Felfüggesztették egy Csongrád-Csanád vármegyei vágóhíd működését

2023. szeptember 26. 13:07
A helyszíni ellenőrzés során talált súlyos higiéniai problémák miatt felfüggesztették egy Csongrád-Csanád vármegyei vágóhíd működését – tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-t.
Felfüggesztették egy Csongrád-Csanád vármegyei vágóhíd működését
A közlemény szerint egy Csongrád-Csanád vármegyei vágóhídon és a hozzá tartozó húsüzletben tartott ellenőrzést a Nébih. A vágóhídon olyan súlyos higiéniai problémákat és nyomonkövetési hiányosságokat tártak fel az ellenőrök, hogy annak tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették.
A hatóság helyszínre érkezésekor egy állatszállításra nem engedélyezett járművel éppen egy rossz általános állapotban lévő, önerőből felállni képtelen szarvasmarhát szállítottak be a vágóhíd területére. Az állatszálláson további 26, a kötelező egyedi jelöléssel nem rendelkező sertést is találtak az ellenőrök, melyek származását nem tudták igazolni.
 
Az egységben nyomonkövetési dokumentációt nem vezettek, a vágási és darabolási tevékenységről semmilyen nyilvántartással nem rendelkeztek. A vágóhídon fellelt valamennyi hús jelöletlen volt, valamint a tárolási körülmények sem feleltek meg az élelmiszerbiztonsági előírásoknak. Emellett a maroslelei székhelyű Arany Hús 2016 Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Arany Húsáruház elnevezésű húsboltjában 766 kiló jelöletlen húst és húskészítményt fedtek fel a hatósági ellenőrök. Összesen több mint 4,3 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból a szakemberek.
 
A tevékenységhez használt számos eszköz piszkos és rozsdás volt, a daraboló helyiségben a szalagfűrész lapjai és állványa korrodált, kezeletlen fából készült lapja pedig egyenetlen felszínű és szennyezett volt. Az üzemi helyiségekben higiénikus kézmosásra nem volt lehetőség. A hűtőkamra ajtókerete rozsdás, a padozata vérrel szennyezett, a helyiség falai és mennyezete koszos volt, a vágóhíd egyéb helyiségeiben sem takarították a falakat, a mennyezetet és a padozatot. A vágóhíd rendezetlen, takarítatlan udvarán az egység tevékenységéhez nem kapcsolódó tárgyakat és szennyezett húsosládákat is tároltak – áll a közleményben.
 
forrás: agrotrend.hu / MTI

Kapcsolódó cikkek

Egekben a tejtermékek ára, de lesz ez még rosszabb is!

2022. december 09. 12:27
Raskó György szerint tavasszal újabb ársokk jöhet a tejtermékeknél.
 
Hol van az a lélektani határ, ahol a vásárlók már nem vesznek le egy terméket a polcról? Mikor fékezhet az infláció? Raskó György agrárközgazdászt kérdezte az egyre dráguló tejtermékekről az rtl.hu
 
A szakember szerint szó sincs szankciós áremelkedésről
Ha az áremelkedések a szankciók miatt történnének, akkor minden tagállamban hasonló drágulás lenne, mint Magyarországon. A novemberi 22,5 százalékos hazai inflációval viszont elsők lettünk az Európai Unióban. Rengeteg élelmiszer van a legjobban dráguló tételek között, köztük több hazai előállítású tejtermék is.

Észak-Rajna Vesztfáliában is visszaesőben a szamócatermesztés

2023. július 26. 16:23
A 2020-as évhez képest 26,6%-kal esett vissza a tartományban termelt szamóca volumene, idén elsősorban a fedett termesztés hozamainak visszaesése miatt.