Ezért drágulnak brutálisan a zöldségek egész Európában
2023. március 20. 10:06
Néhány zöldségnél a 30-40 százalékos az áremelkedés.
Az európai zöldségellátás oroszlánrészét biztosító dél-spanyolországi termőhelyeken a szokatlanul hideg februári időjárás erősen visszavetette, és ennek hatására a spanyol beszállítók többek között paradicsomból, paprikából és uborkából a korábbi mennyiségeknek csak mintegy felét tudták biztosítani – írja a freshplaza.com.

Ez maga után vonta az árak jelentős emelkedését, ami a spanyol termelő számára részben kompenzálta a mennyiségi veszteségeket. Március elejétől viszont, a terméskiesések, illetve az európai áruhiány részbeni pótlására, török és jordániai zöldségek érkeznek Európába.
A fajtaválaszték azonban nem pontosan felel meg a spanyolok korábbi szállításainak, amelyeket az európai fogyasztók már jól ismernek.
Ezen túlmenően, az ázsiai beszállítók egyrészt a magasabb fuvarköltségekre, másrészt az áruhiányra való tekintettel, átlagosan 10-15 százalékkal magasabb árat kérnek termékeikért, de egyes fajtáknál az áremelkedés a 30-40 százalékot is eléri. Ez egyben azt is jelenti, hogy az ázsiai szállítók hosszabb távon nehezen tudják megvetni a lábukat az európai piacon, és néhány éven belül visszatérnek a megszokott spanyol és más európai termékek.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Kitűnő magyar dinnyére számítunk idén
2023. július 11. 14:22
Elindult a magyar dinnye értékesítése, a nyári időszakban várhatóan 125-130 ezer tonna görögdinnyét és a becslések szerint 10-12 ezer tonna sárgadinnyét takarítanak be a hazai termelők a földekről. Az előrejelzések alapján jónak ígérkezik a dinnyeszezon, vagyis sok magyar család nyarát édesítheti meg az ízletes hazai gyümölcs.
Mivel kezelik a déligyümölcsök felületét, és hogyan távolítható az el?
2024. június 17. 13:42
Kedvelt élelmiszeripari alapanyag a citromfélék héja, számos ételnél, édességnél nélkülözhetetlen alapanyag. Köztudott, hogy a déligyümölcsöket zölden vagy éretlen állapotban szüretelik, és hosszú utat tesznek meg a gyümölcsök, míg a fogyasztók asztalára kerülnek. Hogy miért és mivel kezelik a déligyümölcsök héját, azok hogyan távolíthatók el a héjról és mégis milyen lebomlási időkkel számolhatunk, megtudhatjuk dr. Némethy Zsuzsanna legújabb írásából.