Franciaország nem kér a foszmettel kezelt cseresznyéből

2023. április 03. 11:56
Egyszerűen betiltják a forgalmazását.
 
A francia kormány döntése értelmében olyan országokból nem importálható cseresznye, ahol a foszmet használata még engedélyezett – írja a fruitveb.hu
Nemzeti védzáradékot alkalmaznak
Az Európai Bizottság 2022/94. végrehajtási rendeletében nem hosszabbította meg 2022. január 24-én a foszmet hatóanyag forgalomba hozatali engedélyét. Ez akkor azzal járt, hogy valamennyi tagállamban május 1-ig visszavonták a foszmet hatóanyagot tartalmazó növényvédő szerekre vonatkozó engedélyeket, illetve 2022. november 1-ig biztosítottak türelmi időt a meglévő készletek felhasználására.
Franciaország nem kér a foszmettel kezelt cseresznyéből
Franciaország az Európai Bizottsággal folytatott konzultációjában felkérte a Bizottságot az Európai Unió területére érkező, foszmettel kezelt cseresznye forgalomba hozatalának és értékesítésének megakadályozására, egyúttal azt is bejelentette, hogy nemzeti védzáradékot alkalmaz és nemzeti hatáskörben felfüggeszti az ilyen hatóanyaggal kezelt cseresznye forgalmazását.
 
Az erről szóló rendelet melléklete hamarosan megjelenik – ebben lesznek felsorolva az érintett országok. Az importtilalom alól kizárólag az ezekben az országokban termelt biogyümölcs kaphat felmentést.
 
Új növényvédelmi stratégiát dolgoznak ki
A foszmet a szerves foszforsavészterek közé tartozik, a cseresznye- és meggyültetvényekben alkalmazták a gazdák, a 2009-ben Európában megjelent, nagyon súlyos károkat okozó foltosszárnyú muslica (Drosophila suzukii) ellen.
 
A növényvédő szerek kivonása megnehezíti a termelők mindennapjait, emiatt a francia gazdák a mezőgazdasági minisztériummal konzultálva új stratégiát dolgoznak ki a kártevő elleni növényvédelmi stratégiáról.
 
Erre azért van szükség, mert már a 2023-ban hatékony eszközök kellnének a termelés zavartalanságának biztosításához. Az együttműködés keretében – a cseresznyeágazat fő szereplőivel és az mezőgazdasági kutatóintézetekkel szoros kooperációban – a minisztérium koordinálja egy többéves cselekvési terv kidolgozását.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Modern terménytároló és -szárító telep Sámodon

2024. január 12. 13:05
A Seed-Imex Kft. legújabb projektje!
 
A Seed-Imex Kft. nyáron készült el egy új terményszárító és -tároló teleppel az Agrár-Pig Kft. számára. Miután az első szezon sikeresen zárult, újból ellátogattunk Sámodra, hogy meghallgassuk az első tapasztalatokat, és részletesen bemutassuk a technológiát.

ÁTADTÁK A HUNLAND CSOPORT ÚJ KOCATELEPÉT

2023. június 12. 14:27
Fennmarad a gazdák és a kormány "tűzben edzett szövetsége" és a fiatal mezőgazdasági termelők támogatása; lesz kezdőgazda-támogatás 40 ezer euróval és működő-kezdőgazdaság támogatás legfeljebb egymillió eurós támogatással - mondta Nagy István pénteken Bugyin.