Felvételi tilalom – „Ne törődjenek vele, csak elírás!”

2019. november 18. 07:58
A passzív ellenállás jeleit mutatja a közszféra

A MÁV, a Volánbusz, a Magyar Posta szakszervezetei egységesen úgy nyilatkoztak, hogy a cégvezetéstől nem kaptak ilyen tájékoztatást, s ahol rákérdeztek, ott azt a válasz érkezett, hogy ez őket biztosan nem érinti – írja a Népszava.

 A passzív ellenállás jeleit mutatja a közszféra, információink szerint a többségi állami tulajdonú közszolgáltatók és a rendvédelmi szervek sem vesznek tudomást arról, hogy a váratlanul elrendelt létszámstop rájuk is vonatkozik.

A MÁV, a Volánbusz, a Magyar Posta szakszervezetei egységesen úgy nyilatkoztak, hogy a cégvezetéstől nem kaptak ilyen tájékoztatást, s ahol rákérdeztek, ott azt a válasz érkezett, hogy ez őket biztosan nem érinti.

Annak ellenére akadt meg a folyamat, hogy a felvételi tilalmat elrendelő kormányhatározat külön pontban kéri fel a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert arra: „gondoskodjon arról, hogy az állam többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságoknál és alapítványoknál is alkalmazásra kerüljön a rendelet.” Megkérdeztük Bártfai-Mager Andrea hivatalát, hogy küldtek-e utasítást a cégeknek a létszámstopról, de lapzártánkig nem kaptunk választ a kérdésre.

A MÁV közismert létszámgondjai mellett folyamatos a jelentkezők felkészítése, képzése is, ha ezek a felvételi eljárások megszakadnának, az tovább rontaná a nem egyszer már most is hézagos szolgáltatást

– fogalmazták meg többen is. Hozzátették: ha a vezetői szinteken állítanák meg a megüresedő helyek betöltését, az még jót is tenne a szervezetnek, de ilyen híreket sem hallottak.

A Volánbusznál sem kaptak értesítést a létszámstopról, de az érdekvédők szerint nagy baj lenne, ha elrendelnék, mert közismerten nincs elég buszsofőr és karbantartó sem, ráadásul utóbbiak többsége erősen közeledik a nyugdíjhoz.

Mivel pedig épp most zajlik az összes regionális közlekedési központ összeolvasztása, az adminisztratív körben is megnehezítené a tilalom az egyes posztok elosztását. Így is teljes a bizonytalanság, van, aki csak féléves szerződéssel maradhatott a központosítás után, mások máris elmentek, még üres a helyük.

A Magyar Postánál azért tartják elképzelhetetlennek a létszámstopot, mert olyan sok kézbesítő, postai ügyintéző, postavezető és pénztáros hiányzik, hogy a vállalat vezetése a közelmúltban emelte fel 200 ezer forintra a díjat, amit akkor kap meg egy dolgozó, ha valakit rábeszél a postai munkára. Értesítést itt sem kaptak a felvételek leállításáról. A határozat alapján nem vehetnének fel senkit a rendvédelmi szervek sem, de amikor a terület érdekvédői emiatt a Belügyminisztériumhoz fordultak, azt a választ kapták, ne törődjenek vele, rájuk nem vonatkozik a tilalom, elírás történt.

Nincs magyarázat

Mi szükség a létszámstopra, milyen szervezeti átalakítástok készülnek? – kérdeztük a Kormányzati Tájékoztatási Központot, amely nem válaszolt, csak figyelmünkbe ajánlotta a csütörtöki kormányinfón elhangzottakat. Ott viszont nem esett szó erről. Forrásaink egyik egy kérdésbe fogalmazta kétségeit: Ha a kormány a közszféra átszervezésére készül, akkor mire való a kormányhivatalok, járási- és központi hivatalok működését átszabó javaslatcsomag, amit a héten nyújtottak be a parlamentnek? Ha nincs ilyen szándék, akkor mire való az egész?

Forrás: Népszava / szakszervezetek.hu

Kapcsolódó cikkek

Itt a legújabb turisztikai őrület: a fagylaltút

2016. július 18. 08:19
Az európai szőlősgazdák elsősorban a borutak segítségével bővíthetik piacukat, az Egyesült Államokban azonban a farmerek kihasználják az új, különleges lehetőségeket. Marylandban egyre népszerűbb családi elfoglaltság a fagylaltút bejárása.
 

Mit is jelent a kötetlen munkarend? Akkor dolgozok, amikor akarok?

2016. szeptember 01. 10:22
A munka törvénykönyve (Mt.) főszabályként a munkaidő-beosztás jogát a munkáltatóhoz delegálja, meghatározott feltételek megvalósulása esetén lehetővé teszi viszont azt is, hogy a munkáltató a munkaidő-beosztással kapcsolatos rendelkezési jogát korlátozza és a munkaidő-beosztás jogát részben vagy egészben a munkavállaló részére átadja. Ez utóbbi esetben beszélünk kötetlen munkarendről.