Fél éven át tartó országjáró programsorozatot indít a Szentendrei Skanzen

2024. február 05. 15:46
Örökség - Tudás - Közösség címmel hétfőn veszi kezdetét a szentendrei Skanzen fél éven át tartó országjáró eseménysorozata, amelynek során 79 helyszínen szakmai és közösségi találkozókon várják az érdeklődőket.
 
Fél éven át tartó országjáró programsorozatot indít a Szentendrei Skanzen
A kiállításokat, előadásokat, képzéseket magába foglaló programokat a Skanzen országos lefedettségű hálózata segítségével juttatja el a hazai kistelepülésekre – áll a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum közleményében.
 
Első állomásként a Bács-Kiskun vármegyei Móricgáton a Szellemi kulturális örökség Magyarországon című fotókiállítást nyitják meg, majd az utazótárlat az ország további 17 helyszínén lesz látható.
 
Emellett az ország 40 településén tudományos-ismeretterjesztő előadásokat, úgynevezett Örökség workshopokat rendeznek, amelyek célja, hogy közel hozzák az érdeklődőkhöz a nemzeti jegyzéken szereplő szellemi kulturális örökségelemeket.
 
Az előadásokon egy-egy meghívott szakértő és egy közösség képviselője az érintett régió kultúrtörténeti, néprajzi hátterével és az élő örökséggel is megismerteti az érdeklődőket. Ennek során különös figyelmet szentel a térségre jellemző hagyományoknak, és a listára még fel nem került, de élő szokásoknak is.
BAON - Móricgáton nyílik meg a Szellemi kulturális örökség Magyarországon  című fotókiállítás
A "Fotón a múlt" című kiállítássorozat a Skanzen néprajzi fényképgyűjteményéből válogat, mely a népi és ipari örökségek építészeti emlékeit, a közelmúlt vidéki építészeti hagyományait mutatja be. A fényképválogatás mindenhol kiegészül az adott település régi fényképeivel. A kiállítás helyszínei olyan falvak és városok, ahonnan a Skanzen néprajzkutatói épületeket választottak ki a megvalósításra váró Alföldi mezőváros tájegységbe.
 
A programsorozat részeként a Skanzenben működő Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ Igazgatósága regionális tudásátadó találkozókat szervez múzeumi és kulturális szakemberek számára. Ezeken az alkalmakon külföldi előadók bevonásával jó nemzetközi gyakorlatokat és látogatóbarát fejlesztéseket ismerhetnek meg.
 
Az országos programsorozat a Nemzeti Művelődési Intézet Térségi Kulturális Szolgáltatások Mintaprogramja keretében a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósul meg.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Eladásra kínálják Bács-Kiskun vármegye egyik legszebb kastélyát

2024. január 09. 16:11
Bács-Kiskun megyében, Kecskeméttől fél órányi autóútra az egyik legrégebbi magyar nemesi család által építtetett, 776 négyzetméteres, 12 szobás kastélyt árulják most 765 millió forintért.
A kunbaracsi Vörös Kastély néven üzemelő műemlék épület eddig exkluzív szállodaként, étteremként és rendezvényhelyszínként fogadta vendégeit.
 

Idén is lesz Gerecse 50, indul az online nevezés

2023. február 09. 14:16
A teljesítménytúrázók egyik legismertebb rendezvénye a Gerecse 50 idén is tavaszköszöntő megmérettetésre hívja a tapasztalt kilométergyűjtőket, az első teljesítménytúrájukra készülőket, az idősebbeket, a fiatalokat és a családdal érkező legfiatalabbakat április 15-én, szombaton.
 
A 41. Gerecse 50 teljesítménytúrára készül a Magyar Természetjáró Szövetség és az alapító Komárom-Esztergom Megyei Természetjáró Szövetség, hogy folytatva az évtizedes hagyományokat, az ország második legidősebb teljesítménytúrája az idei évre ismét megújuljon egy kicsit.