FELÉRTÉKELŐDIK A MEZŐGAZDASÁGI ÖNELLÁTÁS SZEREPE

2021. június 17. 13:48
A fenntartható élelmezési rendszerek érdekében jelentősen felértékelődik a kutatás-fejlesztés szerepe, az országok önellátása, a helyi termékek és a rövid ellátási láncok kialakítása. Az Agrárminisztérium egyik fontos célkitűzése mindezek támogatása, elősegítése – emelte ki Bencsik Dávid nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár a FAO online eseményére küldött videóüzenetében.
FELÉRTÉKELŐDIK A MEZŐGAZDASÁGI ÖNELLÁTÁS SZEREPE

Az „ERA-NET társfinanszírozás az élelmezési rendszer és klímaváltozás témáiban” címmel megtartott konferencia és a nemzetközi program célja olyan kutatási projektek felkarolása, támogatása, amelyek hozzájárulnak a fenntarthatóbb jövő biztosításához, a fenntartható élelmezési rendszerek megteremtéséhez. A 17 szóban forgó projekt hozzájárul az ENSZ 2030-ig tartó időszakra vonatkozó fenntartható fejlődési céljainak eléréséhez, innovatív módon szolgálják azt a célt, hogy az éghajlatváltozás hatásainak figyelembe vételével fenntartható rendszereket tudjunk kialakítani. A projektek jó példái a szoros együttműködésnek, ugyanis mindegyik több ország kutatóinak közös munkája lesz.

Még soha nem volt ennyire fontos a nemzeti élelmiszer-szuverenitás kérdése, és ennek súlya napról napra nő a világban. Az az ország, amely önellátó, az túlélő lesz. A helyi termék jobb, a lokális élelmiszer igazi érték. A helyi termelőket, piacokat támogatni kell, vásárlással, jóindulattal. A gazdáknak szolidaritásra, figyelemre és nem bűntudatkeltésre van szükségük – hangsúlyozta angol nyelvű videóüzenetében Bencsik Dávid, aki a fenntartható élelmezési program magyar koordinátora is egyben.

 

www.kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

A jövő mezőgazdasága az információra épül

2020. szeptember 15. 10:45
A járvány a mezőgazdaságban is olyan informatikai készségek megszerzését és módszerek alkalmazását kényszerítette ki, amelyek az elmúltával is velünk maradnak, és lökést adhatnak az eddig vontatottan haladó digitális fejlesztéseknek.

Dr. Nagy István agrárminiszter az agrárágazat összefogását kéri a járványhelyzetben

2020. március 23. 08:10
Számítunk az ágazat szereplőinek szorgalmas munkájára, hogy a koronavírus-járvány ideje alatt is friss és egészséges élelmiszerek kerülhessenek a magyar családok asztalaira.