Felelevenítették a kukoricafosztás hagyományát

2023. október 24. 18:07
Egy lassan feledésbe merülő hagyományt, a kukoricafosztást elevenítettek fel október 14-én a Rokolya Néptánccsoport, a Búzavirág és az Őszi Napfény Népdalkör, valamint a PERESZKE színjátszói. A rendezvényt egy illő helyszínen, A Portán, azaz a tájházban és annak udvarán tartották.
 
Felelevenítették a kukoricafosztás hagyományát
Szerencsére nem merült még feledésbe a kukoricafosztás. Meleg nyarakon októberben el lehetett kezdeni a beért kukorica törését, begyűjtését. Ezt, a tengeri betakarításának hagyományos módját idézték fel egy dramatikus játékkal a helyi művészeti csoportok, majd az érdeklődők ma már alig ismert, kukoricából készített ételeket kóstolhattak, mindemellett kiállítást láthattak csuhéból készült figurákból, valamint azokból a festményekből, amelyeknek a témája, természetesen a kukorica volt.
Mielőtt még a ma használt, óriási mezőgazdasági gépek át nem vették a faladatot, a falusi emberek kézzel, a csövön maradt csuhéval együtt tördelték a beért kukoricát, hiszen így kint a földeken gyorsabban elvégezték a munkát. Aztán a hazaszállított termést a pajtába hordták, ahol a kukoricafosztás és morzsolás közös tevékenységként zajlott. A késő őszi és téli estéken rokonok, barátok, szomszédok jártak át esténként házról házra egymáshoz, hogy befejezzék a betakarítást. És miközben megszabadították a kukoricát száraz „ruhájától”, lemorzsolták róla a szemeket, ügyes-bajos napi gondjaikat is megbeszélték, na meg persze a falu híreit, történéseit, és a legfrissebb pletykákat sem tartották magukban. A gyerekeknek mesét mondtak, nem egyszer citeraszó mellett énekeltek. Majd, miután megteltek a kosarak a lemorzsolt kukoricával, tánccal zárták a napot. A fentieket hozták vissza a jelenbe most a berhidaiak, ezzel is megmutatva a fiatalságnak, hogyan is volt egykor.
 
A rendezvényre sok-sok kukoricából készült finomságot készítettek, amit a néptánccsoport, valamint a nyugdíjas klubok tagjai sütöttek-főztek.
 
A fosztásban és morzsolásban segítő vendégeket a házigazdák kukoricalisztből készült süteménnyel, főtt kukoricával kínálték, a férfiaknak pedig, hogy vidámabban teljen az idő, pálinka is jutott, ahogyan szombaton A Portára látogatókat is sokféle kukoricából készült, hagyományos ételek kóstolójával is várták. Prósza finom lekvárral ízesítve, kukoricafasírt, hagyományos puliszka, és persze, a napjainkban is népszerű kukoricás saláták is szerepeltek a kínálatban.
 
Jó dolog, hogy a múltunk ily módon nem merül feledésbe.
 
forrás: agrotrend.hu / veol.hu

Kapcsolódó cikkek

Vecsési megaberuházás: néhány éven belül indul a termelés, kanadai autóipari vállalat az első fecske

2023. november 13. 16:06
Az Európa-szerte a legmodernebb raktárak létesítéséről ismert, belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező WLP (Weerts Logistics Park) és RaktárAD Vecsésen indította el harmadik magyarországi beruházását a kormány támogatásával. A cégcsoport környezettudatos szellemben épülő logisztikai parkjában az eddigi legnagyobb területet a debreceni BMW- és a kecskeméti Mercedes-gyár beszállítója, a kanadai székhelyű Magna majdani üzeme foglalja el. A társaság alelnöke a projekt bokrétaavató ünnepségén elárulta, 50 millió eurót invesztálnak az új üzembe, és ha ügyfeleik megfelelő ütemben értékesítik autóikat, akkor 350 embert foglalkoztatnak majd.

Pásztorok és hangszereik

2023. április 21. 12:36
A hazai pásztortársadalom zenéje mindig a magyar népzene szerves részét képezte, és zenei világa a 20. századig szinte érintetlen maradt.
A pásztorok nemcsak az időt múlatták hangszereikkel és hangkeltő eszközeikkel, hanem egyrészt gyakorlati jelentőségük volt a legeltetéses állattartásban, másrészt a zene által – és, természetesen, egyéb népművészeti kincsek megalkotásával - olyan gondolatokat is ki tudtak fejezni, amiket szavakkal nehéz lett volna megfogalmazni.