Ezért drágulnak brutálisan a zöldségek egész Európában

2023. március 20. 10:06
Néhány zöldségnél a 30-40 százalékos az áremelkedés.
 
Az európai zöldségellátás oroszlánrészét biztosító dél-spanyolországi termőhelyeken a szokatlanul hideg februári időjárás erősen visszavetette, és ennek hatására a spanyol beszállítók többek között paradicsomból, paprikából és uborkából a korábbi mennyiségeknek csak mintegy felét tudták biztosítani – írja a freshplaza.com.
Ezért drágulnak brutálisan a zöldségek egész Európában
Ez maga után vonta az árak jelentős emelkedését, ami a spanyol termelő számára részben kompenzálta a mennyiségi veszteségeket. Március elejétől viszont, a terméskiesések, illetve az európai áruhiány részbeni pótlására, török és jordániai zöldségek érkeznek Európába.
 
A fajtaválaszték azonban nem pontosan felel meg a spanyolok korábbi szállításainak, amelyeket az európai fogyasztók már jól ismernek.
 
Ezen túlmenően, az ázsiai beszállítók egyrészt a magasabb fuvarköltségekre, másrészt az áruhiányra való tekintettel, átlagosan 10-15 százalékkal magasabb árat kérnek termékeikért, de egyes fajtáknál az áremelkedés a 30-40 százalékot is eléri. Ez egyben azt is jelenti, hogy az ázsiai szállítók hosszabb távon nehezen tudják megvetni a lábukat az európai piacon, és néhány éven belül visszatérnek a megszokott spanyol és más európai termékek.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Ezért vesd el márciusban a kaprot! Többet tesz érted, mint gondolnád!

2024. március 13. 16:34
A kapor nem csak az ételeinket fűszerezi meg, de kiváló rovarűző is. És ezen kívül még nagyon sokat tehet érted!

Nemzetbiztonsági szerepet tölt be a magyar élelmiszeripar és kereskedelem

2023. november 07. 17:22
Nagy István agrárminiszter szerint szükségessé vált a teljes értékesítési lánc újragondolása, átalakítása, új stratégia kialakítása.