Finom, egészséges, különleges, itthon is kapható, mégsem esszük

2024. január 26. 13:14
A fürjhúsnak és a fürjtojásnak számos jótékony hatása van, mindkettő értékes, finom étel és igazi gourmet termék.
 
A fürjhús fogyasztása számos előnnyel jár és pozitív hatást gyakorol az egészségre, hiszen rendkívül gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban és fehérjékben.
Finom, egészséges, különleges, itthon is kapható, mégsem esszük
Régebben hazánkban is népszerű ínyencség volt. Különleges íze annak is köszönhető, hogy a fürj vadmadár, mely kedveli az erdei gombákat.
 
Alacsony zsír- és kalóriatartalma lehetővé teszi, hogy a különböző diétákban is helyet kapjon, a könnyű emészthetőség pedig tovább növeli értékét.
 
Jótékony hatásai
A fürjhús rendszeres fogyasztása jótékonyan hat az emésztőrendszerre és a májra. A benne lévő esszenciális savak jelenléte miatt jót tesz a porc- és izomszövetnek, ezért a sérülések utáni rehabilitáció során a profi sportolók számára a fürjhús kimondottan javasolt étel.
fürj ketrec
Helyet kaphat a vérszegénység elleni megelőző étrendben is, és segít a szív- és érrendszer egészségének fenntartásában.
 
Mivel rendkívül könnyen emészthető, gyermekek számára is kiváló táplálék.
 
A fürjtojás
A fürj tojása is nagyon egészséges, értékes és finom csemege. Immunerősítő és energetizáló, de például mozgásszervi vagy szív- és érrendszeri betegségekre is ajánlják.
 
Ráadásul méretéből adódóan igen változatos módokon elkészíthető: lehet vele hidegtálakat díszíteni, kiváló előétel, belesüthető fasírtba, készíthetünk belőle tükörtojást is, az olajban eltett, fűszeres fürjtojás pedig igazi gourmet termék.
fürjtojás
Az otthoni fürjtartás sem ördöngösség, nagyon egészséges élelmiszert tudunk előállítani viszonylag egyszerűen. Egy magyar állattartó sikertörténetéről, hogy miként lett 60 fürjből 9000, valamint arról, hogy mit tegyen, aki otthon szeretne néhány fürjet tartani, ebben a cikkünkben olvashatsz.
 
forrás: agroinform.hu
 
 

Kapcsolódó cikkek

Fűszer Arborétum a Corteva Agriscience támogatásával

2024. január 09. 14:55
Fűszernövények hazai termesztését népszerűsíti a Corteva Agriscience támogatásával egy ráckevei női gazdálkodó.
 
Nagy Zsófia, a Corteva Agriscience globális mezőgazdasági vállalat TalentA 2021-22 oktatási és támogatási programjának nyertese Fűszer Arborétumot hozott létre, ahol maga termeszti a Magyarországon megtermelhető fűszernövények többségét, és megtanítja az embereket a fűszernövények otthoni termesztésére és feldolgozására.
 

Húsvétkor is garantált az élelmiszerbiztonság

2023. április 05. 12:50
Idén március 14-én elindult az egész országra kiterjedő tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, amely április 10-ig tart. Eddig összesen 1154 vizsgálatra került sor, ebből 87 esetben szabtak ki bírságot a szakemberek, összesen több mint 6,3 millió forint értékben - jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára.