Fekete kömény a légúti panaszok, a reuma, és a problémás bőr orvosa...

2023. március 13. 09:24
A feketekömény ételízesítőként és gyógynövényként is kiemelkedő jelentőségű. A közelmúltban végzett kutatások megerősítették, hogy nem volt megalapozatlan Mohamed iránta való elragadtatása, mikor azt állította róla, hogy a halálon kívül mindent képes meggyógyítani.
Apró ékszer
A kerti katicavirág (Nigella sativa) egy bűbájos, boglárkafélék családjába tartozó, egynyári növény. Valójában semmi köze a zellerfélék családjába tartozó fűszerköményhez, viszont jó testvéri viszonyt ápol a kertek kedves borzaskatájával (Nigella damascena) és a mezei katicavirággal (Nigella arvensis). Bármely jó vízelvezetésű, kerti talaj megfelelő számára, de érdemes napos, meleg helyre tervezni, mivel nem szeret árnyékban üldögélni.
Fekete kömény a légúti panaszok, a reuma, és a problémás bőr orvosa...
Alacsony termetű, légies habitusú növény elbűvölő virágokkal, mutatós terméssel. Márciustól májusig szabad földbe, állandó helyére vetjük, az átültetést nem szereti.
 
Pompás fűszer
A növény magja, amelyet feketeköménynek neveznek, küllemre hasonlít a vöröshagyma magjára, az íze azonban semmihez sem fogható annyira jellegzetes a maga intenzív, balzsamosan fűszeres zamatával. Szétrágásakor egymást érik a meglepő vonulatok: némileg fanyarkás, csipetnyit csípős, majd megcsendül egy kis köményesség, sőt szerecsendióra, szurokfűre és fekete borsra emlékeztető jegyeket is felfedezhetünk benne. Annak, aki kóstolta, örökre beivódik az ízlelő emlékezetébe, és aligha kell hasonlóságok után kutatnia.
Szép és hasznos...
A mag beszerezhető egészben és őrlemény formájában. Az íze egyértelműen jobban érvényesül egészben és eltarthatóbb is. Használjuk bátran tálaláskor, mert pompásan fest levesek, főzelékek, szendvicsek, pástétomok, saláták tetejére szórva. Ha por formában szeretnénk használni, akkor egyszerre csak kisebb mennyiséget őröljünk meg, mert gyorsabban romlik és jellegzetes ízét is hamarabb elveszíti. Adagolása viszont egyszerűbb, ételekbe, italokba is belekeverhető.
 
 
Magolaja nagyon aromás, jellegzetesen fűszeres illatú, enyhén csípős, fanyar. Kíméletes, hidegpréselés útján állítják elő, és mivel eléggé erőteljes ízű és hatású olajról van szó, ajánlott keverni valamilyen más semlegesebb ízű, enyhébb hatású olajjal.
Egynyári dísznövényként is jól mutat...
 
Sokoldalú segítőtárs
Ajánlott légzőszervi, máj-, gyomor- és vesebetegségek, emésztési zavarok, felfúvódás, gombás megbetegedések ellen.
 
Erős antioxidáns vegyületei védik a szervezetet az oxidatív stresszből fakadó károsodás ellen.
 
Ösztönzőleg hat az immunrendszer működésére.
 
Fitonutriensei csökkentik az étvágyat, ezzel segítik a fogyást.
 
Optimális szinten tartja a koleszterin- és a trigliceridszintet, csökkenti a vérnyomást és a szívbetegségek előfordulásának lehetőségét.
 
Szignifikánsan csökkenti a vércukorszintet és az inzulinrezisztenciát.
Segíti legyőzni az influenza és a nátha tüneteit, csillapítja a köhögést. Segít feloldani a váladékot, hogy könnyebben eltávolítható legyen. Csökkenti az asztmás rohamok számát és az allergiás reakciókat.
 
Jótékony reuma esetén, csillapítja a fájdalmakat, csökkenti a gyulladást.
 
Enyhíti a változókori tüneteket.
 
Tisztítja a problémás bőrt, megelőzi a pattanások kialakulását. Csökkenti a viszketési ingert és a bőrgyulladást. Bőrfertőzések ellen is hatékony. Táplálja, regenerálja és rugalmasabbá teszi a bőrt. Minden bőrtípusra ajánlott, különösen az érzékeny illetve a száraz bőrt.
 
Terhesség idején nagyobb mennyiség fogyasztása nem ajánlott.
 
Hihetetlen tettekre képes ez a piciny, aromás magocska. Tetőtől talpig, kívül- belül számíthatunk rá.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Újabb termékkategóriákkal bővülhet az árfigyelő rendszer

2023. július 31. 12:20
Rendkívül népszerű az online árfigyelő rendszer, július elsejei indulása óta már több mint 650 ezer látogató kereste fel a weboldalt. A Gazdasági Versenyhivatal elnöke közölte, a rendszer bevált, így hamarosan tovább bővíthetik és fejleszthetik azt.
 

A lakástakarék kiütheti a Prémium Magyar Állampapírt!

2023. szeptember 07. 18:06
Az állampapír egyeduralma megszűnni látszik: havi rendszerességű megtakarítás esetén a jelenleg elérhető legjobb lakástakarék-konstrukciót választva 8 éves időtávon közel dupla akkora nyereségre tehetünk szert, mint az inflációkövető állampapírral. Ez egy havi 50 ezer forintos megtakarításnál kb. 709 ezer forint többlethozamot takar. Most részletesen bemutatjuk, milyen számítások állnak ennek az eredménynek a hátterében.