Fontos kihívások várnak a növényorvosokra

2023. november 08. 17:52
Az élelmiszerlánc biztonságát a gyökerétől, tehát a növényvédelemtől kell garantálni, ezért a növényorvosok, növényvédelmi mérnökök szakmai naprakészsége nem csupán tudományos érdek, hanem a társadalom, az emberek életére is hatással van - jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a XVIII. Növényorvos Napon, Budapesten.
 
Fontos kihívások várnak a növényorvosokra
Az államtitkár hozzátette, sok feladat áll a növényekkel foglalkozó szakemberek előtt, hiszen egy rendkívül változó világban élünk. Kifejtette, nagy kihívások állnak Magyarország előtt is, mert a jövő év második felében hazánk látja majd el a soros uniós elnökséget. Ezen időszak alatt pedig komoly szerep hárul majd a növényorvosokra is, akik szakmai összefogására a továbbiakban is szükség lesz, mert a fenntarthatóság jegyében szigorítások várhatóak az Európai Unióban. Az EU-s célok között a fenntartható növényvédelem megvalósítása, a kémiai növényvédő szerek használatának csökkentése is megjelenik – tette hozzá.
Fontos kihívások várnak a növényorvosokra
Dr. Nobilis Márton kiemelte, a rendelettervezetek tárgyalása során fő törekvés egy olyan új szabályozás megalkotása, amely úgy járul hozzá a környezeti- és klímacélok megvalósításához, hogy közben a gazdák versenyképességének megőrzését és az élelmezésbiztonságot sem veszélyezteti. Az agrártárca számít a növényorvosok szaktudására, akik tudományos eredményeikkel és javaslataikkal Magyarország élelmiszerellátását tovább erősítik – fűzte hozzá.
 
forrás: AM Sajtóiroda
 

Kapcsolódó cikkek

Tombolt a keddi vihar, sok kárt hagyott maga után

2023. május 25. 13:34
Minden megtörtént, amire a meteorológia figyelmeztetett.
 
Fákat döntött ki, elektromos vezetékek rongált meg a kedd esti felhőszakadás, zivatar és az erős szél, ami számos feladatot ad a tűzoltóknak – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-vel.

NÉLKÜLÖZHETETLENEK A TUDOMÁNYOS EREDMÉNYEK

2023. március 08. 12:37
Hazánk GMO-mentes státuszából adódó előnyét az eddigieknél is hatékonyabban kell kihasználni - mondta Nagy István agrárminiszter a Géntechnológiai Eljárásokat Véleményező Bizottság 150. ülésén.