország mostanra egyértelműen kivándorló országgá vált, bár az elvándorlás egy nehezen mérhető folyamat. A Társadalmi Riport 2018 című kötet egyik tanulmányában arra keresik a választ, hogy hol a helye Magyarországnak a kelet-európai régió erősödő elvándorlási folyamataiban, melyek az érzékelhető magyar sajátosságok és a magyar munkapiacon várható hatások. A tanulmány megállapításait Bernát Anikó, a TÁRKI szociológusa árnyalja, egészíti ki.

Balatoni körkép: Nem mi vagyunk drágák, ti kerestek keveset!

2022. június 01. 10:10
Körbejártuk a balatoni vendéglátóegységeket, kezdve Lellétől, Szemesen át az északi partig, Tihanyig, Füredig és Csopakig. A tanulság? Bródyval szólva: a helyzet jó – de nem reménytelen. A nettó 800 ezer forintos fizetések ugyan – minden híreszteléssel ellentétben – nem jellemzők, a választóvonal az idényüzletek és az egész évben nyitva tartó éttermek között húzódik. Ami tény: az árak emelkednek, de a kocsmárosok egyelőre még nem hárítják át a vevőre az alapanyagok drasztikus drágulását. A kulcsszó az egyelőre.