Feldman Zsolt: Vegyék kezükbe a saját sorsukat a fűszerpaprika termelők

2023. szeptember 11. 11:41
A magyar fűszerpaprika-termelőknek akkor van esélyük kiváló minőségű termékeikkel a piacon maradni, ha megkülönböztetik magukat – előállítási költségeik miatt árban kedvezőbb – a minőségben gyengébb, az európai uniós piacon komoly versenytársként megjelenő tömegárutól – hívta fel a hallgatóság figyelmét Feldman Zsolt a XII. Magyar Paprika Napján, a Bács Kiskun vármegyei Hajóson.
 
Feldman Zsolt: Vegyék kezükbe a saját sorsukat a fűszerpaprika termelők
A kormany.hu cikke szerint az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a fűszerpaprika szakmai napon a jelenlévő termelőket arra biztatta, hogy a legalább másfél évtizede változatlan termékleírásokat frissítsék, módosítsák az előállítási szabályokat a minőségi termelés érdekében.
Véleménye szerint „a szegedi és kalocsai fűszerpaprika-őrlemény eredetvédelmi kategóriákra lehet építeni a piaci pozíciók erősítését”.
 
Feldman Zsolt hangsúlyozta:
 
„Európa piacát mára elöntötte az olcsó kínai őrlemény, a magyar fűszerpaprikának a minőségével, a meglévő oltalom alatt álló elnevezéseivel kell megkülönböztetnie magát a tömegárutól. Nem a 20 évvel ezelőtti állapotokat kell visszasírni, mivel a piac megváltozott, a tömegtermelés kora lejárt, a fogyasztó szokások megváltoztak. A piaci igényeknek való megfelelést segítheti az új eredetvédelmi szabályozás, a saját termékfeldolgozás és post harvest beruházások erősítése, a termelési kockázatokat csökkentő fejlesztések támogatása, a közvetlen értékesítés és a kistermelői értékesítés lehetőségeinek erősítése” – adott lehetséges megoldási irányokat az államtitkár.
Feldman Zsolt emlékeztetett: „az új eredetvédelmi szabályozás lehetőséget ad arra is, hogy a szakma az előállítási szabályokat tartalmazó termékleírást kezelő szervezetet hozzon létre”.  Ez összefogást igényel, amelyhez támogatást ígért az államtitkár.
 
Egy ilyen, a fűszerpaprika őrlemények előállítási szabályait kézbe vevő termelői együttmüködés garantálhatja a még jobb minőségű termékeket és egyúttal fellépési lehetőséget ad azokkal szemben, akik visszaélnek a kalocsai vagy szegedi elnevezéssel.
 
„Az elmúlt 10-20 évben átalakult az európai és a magyar paprikaőrlemény piac az unión kívüli import miatt, így aki ma nem képes szervezetten termelni és értékesíteni,és a termelési hatékonyságát megerősíteni, annak igen nehéz a talponmaradás” – fogalmazott Feldman Zsolt.
A tömegárutól való megkülönböztetés egyik eszköze az eredetvédelmi szabályok alkalmazása lehet a sikeres európai példák alapján.
 
Az agrártárca abban érdekelt, hogy azok a termelők, akik megfelelő hatékonysággal, profi módon és szervezetten termelnek, minden segítséget megkapjanak a következő időszakban is.
A jó magyar fűszerpaprika igazi titka - Sipos Gazda
Az Agrárminisztérium ez év őszén hozza nyilvánosságra a következő egy-másfél év pályázati menetrendjét. Jó hír a kertészeti ágazatnak, hogy egészen az alapanyagtermeléstől a feldolgozásig – az őrleménykészítés, szárítás technológiai hátteréhez, a csomagolástechnológia megújításához – szükséges beruházásokhoz segítséget tudunk adni – emelte ki Feldman Zsolt.
 
forrás:agrotrend.hu/kormany.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Hadat üzent a WHO a transzzsírsavaknak

2023. január 30. 13:14
Mintegy ötmilliárd ember egészségét veszélyeztetik még mindig a transzzsírok világszerte - jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója hétfőn.
 
Genfi sajtótájékoztatóján Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz leszögezte: a transzzsírok - amelyeket mérgező alapanyagoknak nevezett - rendkívül nagy veszélyt jelentenek az egészségre, komoly terheket róva az egészségügyi ellátórendszerekre is. Hétfőn közzétett jelentésében a világszervezet elismerte, nem tudta teljesíteni ama célkitűzését, mely szerint 2023-ra kiiktatja az étrendekből a transzzsírokat. "Ez jelenleg megvalósíthatatlan" - áll a dokumentumban.

Ha ilyen csemegeuborkát vett, ne egye meg

2023. február 23. 12:57
A Nébih kéri a vásárlókat, hogy aki Gloster 6-9 cm Csemegeuborkát vásárolt, ne fogyassza el, üvegszilánk lehet benne.