Ezekre a halfajokra országos tilalom lépett életbe

2024. április 15. 15:17
Az őshonos halakra vonatkozó szabályok értelmében tilos ezeket a halfajokat megtartani.
 
A garda, a domolykó, a jászkeszeg, a szilvaorrú keszeg, a paduc és a márna került védelem alá, és tart még a tilalmi ideje a süllőnek, a kősüllőnek, a balinnak és a sügérnek – írja a pecaverzum.hu.
Ezekre a halfajokra országos tilalom lépett életbe
Április 15-én, hétfőn 0 órakor lépett életbe a fogási tilalom, az őshonos halakra vonatkozó szabályok értelmében mérettől függetlenül tilos ezeket a halfajokat megtartani. A korlátozás május 31-én, pénteken 24 órakor ér véget.
 
A süllő, a balin és a sügér tilalmi ideje április 30-áig, a kősüllőé pedig június 28-áig tart. A csuka és a sebes pisztráng tilalmi ideje március végéig tartott.

Garda halról röviden - Cselek Horgász-tanya

Garda
 
A halgazdálkodás és a halvédelem egyes szabályainak megállapításáról szóló 133/2013. (XII. 29.) VM rendeletben foglaltak szerint ha az első nap szombatra vagy pihenőnapra esik, a tilalom az azt követő munkanapon lép érvénybe. Ha a tilalmi idő utolsó napja esik szombatra vagy pihenőnapra, a tilalom a közvetlenül megelőző munkanapon végződik. A megállapított fajlagos tilalmi idők az első nap 0 órakor kezdődnek és az utolsó nap 24. órájában végződnek.
 
Ezek országos szabályok, amelyektől eltérhetnek a vízhasznosítók, így horgászat előtt érdemes tájékozódni az adott vízterület szabályairól.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Elégedettek lehetnek a kajszitermesztők

2024. július 17. 12:40
Pár napja befejeződött a kajszibarack szezonja és már sikerült az első mérleget is megvonni. Szinte minden szempontból elégedettek lehetnek a termelők és az értékesítők, hiszen azutóbbi tíz év egyiklegjobb termése volt az idei, amit a Balaton déli részén betakarítottak az ültetvényekről. Nem kis mennyiségről,1500 tonnáról van szó. A Boglár-Kert Kft. minden évben ezzel a tétellel számol és most is sikerült teljesíteni a kitűzött számokat.

Célzott helyszíni ellenőrzések jönnek 6 támogatási jogcím esetében

2023. augusztus 17. 15:33
A növénytermesztési termeléshez kötött jogcímek esetében a víz mennyiségi, a tejelő tehéntartás esetében a víz minőségi szempontú védelmét garantáló előírások betartását ellenőrzik.
 
A hazai agrártámogatási rendszer egyik legfontosabb alappillére a termeléshez kötött támogatások jogcímcsoportja, ez ugyanis a támogatási  rendszer egyik legcélzottabb beavatkozás típusa, olvasható a kap.mnvh.eu oldalon.