Felkészültél a 800 Ft/kg-os vöröshagymára?

2023. február 23. 12:00
Érdemes beszerezni, mert nincs vége az áremelkedésnek - mutatjuk, mennyivel kerülhet többe, ha nem lépsz azonnal.
 
Rendkívüli módon megemelkedett a vöröshagyma ára a magyar boltokban, és ezzel még nincs vége az áremelkedésnek. A zöldségféle jelentős része már így is Ausztriából jön. Ennek az oka elsősorban a tavalyi aszályos időszak, ami miatt lényegesen kevesebb hagyma termett hazánkban, és a környező országokból kell importálni - már, ha egyáltalán onnan is tudunk beszerezni a csökkenő készletekből.
Felkészültél a 800 Ft/kg-os vöröshagymára?
A kilónkénti ára elérheti az 1000 forintot is
Tavaszra a szakértők szerint nem kizárt az 50-60 százalékos áremelkedés sem, aminek eredményeképpen a hagyma kilónkénti ára elérheti akár az 1000 forintot is.
 
Magyar hagymát egyre nehezebben lehet találni a hazai boltokban és a piacokon, a helyüket átvették az import termékek, ami egyben a hagymafélék árának a jelentős emelkedésével is jár. A kialakult hiány miatt most 500 forint körül mozog az ára, de rövidesen már 700-800 forint is lehet kilója.
 
Csökken a termőterület
Az Agrárgazdaság Kft. ügyvezetője, Forgács Barna szerint a drágulás egyik oka a tartós vízhiány, ami hatalmas terméskieséseket okozott, de az is szerepet játszik, hogy évről évre folyamatosan csökken a hagyma vetésterületének nagysága. Magyarországon csupán 1300 hektáron termelnek vörös és lilahagymát, ami csak töredéke a néhány évtizeddel ezelőtti mennyiségnek.
 
Hazánk jelenleg Ausztriából importálja a hagyma nagy részét, ami silányabb minőségű, de drágább árunak számít, ráadásul a kereskedőknek euróban kell fizetni az áruért, amiben a gyenge forint sem segít – tette hozzá a szakértő.
 
A magyar gasztronómia alapja
A hagyma a magyar gasztronómia egyik alapja, ezért a legtöbben az elszálló árak ellenére sem mondanak le róla. Senki sem örül a drágulásnak, ezért a mindenki törekszik olyan helyen vásárolni, ahol jó a minőség és az ár is kedvező.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Nagy változás jöhet Európában: egyre több ilyen hús lehet a boltokban a jövőben?

2023. február 22. 10:53
Változik a világ és vele együtt változnak a szokásaink, azon belül a táplálkozási szokásaink is. Egyre nagyobb teret hódítanak maguknak a „zöld” megoldások, így nagy népszerűségnek örvend a vegetáriánus vagy éppen vegán étrend. Ez pedig újabb és újabb piaci szegmenseket tár ki, például a laboratóriumban előállított húsok előtt is. Szingapúrban egyre elfogadottabb dolognak számít, ugyanakkor számos kérdőjel keringhet a „műhúsok” körül. Elöljáróban érdemes megjegyezni, hogy nem is annyira etikus és fenntartható dologról beszélünk, mint amennyire elsőre gondolnánk.
 

Eddig bírták a termelők: most már biztos, véget ért az olcsó élelmiszerek kora itthon

2022. november 22. 14:37
Búcsúznak olcsó élelmiszerek, a piacon a zöldségek és gyümölcsök esetében is egy magasabb árszintre kell felkészülni a jövőben. Ennek egyik oka, hogy hosszú távon nem lehet számolni az energiaárak jelentős csökkenésével, ezért az inputanyagok is stabilan nagyobb kiadást jelentenek a jövőben - derült ki az 500 szentesi termelőt tömörítő DélKerTÉSZ összefoglalójából. Az idei szezon bőven tartogatott kihívásokat, és az elszálló energiaárak mellett a klímaváltozás hatásait is csak fejlesztésekkel lehet tompítani. A szakértők szerint a fejlesztések finanszírozásához azonban szükség lenne egy, az NHP-hez hasonló, kedvezményes kamatozású, kifejezetten a mezőgazdasági vállalkozásoknak szóló jegybanki vagy állami programra.