Ezért drágulnak brutálisan a zöldségek egész Európában

2023. március 20. 10:06
Néhány zöldségnél a 30-40 százalékos az áremelkedés.
 
Az európai zöldségellátás oroszlánrészét biztosító dél-spanyolországi termőhelyeken a szokatlanul hideg februári időjárás erősen visszavetette, és ennek hatására a spanyol beszállítók többek között paradicsomból, paprikából és uborkából a korábbi mennyiségeknek csak mintegy felét tudták biztosítani – írja a freshplaza.com.
Ezért drágulnak brutálisan a zöldségek egész Európában
Ez maga után vonta az árak jelentős emelkedését, ami a spanyol termelő számára részben kompenzálta a mennyiségi veszteségeket. Március elejétől viszont, a terméskiesések, illetve az európai áruhiány részbeni pótlására, török és jordániai zöldségek érkeznek Európába.
 
A fajtaválaszték azonban nem pontosan felel meg a spanyolok korábbi szállításainak, amelyeket az európai fogyasztók már jól ismernek.
 
Ezen túlmenően, az ázsiai beszállítók egyrészt a magasabb fuvarköltségekre, másrészt az áruhiányra való tekintettel, átlagosan 10-15 százalékkal magasabb árat kérnek termékeikért, de egyes fajtáknál az áremelkedés a 30-40 százalékot is eléri. Ez egyben azt is jelenti, hogy az ázsiai szállítók hosszabb távon nehezen tudják megvetni a lábukat az európai piacon, és néhány éven belül visszatérnek a megszokott spanyol és más európai termékek.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Ukrajna válasza: embargó a lengyel zöldség- és gyümölcsimportra

2023. szeptember 25. 15:31
Itt az ukrán válasz a lengyel-magyar-szlovák-cseh-román-bolgár gabonabehozatali tilalomra, de az embargó csak a lengyelekre vonatkozik.
 
Az Európai Unió az Ukrajna iránti szolidaritásának kifejezése és a harmadik világbeli, elsősorban afrikai országok élelmezésének biztosítása céljából a háború kitörését követően vámmentessé tette az ukrán gabona uniós importját – olvasható a FruitVeB cikkében.

A céklalé számtalan egészségügyi előnye

2023. június 21. 18:38
A céklalé az elmúlt néhány évben nagy népszerűségnek örvendett a sportolók körében, mivel azt állították, hogy jótékony hatással van az állóképességre és az eneriga raktározásra is. De vajon tudományosan alátámaszthatók ezeket az állítások?