Fontos a közös gondolkodás és együttműködés

2023. szeptember 26. 13:23
A HungaroGreen 2023 kertészeti szakkiállítás első napján került sor a Több Zöld Várost Európának népszerűsítő kampány hazai záróeseményére.
Fontos a közös gondolkodás és együttműködés
Tizenhárom európai ország, köztük Magyarország 2021-ben döntött úgy, hogy részt vesz ebben a három évig tartó, az Európai Unió által támogatott kezdeményezésben. Orlóci László, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnöke előadásában összefoglalta az elmúlt időszak hazai eredményeit.
Mi nem gyógyítunk, hanem megelőzünk, tevékenységünkkel megteremtjük az egészséges zöld környezetet, fogalmazott Orlóci László
 
A nemzetközi program célja, hogy megismertesse a politikusokat, önkormányzatokat, várostervezőket, ingatlanfejlesztőket, a témával foglalkozó szakembereket a városzöldítés, a városi zöldfelületek minőségének fontosságával.
 
Az előadó hangsúlyozta, hogy ez a program nem a nagyközönségnek szólt. Az együtt gondolkodást, az együttműködést ösztönözte az érdekelt felek között, mely során lehetőség nyílt a közös gondok és azok megoldási lehetőségeinek megbeszélésére.
A faiskolákat képviselő szervezetek által nyújtott pénzügyi támogatás és az Európai Uniótól származó társfinanszírozás biztosította a kampány hatékonyságát.
 
AZ EURÓPAI FAISKOLÁK SZÖVETSÉGE (ENA) AZ EGYIK LEGERŐSEBB UNIÓS SZAKMAI LOBBISZERVEZET, EZÉRT VOLT LEHETŐSÉGE EZT A PÁLYÁZATOT FELVÁLLALNI.
 
Fontos a szerepük a témában, hiszen a zöldfelületek növényanyaga a faiskolákból kerül ki. A thegreencities.eu internetes oldalon találhatók meg a részt vevő országokban született információk és szakmai anyagok. A 2021-ben indult program eredményességét ez év végén mérik majd fel.
 
A kampány öt fő területet érintett, ezek az egészség, az éghajlat, a gazdaság, a biodiverzitás és a társadalmi kohézió. A szakma igyekszik felépíteni saját arculatát, hogy a téma iránt kevésbé érdeklődő politikusokat, döntéshozókat is meg tudja győzni a zöldfelületek minőségének fontosságáról.
Az egészség megőrzése mindenki számára elsődleges szempont. A szakmának ezzel kapcsolatosan kötelezettsége van. Tavaly a Nemzeti Népegészségügyi Központ egyik konferenciáján hangzott el a tiszti főorvos azon kijelentése, miszerint a díszkertész ágazat gyakorlatilag egészségügyi stratégiai ágazat. Mi nem gyógyítunk, hanem megelőzünk, tevékenységünkkel megteremtjük az egészséghez szükséges zöld környezetet, hangsúlyozta Orlóci László.
 
A jövőben erősíteni kell a szakmai részvételt az önkormányzati üléseken. Az előadó a kampány keretében több ülésen is részt vehetett, és azt tapasztalta, hogy magánemberként mindenki tisztában van a téma fontosságával, képviselőként ugyanakkor kevesen tudják, hogy ezen a téren mit is jelent a döntési felelősség.
 
AHHOZ, HOGY A ZÖLDFELÜLETEK MINÉL HATÉKONYABBAN MŰKÖDJENEK, SZÜKSÉG VAN A FELELŐS DÖNTÉSHOZÓK KÖZREMŰKÖDÉSÉRE.
 
Amíg ez nem történik meg, addig átütő sikert nem tudunk elérni. Természetesen vannak eredmények, de a kritikus tömeget nem léptük át, ennek pedig meg kell történnie, mondta a szakember. Magánemberként mindenki az ökológiai fordulatról beszél, de amikor valaki döntési helyzetbe kerül, akkor valahogy ez a szemlélet nem jelenik meg.
 
Fontos a lakossági kampány, biodiverz felületek létesítése. Ez utóbbi kifejezés ma nagyon népszerű, de az előadó szerint a természetközeli megfogalmazás talán pontosabb, a fenntartás, fenntarthatóság szempontjából ezt a kifejezést kell használniuk a szakembereknek.
A hároméves program keretében készültek szórólapok, kiadványok. Eredményesek voltak a Több zöld várost a fenntartható Európáért sorozatcím alatt futó hazai konferenciák is, hiszen ott olyan témák kerültek elő, amikről máshol még nem volt szó. Kerek egésszé alakult a kampány, foglalta össze az előadó a három év munkáját.
A Több Zöld Várost Európának népszerűsítő kampány részeként 2023-ban az Európa Zöld Városa nemzeti díj első helyezettje a budapesti Pünkösdfürdő park lett
 
A Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének életében ez volt az első ilyen jellegű nemzetközi megmérettetés, hiszen a szakmai szervezet vállalta a kampány hazai megvalósítását. A legfontosabb tanulság, hogy a szakmai szervezeteknek fel kell nőniük az ilyen típusú pályázatokhoz, az ezekkel járó feladatokhoz.
 
EGY ÉRDEKKÉPVISELETI SZERVEZET SZÁMÁRA, KÜLÖNÖSEN AKKOR, HA AZ SZAKMAKÖZI SZERVEZET, CSAK EGYETLEN JÁRHATÓ ÚT VAN: PROFESSZIONÁLISSÁ KELL VÁLNIA.
 
Ehhez apparátussal kell rendelkezni, amihez elsősorban pénzre van szüksége. Egy szakmai szervezet mindenek­előtt a saját szakmai körétől remélhet ilyen jellegű támogatást, az unióban ezek a szervezetek már régóta így működnek jól. Mi is ezen az úton haladunk, és ehhez kívánt az egész díszkertész szakmának sok sikert Orlóci László.
 
Tovább zöldülnek a hazai kistelepülések
Szeptember első hetében megkezdődött a Településfásítási Program harmadik ütemének őszi időszakában ültetendő sorfák kiszállítása az önkormányzatokhoz. 345 településen összesen 8000 sorfát ültetnek el, a legtöbbet Győr-Moson-Sopron vármegyében.
Naponta öt-hat önkormányzathoz érkeznek meg az Agrárminisztérium által meghirdetett Településfásítási Program őszi időszakában telepítendő sorfák. A program harmadik ütemében összesen 10 ezer sorfa állt rendelkezésre, amelyből kétezret már elültettek tavasszal. A fennmaradó 8000 darabot mostantól kezdve november végéig juttatják el előre egyeztetett időpontban az egyes településekre, ahol gondoskodnak a fák elültetéséről. Az őszi időszakra igénylők között a legkisebb település a Baranya vármegyében található Bürüs, 41 lakóval; míg a 2023-as ütem legnagyobb lélekszámú települése, a több mint kilencezer lakosú Edelény is az őszi időszakban ültet. A települések a klímaváltozást és az eltérő helyi viszonyokat is jól tűrő 13 fafajból 10-30 sorfát választhattak a készlet erejéig, egy településre átlagosan 23 fa jutott.
 
A sorfák kiszállításáról a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. gondoskodik. A program koordinálását az Országos Erdészeti Egyesület segíti, és az állami erdőgazdaságokkal együttműködve egy helyi erdész szakember is segít az ültetésben.
A Településfásítási Programot az Agrárminisztérium hívta életre az Országfásítási Program részeként. A rendszerváltozás óta legnagyobb belterületi fásítási program jó lehetőséget nyújt a 10 ezer lakosúnál kisebb települések zöldítésére. A program másik fontos célkitűzése, hogy népszerűsítse az erdőtelepítési lehetőségeket, amelyek jelentős mértékben hozzájárulnak Magyarország klímasemlegességi célkitűzéseinek megvalósításához. (AM)
 
forrás: magyarmezogazdasag.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Teljes sokk az európai gabonapiacon. Mi lehet a megoldás?

2023. január 26. 12:34
MAGOSZ: Tisztességes árakat a magyar és az európai gazdáknak!
 
Jakab István, a MAGOSZ elnöke a Kossuth Rádió vendége volt és többek között az ukrán gabonaimport kapcsán nyilatkozott.
 
Kiemelte, hogy az Európai Unió döntése alapján humanitárius folyosót kell biztosítani az ukrán termékeknek.
 
Hozzátette, hogy Magyarország nem azt vállalta, hogy telerakja a raktárait ukrán gabonával, Magyarország azt vállalta, hogy átengedi azt az országon.

Újabb állatjóléti támogatások 42,5 milliárd forint értékben

2024. június 05. 15:40
Minden lehetséges eszközzel segíti a kormány a fenntartható és hatékony állattenyésztést, ezért különböző támogatásokkal ösztönzi az állatok jólétének javítását. Az agrártárca a Vidékfejlesztési Program részeként meghirdetett állatjóléti támogatások kapcsán 42,5 milliárd forint értékben, közel 550 kérelemről hozott a tejhasznú szarvasmarha ágazat részére pozitív döntést az elmúlt napokban.