Ezekre a halfajokra országos tilalom lépett életbe

2024. április 15. 15:17
Az őshonos halakra vonatkozó szabályok értelmében tilos ezeket a halfajokat megtartani.
 
A garda, a domolykó, a jászkeszeg, a szilvaorrú keszeg, a paduc és a márna került védelem alá, és tart még a tilalmi ideje a süllőnek, a kősüllőnek, a balinnak és a sügérnek – írja a pecaverzum.hu.
Ezekre a halfajokra országos tilalom lépett életbe
Április 15-én, hétfőn 0 órakor lépett életbe a fogási tilalom, az őshonos halakra vonatkozó szabályok értelmében mérettől függetlenül tilos ezeket a halfajokat megtartani. A korlátozás május 31-én, pénteken 24 órakor ér véget.
 
A süllő, a balin és a sügér tilalmi ideje április 30-áig, a kősüllőé pedig június 28-áig tart. A csuka és a sebes pisztráng tilalmi ideje március végéig tartott.

Garda halról röviden - Cselek Horgász-tanya

Garda
 
A halgazdálkodás és a halvédelem egyes szabályainak megállapításáról szóló 133/2013. (XII. 29.) VM rendeletben foglaltak szerint ha az első nap szombatra vagy pihenőnapra esik, a tilalom az azt követő munkanapon lép érvénybe. Ha a tilalmi idő utolsó napja esik szombatra vagy pihenőnapra, a tilalom a közvetlenül megelőző munkanapon végződik. A megállapított fajlagos tilalmi idők az első nap 0 órakor kezdődnek és az utolsó nap 24. órájában végződnek.
 
Ezek országos szabályok, amelyektől eltérhetnek a vízhasznosítók, így horgászat előtt érdemes tájékozódni az adott vízterület szabályairól.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Száz év múlva végleg eltűnik a fenyő?

2023. július 14. 11:42
Akár egy mobiltelefonon behívott térképre rábökve a Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Kutatóintézetében azt is meg tudják mondani, hogy az adott helyen milyen erdő, mezővédő erdősáv vagy gyümölcsös ültethető, mégpedig olyan, amely a klímaváltozás közepette, évtizedek múlva is nem egy senyvedő, száradó, hanem erős, egészséges fákat tud majd megtartani, nevelni.
 
A mérsékelt égöv és a négy évszakos időszak – még ha össze is csúszik néha – azért is jó, mert az ember nem tudja megunni.

Erdészeti termőhelyfeltárás képzés a NAK és az EÁTK szervezésében

2023. szeptember 28. 17:09
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Erdészeti Ágazati Tudásközpont szakmai rendezvényt, képzést szervez, melynek szakmai témái között szerepel az erdészeti termőhelyfeltárási szakvélemény készítése, az Agrárklíma Döntéstámogató Rendszer működése és használata, valamint a gyakorlati termőhelyfeltárási ismeretek bővítése.