Feldman Zsolt: Vegyék kezükbe a saját sorsukat a fűszerpaprika termelők

2023. szeptember 11. 11:41
A magyar fűszerpaprika-termelőknek akkor van esélyük kiváló minőségű termékeikkel a piacon maradni, ha megkülönböztetik magukat – előállítási költségeik miatt árban kedvezőbb – a minőségben gyengébb, az európai uniós piacon komoly versenytársként megjelenő tömegárutól – hívta fel a hallgatóság figyelmét Feldman Zsolt a XII. Magyar Paprika Napján, a Bács Kiskun vármegyei Hajóson.
 
Feldman Zsolt: Vegyék kezükbe a saját sorsukat a fűszerpaprika termelők
A kormany.hu cikke szerint az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a fűszerpaprika szakmai napon a jelenlévő termelőket arra biztatta, hogy a legalább másfél évtizede változatlan termékleírásokat frissítsék, módosítsák az előállítási szabályokat a minőségi termelés érdekében.
Véleménye szerint „a szegedi és kalocsai fűszerpaprika-őrlemény eredetvédelmi kategóriákra lehet építeni a piaci pozíciók erősítését”.
 
Feldman Zsolt hangsúlyozta:
 
„Európa piacát mára elöntötte az olcsó kínai őrlemény, a magyar fűszerpaprikának a minőségével, a meglévő oltalom alatt álló elnevezéseivel kell megkülönböztetnie magát a tömegárutól. Nem a 20 évvel ezelőtti állapotokat kell visszasírni, mivel a piac megváltozott, a tömegtermelés kora lejárt, a fogyasztó szokások megváltoztak. A piaci igényeknek való megfelelést segítheti az új eredetvédelmi szabályozás, a saját termékfeldolgozás és post harvest beruházások erősítése, a termelési kockázatokat csökkentő fejlesztések támogatása, a közvetlen értékesítés és a kistermelői értékesítés lehetőségeinek erősítése” – adott lehetséges megoldási irányokat az államtitkár.
Feldman Zsolt emlékeztetett: „az új eredetvédelmi szabályozás lehetőséget ad arra is, hogy a szakma az előállítási szabályokat tartalmazó termékleírást kezelő szervezetet hozzon létre”.  Ez összefogást igényel, amelyhez támogatást ígért az államtitkár.
 
Egy ilyen, a fűszerpaprika őrlemények előállítási szabályait kézbe vevő termelői együttmüködés garantálhatja a még jobb minőségű termékeket és egyúttal fellépési lehetőséget ad azokkal szemben, akik visszaélnek a kalocsai vagy szegedi elnevezéssel.
 
„Az elmúlt 10-20 évben átalakult az európai és a magyar paprikaőrlemény piac az unión kívüli import miatt, így aki ma nem képes szervezetten termelni és értékesíteni,és a termelési hatékonyságát megerősíteni, annak igen nehéz a talponmaradás” – fogalmazott Feldman Zsolt.
A tömegárutól való megkülönböztetés egyik eszköze az eredetvédelmi szabályok alkalmazása lehet a sikeres európai példák alapján.
 
Az agrártárca abban érdekelt, hogy azok a termelők, akik megfelelő hatékonysággal, profi módon és szervezetten termelnek, minden segítséget megkapjanak a következő időszakban is.
A jó magyar fűszerpaprika igazi titka - Sipos Gazda
Az Agrárminisztérium ez év őszén hozza nyilvánosságra a következő egy-másfél év pályázati menetrendjét. Jó hír a kertészeti ágazatnak, hogy egészen az alapanyagtermeléstől a feldolgozásig – az őrleménykészítés, szárítás technológiai hátteréhez, a csomagolástechnológia megújításához – szükséges beruházásokhoz segítséget tudunk adni – emelte ki Feldman Zsolt.
 
forrás:agrotrend.hu/kormany.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Sáska és tücsök lehet rengeteg élelmiszerben: tényleg ezt etetnék velünk?

2024. április 03. 13:50
A rovarok, vagy azok részeinek felhasználásával készített élelmiszerek új élelmiszernek minősülnek - írja tematikus oldalán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Mi lesz a meggy sorsa?

2023. szeptember 11. 14:30
Az idén ötödével kevesebb lett a hazai meggytermés, mint tavaly, a konzervgyárak  mégis 15%-kal olcsóbban vették át a gyümölcsöt.
Alapvető gond, hogy bár a legnagyobb  meggykonzerv-exportőrök vagyunk az unióban, gyakorlatilag egyetlen ország,  Németország vásárolja a terméket, és ki is használja ezt a helyzetet.  A FarmerExpón rendezett tanácskozáson erre a problémára kerestek megoldást a résztvevők.