Fél éven át tartó országjáró programsorozatot indít a Szentendrei Skanzen

2024. február 05. 15:46
Örökség - Tudás - Közösség címmel hétfőn veszi kezdetét a szentendrei Skanzen fél éven át tartó országjáró eseménysorozata, amelynek során 79 helyszínen szakmai és közösségi találkozókon várják az érdeklődőket.
 
Fél éven át tartó országjáró programsorozatot indít a Szentendrei Skanzen
A kiállításokat, előadásokat, képzéseket magába foglaló programokat a Skanzen országos lefedettségű hálózata segítségével juttatja el a hazai kistelepülésekre – áll a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum közleményében.
 
Első állomásként a Bács-Kiskun vármegyei Móricgáton a Szellemi kulturális örökség Magyarországon című fotókiállítást nyitják meg, majd az utazótárlat az ország további 17 helyszínén lesz látható.
 
Emellett az ország 40 településén tudományos-ismeretterjesztő előadásokat, úgynevezett Örökség workshopokat rendeznek, amelyek célja, hogy közel hozzák az érdeklődőkhöz a nemzeti jegyzéken szereplő szellemi kulturális örökségelemeket.
 
Az előadásokon egy-egy meghívott szakértő és egy közösség képviselője az érintett régió kultúrtörténeti, néprajzi hátterével és az élő örökséggel is megismerteti az érdeklődőket. Ennek során különös figyelmet szentel a térségre jellemző hagyományoknak, és a listára még fel nem került, de élő szokásoknak is.
BAON - Móricgáton nyílik meg a Szellemi kulturális örökség Magyarországon  című fotókiállítás
A "Fotón a múlt" című kiállítássorozat a Skanzen néprajzi fényképgyűjteményéből válogat, mely a népi és ipari örökségek építészeti emlékeit, a közelmúlt vidéki építészeti hagyományait mutatja be. A fényképválogatás mindenhol kiegészül az adott település régi fényképeivel. A kiállítás helyszínei olyan falvak és városok, ahonnan a Skanzen néprajzkutatói épületeket választottak ki a megvalósításra váró Alföldi mezőváros tájegységbe.
 
A programsorozat részeként a Skanzenben működő Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ Igazgatósága regionális tudásátadó találkozókat szervez múzeumi és kulturális szakemberek számára. Ezeken az alkalmakon külföldi előadók bevonásával jó nemzetközi gyakorlatokat és látogatóbarát fejlesztéseket ismerhetnek meg.
 
Az országos programsorozat a Nemzeti Művelődési Intézet Térségi Kulturális Szolgáltatások Mintaprogramja keretében a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósul meg.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

A nyár sokat lendített a pálinka piacán

2023. augusztus 31. 15:51
Leveseket, mártásokat, desszerteket is ízesíthetünk vele. Ez pedig nem más, mint a pálinka, ami nem csak kísérőként, hanem egy menüsor bármelyik fogásában is használható. A kereslet növelése érdekében számos főzde a párlatkészítés mellett vendéglátással is foglalkozik: kóstolókat, vacsorákat szerveznek. Az egyre népszerűbb pálinkavacsorákon az ételek mellé nem csak borokat, hanem pálinkákat kínálnak a vendégeknek.

Labirintus: ezt a kukoricatáblát legálisan taposhatják tömegek

2023. július 12. 15:26
Öthektáros útvesztőt alakítottak ki Kiszombor határában a kukoricaföldön.
 
Egy öthektáros kukoricatáblában 5,5 kilométeres labirintust készítettek a Csongrád-Csanád vármegyei Kiszombor határában, a szombaton nyíló útvesztő ki- és bejárata között 1-1:20 óra utat kell megtenni, ha a vállalkozó szellemű látogató nem téved el.