Folyamatosak a gazdatüntetések Németországban

2024. április 05. 14:13
Németországban három hónapja folyamatosak a gazdatüntetések. A tiltakozás oka az volt, hogy a német kormánynak takarékoskodnia kell. Ezért hirtelen – 2023. december 15-én – támogatáscsökkentésről döntöttek. Ennek eredményeként olyan döntés született, hogy a 3 milliárd eurós tényleges támogatáscsökkentésből közel 1 milliárd eurót a mezőgazdaságtól kívánt elvenni a német kormány.
Folyamatosak a gazdatüntetések Németországban
Az ágazati aránytalanságot tetézte, hogy az agrárdízel járulékkedvezményét vonták vissza, mely egy szimbólum megsemmisítése, és egyben egy tabu ledöntése volt. A másik intézkedés pedig a gazdálkodók „zöldrendszáma”, vagyis az agrár- és erdészeti gépek gépjárműadó-kedvezményének eltörlését jelentette. Ez teljesen érthetetlen volt, hiszen ebből a gépjárműadóból az autópályákat, utakat tartják rendben – míg a zöldrendszámmal ezekre a gazdálkodók rá sem mehetnek. Ráadásul a munkagépeik az élettartalmuk 98%-ában a szántóföldeken és a telephelyen közlekednek.
 
Azt is meg kell azonban jegyezni, hogy a német gazdálkodóknak már nagyon sok sérelmük volt a kormány intézkedései miatt, melyek egy része az egész tervezésbiztonságukat fenyegette, és az állattenyésztés rohamos leépülésével és az élelmiszergazdasági külkereskedelem rekordösszegű, 22 Mrd eurós értéket meghaladó élelmiszerimport-többlettel járt.
 
A gazdák elkeseredettségének okai
A gazdademonstációk oka jóval túlmutat a német kormány agrárpolitikai „ámokfutásán”. Kapcsolódik hozzá egy általános pénzügyi dimenzió – mely a támogatások szűkösségét és a gazdálkodás tervezhetetlenségét is tartalmazza.
 
A Brüsszelből érkező túlbürokratizált, a gazdálkodást korlátozó intézkedések (nitrát-direktíva, növényvédőszer-hatóanyag csökkentése, antibiotikum-használat csökkentése, műtrágya használatának csökkentése, nem termelő-állatjóléti intézkedések bevezetése, a Green Deal és a Farm2Fork előírásai) is megnehezítik a fenntartható gazdálkodás ökonómiai aspektusait.
 
2024. Január eleji demonstrációs hét
A 2024. január 8. és 15. között Németország számos nagyvárosában és Berlinben tervezett gazdademonstrációkat a fuvarozók, egyes hajótársaságok és a part menti halászok is megtámogatták. Ebben az időszakban vasutassztrájk is kezdetét vette. A demonstrációk több ezer helyszínen, felváltva, teljesen kiszámíthatatlanul folytak. A tiltakozásokon összesen mintegy 100.000 traktor vett részt országszerte. Több országban is szimpátiatüntetéseket tartottak a gazdák, és számos külföldi résztvevő is megjelent az eseményeken. A német tüntetések hatására több más országban is ekkor kezdődött el a gazdák tiltakozása.
 
A tüntetések eredményei
Bár a gazdálkodók összes követelése egyelőre nem teljesült teljes mértékben, mégis talán az a legfontosabb, hogy mind Németországban, mind pedig Brüsszelben sikerült megváltoztatnunk a politika napirendjét. A legtöbb országban a bürokrácia csökkentése, a versenyképesség helyreállítása fő politikai céllá vált.
 
Ágazati szinten a média érdeklődése óriási felértékelődést jelentett, amit a politikai vezetők nem hagyhatnak figyelmen kívül. A tüntetések az „Ami sok, az sok” mottóval futottak, és számos más szakmai csoportot is mozgósítani tudtak, akik csatlakoztak a tiltakozáshoz, vagy szolidaritást vállaltak a német gazdálkodókkal. Ami összeköti őket az több, mint az agrárdízel: a német szocialista-zöld-liberális kormány politikájába vetett óriási bizalomvesztés.
 
forrás: agrotrend.hu / Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Kapcsolódó cikkek

A LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetségének álláspontja a minimálbér-tárgyalásokkal összefüggésben

2023. november 09. 14:40
A két szakszervezeti szövetség azt szorgalmazza, hogy a kötelező legkisebb munkabér 266 ezer forintra (15%-os emelés), míg a garantált bérminimum 326 ezerre (10%-os emelés) emelkedjen december elsejétől. 
 

A 21 legkeresettebb agrárszakma mutatkozik be a Szakma Sztár Fesztiválon

2023. április 06. 13:34
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) együttműködve szervezi meg a Szakma Sztár Fesztivált a Hungexpo területén, 2023. április 24–26. között.
 
A NAK idén is részt vesz a Szakma Sztár Fesztivál szervezésében, az ezzel kapcsolatos megállapodást Győrffy Balázs, a NAK és dr. Parragh László, a főszervező MKIK elnöke erősítette meg aláírásával 2023. április 5-én. A gazdasági kamaráknak meghatározó szerepe van a szakképzés versenyképességének megerősítésében. E törekvés sikeressége érdekében a szakképzés területén folytatott tevékenységeit kiszélesítette a két szervezet, így a 2023. április 24–26. közötti Szakma Sztár Fesztivál megrendezése során is együttműködik.