Ezért fogyassz kecsketejet!

2023. október 31. 13:51
A nagy termelő országok sajnos nem rendelkeznek megfelelő feltételekkel a feldolgozáshoz, tartósításhoz és nemzetközi forgalmazáshoz.
 
Ezért fogyassz kecsketejet!
A kecskét Magyarországon és a világ több körzetében évszázadokon keresztül a „szegény ember tehenének" tekintették, tejét pedig lényegesen alulértékelték, és többnyire csak a családi gazdaságok ellátására használták. A tudomány az utóbbi évtizedekben bebizonyította, hogy a kecsketej hihetetlenül tápanyagdús, vitaminokat, ásványi anyagokat, fehérjét, szénhidrátot, illetve zsírt is tartalmaz, és a tehéntejhez hasonlóan hasznosítják vaj, joghurt, sajt, fagylalt és egyéb termékek előállítására – írja a globenewswire.com.
Karakteres remek: a kecskesajt | Mindmegette.hu
Azt is tudjuk, hogy kecske a leginkább alkalmazkodó haszonállatok közé tartozik, és a száraz, illetve párás, a trópusi és hideg, valamint a sivatagi és hegyi körülményeket egyaránt tűri.
 
Teje a fentieken kívül jelentős egészségmegőrző hatást is magában rejt, a gyermekélelmezésben pedig gyakorlatilag nélkülözhetetlen eszközt képvisel, mivel részben az anyatejet is képes helyettesíteni. Ez a hatás a kecsketejben magas arányban jelen lévő A2 kazeinnek és a rövid láncú telítetlen zsírsavaknak, illetve az allergén anyagok hiányának köszönhető. A kecsketejalapú gyermektápszer-gyártásra a világ több országában szerteágazó ipar alakult ki, és annak további gyors (évenként 5,9%-os) növekedése várható.
CAPRICARE 1 kecsketej alapú tápszer 400 G
 
A cikk azonban pontatlanul állítja be kecsketejtermelés globális mennyiségét, mivel az európai termelést globálisként állítja be, holott a legnagyobb mennyiségeket (az európainak a többszörösét) az ázsiai és afrikai fejlődő országok állítják elő. A legnagyobb probléma éppen az, hogy ezek a nagy termelő országok nem rendelkeznek megfelelő feltételekkel a feldolgozáshoz, tartósításhoz és nemzetközi forgalmazáshoz.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Rekordforgalom és ESG beruházási program a Nádudvarinál

2023. november 30. 17:45
Átfogó környezettudatos fejlesztési programot valósít meg az idén a Nádudvari Élelmiszer Kft., amelynek eredményeként körülbelül 300 család igényét fedező energiamennyiséget sikerül megspórolni. A fenntartható gazdálkodás jegyében további lépéseket is tesz a cég, így az ősszel meghirdetett „Kerülj egy joghurttal közelebb a természethez!” kampány, melynek eredményeként közel egy hektárnyi, azaz 5000, itthon őshonos fekete-nyárfa csemete ültetését támogatja a társaság, idén a „Magyarország Legszebb Erdejének” választott Debreceni Nagyerdőben. Az eseményre november végén került sor.  
 

Gondoltad? A gyümölcsjoghurtok 80 százaléka külföldről érkezik. Egy magyar vállalat felveszi a kesztyűt

2023. május 10. 16:26
A Nádudvari körülbelül 30 millió liter tejet dolgoz fel évente.
 
Közel 35 százalékkal 16,7 milliárd forintra növelte az árbevételét tavaly a Nádudvari Élelmiszer Kft. A cég az idén több mint 18 milliárd forintos forgalomra számít, pár éven belül pedig 20 milliárd forintot is meghaladó árbevételt tervez. A tejtermékeket, húskészítményeket és fagyasztott élelmiszereket gyártó vállalat szerint az élelmiszerárak csökkenhetnek a következő időszakban. A Nádudvari célja, hogy hosszabb távon európai szinten is versenyképes élelmiszeripari vállalattá váljon, ennek érdekében folyamatos beruházásokkal fokozza a hatékonyságot.