Fenntartható megoldások szükségesek az élelmezésbiztonság érdekében

2024. május 15. 14:50
Magyarország elkötelezett az agrár-digitalizáció mellett, mely elősegíti a stabilitást és a kiszámíthatóságot az élelmiszertermelésben. Az innováció és a digitalizáció segítségül hívásával csökkenthetjük a termelés kockázatát, miközben növeljük a hatékonyságot és a versenyképességet – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a FAO 34. Európai Regionális Konferenciáján.
Fenntartható megoldások szükségesek az élelmezésbiztonság érdekében
Magyarország elkötelezett az agrár-digitalizáció mellett, mely elősegíti a stabilitást és a kiszámíthatóságot az élelmiszertermelésben. Az innováció és a digitalizáció segítségül hívásával csökkenthetjük a termelés kockázatát, miközben növeljük a hatékonyságot és a versenyképességet – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a FAO* 34. Európai Regionális Konferenciáján.
About FAO - Représentation permanente de la France auprès de l'ONU à Rome
A kétévente tartott konferencia a világélelmezési szervezet legfontosabb fóruma, melyen európai agrárminiszterek és más magas rangú kormányzati képviselők vesznek részt, hogy megvitassák az aktuális mezőgazdasági és élelmezésügyi kérdéseket. Beszédében a miniszter kiemelte, alapvető jelentősége van, hogy a mezőgazdaság és az élelmezési rendszerek alkalmazkodjanak az új kihívásokhoz. A szélsőséges időjárási viszonyok negatív következményei megelőzhetőek az öntözéses gazdálkodás fejlesztése útján. A magyar szabályozás a felszíni vízből való öntözést részesíti előnyben, ezzel is csökkentve a felszín alatti vízkészletek túlzott igénybevételét.
 
A magyar kormány természetes vízmegtartó intézkedéseket dolgozott ki, hogy a földhasználatot és a termesztett növényeket a helyi környezeti feltételekhez igazítsák.
Túl sok és túl kevés víz: hogyan alkalmazkodjunk az egyre szélsőségesebb  éghajlathoz? | Másfélfok
Egyúttal kiemelt hangsúlyt fektet a talajok minőségének javítására, mivel a jó talajállapot javítja a termőterületek szárazságtűrését. A tárcavezető felhívta a figyelmet az élelmezési rendszerek fontosságára is. Hangsúlyozta: az élelmiszer-ellátási lánc minden szintjén csökkenteni kell az élelmiszerhulladék mennyiségét. A 2024. második félévi magyar EU elnökség során is kiemelten foglalkozik hazánk a témakörrel, hiszen 2024 őszén a FAO Regionális Irodájával közösen nemzetközi konferenciát szervezünk. Fontos cél az EU és nem EU országok közötti együttműködés elősegítése és a jó gyakorlatok bemutatása – fűzte hozzá a miniszter.
 
*Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO
Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete 
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

KIEMELT JELENTŐSÉGŰ A HAZAI AGRÁRTERMÉKEK NÉPSZERŰSÍTÉSE

2022. december 12. 09:50
Az oltalom alatt álló elnevezések rendszere az a kiemelt eszköz a Közös Agrárpolitika (KAP) keretein belül, amellyel a bejegyzett földrajzi árujelzőt viselő agrártermékeket jogszerűen lehet védeni és népszerűsíteni – jelentette ki Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára a Termelői Közösségek Napján, dec.8.-án, csütörtökön.

Cserpes István bejelentése sokakat meglepett

2023. március 07. 18:24
Nem várt fordulat a tejiparban.
 
A Forbes magazin rendezvényén jelentette be Cserpes István, a Cserpes Sajtműhely és a tejivók alapító tulajdonosa, hogy eladja az 1992-ben alapított cégét.