Fa- és talajvédelmet szorgalmaz a zöldombudsman

2016. november 30. 08:27
A leköszönő zöldombudsman Országgyűlésnek határozati javaslatot nyújtott be a Fatestvér néven korábban meghirdetett országos faültetési és favédelmi programról. Egyúttal felhívta a figyelmet a talajvédelemre.

Szabó Marcel szerint – akit a minap alkotmánybíróvá választott a parlament – az országos faültetési kezdeményezés célja, hogy évről évre minden Magyarországon született magyar állampolgárságú gyermek születését egy őshonos facsemete ültetésével ünnepelje meg, és az így elültetett fák kerüljenek nyilvántartásba a megóvásra. Kiemelte azt is, hogy a környezeti nevelés szempontjából rendkívül fontos a Fatestvér program.
Úgy vélte, a levegőszennyezés, a termőföldek területének folyamatos zsugorodása, valamint a termőföldek minőségének romlása az egész országot érintő probléma, de nem kap elegendő figyelmet. Kiadott állásfoglalásaiban szorgalmazza a lakossági szilárd fűtőanyagok minőségének jogi szabályozását, valamint a városokban a talajfedés leállítását, a jó minőségű termőföldek kiemelt védelmét, azok igénybevétele helyett a leromlott ipari területeken, a barnamezőkön való beruházásokat.


A talajra vonatkozó állásfoglalásáról szólva Szabó Marcel azt hangsúlyozta, hogy a talaj az ivóvíz mellett a legnagyobb kincsünk. Ennek ellenére ez sem kap szinte semmilyen figyelmet. A legnagyobb problémának azt nevezte, hogy „elherdáljuk, elpazaroljuk ezt a nagyon értékes kincset". 1960 óta 700 ezer hektárnyi termőterület vontak ki a művelésből. Naponta húsz focipályának megfelelő nagyságú területet érint a beépítés és talajfedés, évente az ország tíznapi kenyérszükségletét megtermelni képes talajt vesztünk el. Megjegyezte, az iparszerű, magas vegyszerterheléssel járó mezőgazdasági művelés pedig rontja a talaj termőképességét.

 
nak.hu

Kapcsolódó cikkek

Csúcsra járnak egyes élelmiszeripari üzemek

2017. augusztus 30. 09:37
Átfogó képet nyújt a magyarországi élelmiszeripar kapacitáskihasználtságáról 2016-ra vonatkozóan az Agrárgazdasági Kutató Intézet friss jelentése.

Ne dőljön be! Tévhitek a cafeteriával kapcsolatban

2018. január 11. 07:34
A béren kívüli és egyéb juttatások szabályai évről évre változnak Magyarországon. Megpróbálunk kiigazodni a bonyolult rendszerben, eloszlatva néhány makacs tévhitet.