Folyamatosan romlik a világgazdasági hangulat

2018. november 13. 08:08
A negyedik negyedévben is folytatódott a müncheni ifo gazdaságkutató intézet világgazdasági hangulatindexének az év eleje óta tartó romlása.

Az ifo gazdaságkutató intézet (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) negyedik negyedévre vonatkozó világgazdasági hangulatindexe mínusz 2,2 pontra csökkent a harmadik negyedévi plusz 2,9 pontról. A második negyedévben 16,5 ponton, az első negyedévben 26,0 ponton állt a mutató. Egy évvel ezelőtt, 2017 negyedik negyedévében 17,1 ponton állt az index.

Durva csökkenés

A német autógyártás miatt aggódnak a befektetők
A vártnál nagyobb mértékben, kétéves mélypontra romlott a befektetői hangulat az euróövezetben az amerikai kereskedelempolitikát és a német autógyártás jövőjét övező aggodalmak hatására.

Az ifo felmérésébe bevont 1230 gazdasági szakértő a világ 119 országából az aktuális kondíciókat is gyengébbnek ítélte meg az előző negyedévinél. A negyedik negyedévre vonatkozóan az aktuális kondíciókról alkotott véleményt számszerűsítő mutató 12,2 pontra csökkent a harmadik negyedévi 17,5 pontról. Az első negyedévben 28,3 ponton, a második negyedévben 27,4 ponton állt a mutató.

A szakértők jövőbeni kilátásokról alkotott véleményét számszerűsítő mutató is romlott, mínusz 15,7 pontra csökkent a harmadik negyedévi mínusz 10,6 pontról. Az első negyedévben 23,9 ponton, a másodikban 6,1 ponton állt az index.

Az ifo szakértőinek megítélése szerint a negyedik negyedévben elsősorban a feltörekvő és a fejlődő régiókban romlott a gazdasági hangulat. Ezen belül pedig a jövőbeni várakozások az aktuális helyzet megítélésénél nagyobb mértékben romlottak minden térségben Dél-Amerika kivételével, ahol az optimistább várakozásoknak köszönhetően viszont javult.

A fejlett régiókban a gazdasági hangulat alig változott, de viszonylag jelentős eltérés mutatkozott egyes régiók között: miközben az Egyesült Államokban mind az aktuális helyzet, mind a jövőbeni kilátások megítélése javult, az Európai Unióban mindkét mutató romlott.

piacesprofit.hu

Kapcsolódó cikkek

Évek óta nem volt ilyen rossz szezon a méhészek szerint

2019. július 19. 09:04
Az elmúlt hónapok szélsőséges időjárása megkeserítette a méhészek életét. Az elmúlt évtizedek egyik legrosszabb szezonjáról a Nagykanizsa és Környéke Méhészegyesület elnöke, Somogyi Gyula beszélt a zaol.hu-nak.

Számolja ki, mennyit visz haza jövőre!

2016. október 26. 07:54
Már elérhető a HR Portál új bérkalkulátora a 2017-es évre.