Fél éven át tartó országjáró programsorozatot indít a Szentendrei Skanzen

2024. február 05. 15:46
Örökség - Tudás - Közösség címmel hétfőn veszi kezdetét a szentendrei Skanzen fél éven át tartó országjáró eseménysorozata, amelynek során 79 helyszínen szakmai és közösségi találkozókon várják az érdeklődőket.
 
Fél éven át tartó országjáró programsorozatot indít a Szentendrei Skanzen
A kiállításokat, előadásokat, képzéseket magába foglaló programokat a Skanzen országos lefedettségű hálózata segítségével juttatja el a hazai kistelepülésekre – áll a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum közleményében.
 
Első állomásként a Bács-Kiskun vármegyei Móricgáton a Szellemi kulturális örökség Magyarországon című fotókiállítást nyitják meg, majd az utazótárlat az ország további 17 helyszínén lesz látható.
 
Emellett az ország 40 településén tudományos-ismeretterjesztő előadásokat, úgynevezett Örökség workshopokat rendeznek, amelyek célja, hogy közel hozzák az érdeklődőkhöz a nemzeti jegyzéken szereplő szellemi kulturális örökségelemeket.
 
Az előadásokon egy-egy meghívott szakértő és egy közösség képviselője az érintett régió kultúrtörténeti, néprajzi hátterével és az élő örökséggel is megismerteti az érdeklődőket. Ennek során különös figyelmet szentel a térségre jellemző hagyományoknak, és a listára még fel nem került, de élő szokásoknak is.
BAON - Móricgáton nyílik meg a Szellemi kulturális örökség Magyarországon  című fotókiállítás
A "Fotón a múlt" című kiállítássorozat a Skanzen néprajzi fényképgyűjteményéből válogat, mely a népi és ipari örökségek építészeti emlékeit, a közelmúlt vidéki építészeti hagyományait mutatja be. A fényképválogatás mindenhol kiegészül az adott település régi fényképeivel. A kiállítás helyszínei olyan falvak és városok, ahonnan a Skanzen néprajzkutatói épületeket választottak ki a megvalósításra váró Alföldi mezőváros tájegységbe.
 
A programsorozat részeként a Skanzenben működő Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ Igazgatósága regionális tudásátadó találkozókat szervez múzeumi és kulturális szakemberek számára. Ezeken az alkalmakon külföldi előadók bevonásával jó nemzetközi gyakorlatokat és látogatóbarát fejlesztéseket ismerhetnek meg.
 
Az országos programsorozat a Nemzeti Művelődési Intézet Térségi Kulturális Szolgáltatások Mintaprogramja keretében a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósul meg.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Megújult terek és programok az egri Dobó István Vármúzeumban

2023. február 24. 16:17
Új terekkel és programokkal is várja látogatóit a Dobó István Vármúzeum Egerben – jelentette be az intézmény igazgatója pénteken, a múzeum idei programkínálatáról és megvalósult, valamint folyamatban lévő fejlesztéseiről szóló sajtótájékoztatóján.
Ringert Csaba a szezon egyik legfontosabb újdonságaként kiemelte: a látogatók megtekinthetik és birtokba vehetik a Nemzeti Kastély- és Várprogram támogatásával kialakított új tereket és látnivalókat az egri várban.
 
Így a főbejáratnál létesült Déli fogadóépületet, az Ágyúdombban kialakított fogadóteret és 70 fős mozitermet, valamint a Cipóosztóházat, ahol később a korabeli gasztronómiával ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Megnyílt a négycsillagos Flow Hotel és Konferenciaközpont

2023. március 17. 15:35
Nyolcvannyolc szobás, négycsillagos szállodát adtak át március 16-án Inárcson, az M5-ös autópálya mellett.
A nettó 4,5 milliárd forintos beruházás saját erőből valósult meg, a Biancoop Zrt. tulajdonában álló Flow Hotel és Konferenciaközpont építtetője Birizdó Imre és családja. Ez a cég üzemelteti a szintén négycsillagos Gokart Hotelt is Kecskeméten.
 
 
Az épületben 88 szobát, egy éttermet, egy konferenciatermet, valamint wellnessrészleget és konditermet is kialakítottak. A hotel kétszáz ember számára nyújt szálláslehetőséget, konferenciaterme háromszáz fő befogadására alkalmas – írja a Magyar Építők.