Feldman Zsolt: Vegyék kezükbe a saját sorsukat a fűszerpaprika termelők

2023. szeptember 11. 11:41
A magyar fűszerpaprika-termelőknek akkor van esélyük kiváló minőségű termékeikkel a piacon maradni, ha megkülönböztetik magukat – előállítási költségeik miatt árban kedvezőbb – a minőségben gyengébb, az európai uniós piacon komoly versenytársként megjelenő tömegárutól – hívta fel a hallgatóság figyelmét Feldman Zsolt a XII. Magyar Paprika Napján, a Bács Kiskun vármegyei Hajóson.
 
Feldman Zsolt: Vegyék kezükbe a saját sorsukat a fűszerpaprika termelők
A kormany.hu cikke szerint az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a fűszerpaprika szakmai napon a jelenlévő termelőket arra biztatta, hogy a legalább másfél évtizede változatlan termékleírásokat frissítsék, módosítsák az előállítási szabályokat a minőségi termelés érdekében.
Véleménye szerint „a szegedi és kalocsai fűszerpaprika-őrlemény eredetvédelmi kategóriákra lehet építeni a piaci pozíciók erősítését”.
 
Feldman Zsolt hangsúlyozta:
 
„Európa piacát mára elöntötte az olcsó kínai őrlemény, a magyar fűszerpaprikának a minőségével, a meglévő oltalom alatt álló elnevezéseivel kell megkülönböztetnie magát a tömegárutól. Nem a 20 évvel ezelőtti állapotokat kell visszasírni, mivel a piac megváltozott, a tömegtermelés kora lejárt, a fogyasztó szokások megváltoztak. A piaci igényeknek való megfelelést segítheti az új eredetvédelmi szabályozás, a saját termékfeldolgozás és post harvest beruházások erősítése, a termelési kockázatokat csökkentő fejlesztések támogatása, a közvetlen értékesítés és a kistermelői értékesítés lehetőségeinek erősítése” – adott lehetséges megoldási irányokat az államtitkár.
Feldman Zsolt emlékeztetett: „az új eredetvédelmi szabályozás lehetőséget ad arra is, hogy a szakma az előállítási szabályokat tartalmazó termékleírást kezelő szervezetet hozzon létre”.  Ez összefogást igényel, amelyhez támogatást ígért az államtitkár.
 
Egy ilyen, a fűszerpaprika őrlemények előállítási szabályait kézbe vevő termelői együttmüködés garantálhatja a még jobb minőségű termékeket és egyúttal fellépési lehetőséget ad azokkal szemben, akik visszaélnek a kalocsai vagy szegedi elnevezéssel.
 
„Az elmúlt 10-20 évben átalakult az európai és a magyar paprikaőrlemény piac az unión kívüli import miatt, így aki ma nem képes szervezetten termelni és értékesíteni,és a termelési hatékonyságát megerősíteni, annak igen nehéz a talponmaradás” – fogalmazott Feldman Zsolt.
A tömegárutól való megkülönböztetés egyik eszköze az eredetvédelmi szabályok alkalmazása lehet a sikeres európai példák alapján.
 
Az agrártárca abban érdekelt, hogy azok a termelők, akik megfelelő hatékonysággal, profi módon és szervezetten termelnek, minden segítséget megkapjanak a következő időszakban is.
A jó magyar fűszerpaprika igazi titka - Sipos Gazda
Az Agrárminisztérium ez év őszén hozza nyilvánosságra a következő egy-másfél év pályázati menetrendjét. Jó hír a kertészeti ágazatnak, hogy egészen az alapanyagtermeléstől a feldolgozásig – az őrleménykészítés, szárítás technológiai hátteréhez, a csomagolástechnológia megújításához – szükséges beruházásokhoz segítséget tudunk adni – emelte ki Feldman Zsolt.
 
forrás:agrotrend.hu/kormany.hu
 

Kapcsolódó cikkek

A helyi termékek fogyasztását népszerűsíti az agrárkamara

2023. október 25. 16:37
A magyar gazdálkodók országszerte minőségi élelmiszereket termelnek, és a helyi termékek nagyobb arányú vásárlásával a fogyasztók segíthetik a vidéki termelők gyors piacra jutását, a vidéki lakosság megélhetését és a vidék megtartóerejét – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Helyi termék rendezvénysorozaton elhangzott előadások és bemutatott jó gyakorlatok alapján szerdán az MTI-vel.

Ezért drágulnak brutálisan a zöldségek egész Európában

2023. március 20. 10:06
Néhány zöldségnél a 30-40 százalékos az áremelkedés.
 
Az európai zöldségellátás oroszlánrészét biztosító dél-spanyolországi termőhelyeken a szokatlanul hideg februári időjárás erősen visszavetette, és ennek hatására a spanyol beszállítók többek között paradicsomból, paprikából és uborkából a korábbi mennyiségeknek csak mintegy felét tudták biztosítani – írja a freshplaza.com.