Ezrek találhatnának munkát az erdészetben

2016. október 06. 07:56
Szükség van egy új erdőtörvényre, a magánerdő-tulajdonosok olyan jogi környezetet szeretnének, amelyben úgy lehet gazdálkodni, hogy abból a gazdálkodó és az alkalmazottak megélhetnek.

Több ezer munkahely létrehozását eredményezné rövid, illetve középtávon, ha a 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklusban különböző jogcímeken erdőtelepítésre, erdőfejlesztésre fordítható összegeket teljes egészében felhasználná Magyarország – írja a szoljon.hu.

 

 
 
 

 

Az országban több mint kilencszázezer hektár magánerdőt tartanak nyilván, s ezekben pedig összességében százharmincötmillió köbméter fa van – emelte ki Luzsi József, a Magánerdő Tulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének elnöke a Magyar Tudományos Akadémia erdészeti bizottságának kihelyezett ülésén, amit Jászberényben tartották szeptember 28-án. Mindez olyan érték – tette hozzá –, amire nem csak gazdasági, hanem közjóléti, társadalmi szerepe miatt is oda kell figyelni. Mint mondta, ha az a mintegy százötmilliárd forintos uniós fejlesztési támogatás, amit az erdőgazdálkodásba bevonhatnak, s valóban megérkezik, akkor az

több ezer vidéki munkahely megteremtését eredményezheti.

erdészet

A magánerdő-tulajdonosok biztos jogi környezetet szeretnének – fotó: iStock

A magánerdő-tulajdonosok aktuális gondjai nem az olyan dolgokból fakadnak, mint például a területükről illegálisan kivágott fák problémája. Persze kellemetlenséget jelent ez is, ugyanakkor leginkább egy olyan jogi környezetet szeretnénk, amelyben a magántulajdonnal úgy lehet gazdálkodni, hogy abból a gazdálkodó megélhet, hogy az ott dolgozó embereknek megfelelő jövedelmet tudunk biztosítani, hogy az erdő biztosítani tudja az ország faanyag szükségletét. Mindehhez szükség van a tudomány képviselőinek tanácsaira, szakértelmére.

Egy új erdőtörvényre van szükség,

aminek alapját kidolgozta a négy legnagyobb erdészeti civilszervezet – jegyezte meg Luzsi József.

Rédei Károly, az MTA doktora, az MTA Erdészeti Tudományos bizottságának az elnöke elmondta, tanácskozásuk legfőbb célja, hogy az erdészettudományi és az erdőgazdálkodási szakemberek még inkább megismerjék a terület napi problémáit, illetve feltérképezzék, hogy a kutatás-fejlesztés és innováció hogyan segítheti a színvonalasabb magánerdő-gazdálkodást. Mindenekelőtt a termesztési technológia fejlesztése területén tudnának a tudomány képviselői segíteni a magánerdő-tulajdonosoknak a minőségi, szelektált szaporítóanyag-előállításban, a termesztési, az erdősítési technológiák kivitelezésében, megvalósításában.

agroinform.com

Kapcsolódó cikkek

Az élelmiszerlánc szereplői közötti igazságosabb haszonelosztás érdekében tanácskoztak szakértők

2016. szeptember 20. 07:57
Magyarország további uniós eszközök mellett az élelmiszerlánc szereplői között igazságosabb haszonelosztást szorgalmazott Brüsszelben a tejpiaci válsághelyzet stabilizálása érdekében. Az uniós tagállamok magas szintű képviselői és a mezőgazdasági piacokkal foglalkozó szakértői csoport szeptember 16-án tartott együttes ülésén Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár kiemelte, hazánk elsők között vezette be a tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló törvényt, amely hozzájárult az üzleti környezet javításához.

A munkáltató is adatkezelő: a munkavállalók megfigyelése I

2017. október 05. 08:45
A Munka törvénykönyvének 52. §-a alapján, többek között, a munkavállaló köteles a munkáltató által előírt helyen és időben munkára képes állapotban megjelenni, munkaideje alatt - munkavégzés céljából, munkára képes állapotban - a munkáltató rendelkezésére állni, munkáját személyesen, az általában elvárható szakértelemmel és gondossággal, a munkájára vonatkozó szabályok, előírások, utasítások és szokások szerint végezni, stb.