Földet szeretnél Ukrajnában? 500 hektáros parcellákat vásárolhatsz!

2023. szeptember 19. 15:09
Magyar közvetítő segítségével bárki vásárolhat Ukrajnában termőföldet hihetetlenül olcsón.
 
Az Agroinform Piacterén néha egészen meglepő hirdetésekre bukkanhatunk. Most például ezt találtuk, amiben Ukrajna nyugati részén kínálnak megvételre csernozjom, tehát növénytermesztéshez kiváló minőségű földterületeket. 
Földet szeretnél Ukrajnában? 500 hektáros parcellákat vásárolhatsz!
A csernozjom – maga a kifejezés egyébként orosz eredetű – magyarul feketeföld, azaz fekete színű talaj, amely nagy százalékban tartalmaz humuszt, foszforsavat, foszfort és ammóniát. Nagyon termékeny talajtípus, kiváló nedvességmegtartó képességével rendkívül magas hozamot tud produkálni, legyen szó bármilyen növénykultúráról.
 
A hirdetés szerint minimum 500 hektáros parcellákban vásárolhatók meg a földterületek, hektáronként 760 euróért. Ez szinte jelképes ár a kiváló minőségű ukrajnai földekért, amelyeket korábban a nagy amerikai befektetők 2500-10 ezer dollár közötti áron szereztek meg. A hirdetésben kínált ingatlanok leejtése 12 százaléknál kisebb, ami nem utolsó szempont, ha a műveléshez kapcsolódó üzemanyag-költségmegtakarításról is beszélünk.
 
A magyar közvetítő Katkó György Beregszászról. A férfi közgazdász és külföldi cégeket képvisel Ukrajnában, köztük magyarokat is, illetve olyan ismert nagyvállalatokat, mint az osztrák Wienerberger és a Hirsch. Emellett ingatlan-értékesitéssel és mezőgazdasági termékek export-importjával is foglalkozik, cége a WiseForse Kft.
 
Érdeklődésünkre elmondta, a földterületek Lemberg, Ivano Frankivsk és Ternopil megyékben találhatók, a legtávolabbi terület 340 kilométerre a Csap-Záhony határátkelőtől. A szóban forgó mezőgazdasági telepeket és földeket inkább gyorsan értékesítik orosz tulajdonosaik mélyen a piaci ár alatt, mert nem tudnának érvényesülni sem az ukrán, sem egyéb piacon, valamint munkaerő sem áll rendelkezésükre a háború miatt. Ugyanis senki nem akar az ellenségnek dolgozni... A földet nem államosíthatja az ország, az maradt az ő tulajdonuk, de ha nem tudják megmunkálni, csak felesleges teher.
 
"Még az idei évben szeretnének minden ingó és ingatlan vagyonuktól megszabadulni, ezért a 760 euro/hektáros eladási ár, ami tulajdonjogot és nem bérleti jogot jelent. 2022 januárja óta külföldi cég, vagy magánszemély szabadon vásárolhat mezőgazdasági földterületet is valamint bármi nemű ingatlant, tehát szabad piac van. A legnépszerűbb az a gyakorlat, hogy külföldi cég 100%-os tulajdonú leányvállalatot alapít Ukrajnában, ami 14 munkanap alatt megoldható, aztán már mint Ukrajnában bejegyzett cég szabadon, megkötés nélkül folytathat bárminemű gazdasági tevékenységet és ukrán cégként élvezheti az állam védelmét is." – mondta Katkó György.
 
Azt is közölte kérdésünkre: ezen területeket nem érintik a háborús műveletek, ezért biztonságosnak tekinthetők, ez az ő személyes véleménye is egyben. "Itt élek, tudom hogy milyen a helyzet" – szögezte le.
 
Mint megtudtuk tőle, sok külföldi vevőjük van már, főleg lengyelek és osztrákok, de a szomszédos megyében óriási területtel rendelkezik az egyik amerikai multinacionális vállalat is.
 
Jelezte, csak két nagyvállalat több 100.000 hektárt birtokol Ukrajnában, több érdekeltségük is van és csak a gabonatermesztés évi 1 milliárd eurós üzlet. Amúgy ez a húzóágazat – mint azt az utóbbi egy évben az EU termelői is érzékelhetik.
 
Megkérdeztük Györgytől azt is, miért tudnak sokkal versenyképesebbek lenni az ukrajnai termelők, mint az Európai Unióban tevékenykedő gazdák, vagy akár a magyar földművesek?
 
"Természetesen a gazdag termőföld és éghajlati adottságok, melyeknek köszönhetően az itteni gazdák lépéselőnyben vannak, valamint azok a jogszabályok és termelési normatívák, amelyen különböznek az unió elveitől. Olcsóbbak az inputanyagok, a humán erőforrás, az energia, a műtrágyák és utóbbiból nagy a kínálat. Illetve sokat jelent az a 30 milliós felvevő piac, ami jelenleg az ország nyugati és középső részére koncentrálódott." – magyarázta, majd hozzátette: Kárpátalja a három európai ország közelségének köszönhetően jó befektetési lehetőséget nyújt, akár növénytermesztés, akár állattartó telepek létesítéséhez.
 
Azt már csak e sorok írója jegyzi meg: így már mindent értünk, sejteni véljük, miért fontos Ukrajna Oroszországnak és az USA-nak is. Nincs itt szó béketeremtésről, szolidaritásról, ezek csak szép szólamok, egyedül a pénz beszél, csak az üzlet számít, semmi más. a mert ha Ukrajna nem lesz EU-s tag, megmarad az óriási versenyelőnye, ami tönkreteheti az Unió agráriumát. (Ha marad a mostani piaci nyitottság, persze...) Ha azt akarjuk, hogy az ukrajnai termelőkre ugyanazok a szigorú szabályok vonatkozzanak, mint ránk, akkor hamar fel kell venni Ukrajnát az EU-ba. Ám adottságaik miatt még úgy is nagy versenyelőnyük marad, amit tovább növelhet az uniós tagság a piaci szabadság révén. A végeredmény pedig ugyanaz...
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Megtisztult a Körös-ártér

2023. április 06. 13:45
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság is részt vett az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) szervezésében életre hívott „Tavaszi nagytakarítás- takarítsuk ki együtt a természetet!” című országos hulladékgyűjtési akcióban.
 
A hulladékgyűjtő túra helyszíne a nemzeti park Körös-ártér részterülete volt, ahol a nemrég levonuló árhullám után visszamaradt kommunális hulladék összegyűjtése volt a cél, írta honlapján a Körös-Maros Nemzeti Park.
 

Mindegy, hogy hívják a szervezetet, ha a vezetése következetes

2023. augusztus 30. 12:18
A Derecske Petőfi Kft. azon kevés hazai mezőgazdasági vállalkozások egyike, amelyeket termelőszövetkezetként hoztak létre évtizedekkel ezelőtt, de azóta is töretlenül eredményesek.