Ezek a falusi csok slágertelepülései 2020-ben: ide költözne a legtöbb magyar

2020. július 03. 07:46
Bő egy éve vált igényelhetővé a falusi csok, melyet elindulása óta hatalmas érdeklődés övezett. A HelloVidék folyamatosan beszámolt ennek feltételeiről és lehetőségeiről. Hogy még széleskörűbb információkkal szolgáljunk, elindítottunk egy falusi csok aloldalt, ahol a programban részt vevő összes településről készítettünk egyedi elemzést. Most megnéztük a látogatottsági statisztikákat, mert arra voltunk kíváncsiak, mely megyékben és településeken volt a legnagyobb érdeklődés a falusi csok iránt a program elindulása óta.
Ezek a falusi csok slágertelepülései 2020-ben: ide költözne a legtöbb magyar

Az elmúlt évben hatalmas érdeklődés övezete a hírt, miszerint a kormány a családvédelmi akcióterv keretében a csok kibővítését és a falusi csok bevezetését tervezi. Rengetegen voltak kíváncsiak arra, hogy milyen feltételek szükségesek ahhoz, hogy igénybe vehessék őket, valamint, hogy mely települések lesznek azok, ahol fel tudják majd használni a kedvezményeket. Nem csoda, hiszen a Családvédelmi Akcióterv azóta is rendkívüli népszerűségnek örvend.

A legfrissebb adatok szerint egy év alatt 200 ezer család jutott támogatáshoz. Az akcióterv otthonteremtést segítő intézkedései is keresettek voltak, mivel a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) mellé már használt lakások után is felvehetővé vált a kedvezményes kölcsön. A legutóbbi adatok szerint a csok kölcsönöket 11,5 ezren, a jelzáloghitel elengedést csaknem 13 ezren, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását 27 ezren, a négygyermekes anyák szja mentességét 43 ezren vették igénybe 2019 július 1-je óta.

Átalakulás zajlik a lakáspiacon

Ugyan a támogatások igénybevételét különböző feltételek szabályozzák, idén a koronavírus-járvány is nagyban befolyásolta az ingatlanpiacot. Emellett voltak nagyobb átalakulások is a laksávásárlási tendenciák terén.

A NAV tavalyi, még nem teljes körű adatai szerint 28 százalékkal esett vissza országosan az ingatlanpiac forgalma, minden megyében és településtípus esetében csökkent a tranzakciók száma, de a lassulás tempójában jelentősek a területi eltérések. A Takarék Index elemzőinek előrejelzése szerint idén csökken a lakásárak drágulása, 0 és 5 százalék közötti áremelkedés várható országos szinten. Vidéken akár még árcsökkenés is előfordulhat a prognózis szerint.

Ami viszont már most is látszik, hogy pozitívan hatnak a keresletre az otthonhoz jutást segítő állami támogatások. 2015 július elseje és 2019 októbere között 363 milliárd forint volt a kifizetett családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) összege, ami 120 ezer családot érintett. Minden nyolcadik használt lakás vásárlásához igényelték az állami támogatást, így a teljes kifizetett összeg egyharmada ment erre a célra.

Kapcsolódó cikkek

Az Európai Bizottság az erdők védelme érdekében írt ki intézkedési tervet

2019. augusztus 07. 08:34
Az Európai Bizottság átfogó intézkedési tervet fogadott el a Föld növényvilágának 80 százalékát kitevő erdők védelme és helyreállítása érdekében, ezzel igyekszik támogatni a világ népességének mintegy negyedének a megélhetését, illetve az éghajlatváltozás elleni küzdelem uniós erőfeszítéseit is.

Szigorítják az erdészeti törvényt

2020. szeptember 03. 10:00
Februárban kötelezettségszegési eljárást kezdeményezett Románia ellen az Európai Bizottság az illegális fakivágások miatt. Elsősorban azt kifogásolták, hogy a törvénykezés hiányosságai miatt a román hatóságok képtelenek megfékezni a jelenséget, ugyanis a kitermelt fát nem tudják követni az erdőtől a feldolgozó üzemekig és gyárakig.