FruitVeb: jót tett a bőséges csapadék az almaültetvényeknek.

2023. január 27. 18:08
Bár az idei terméskilátásokat még lehetetlen megbecsülni, a bőséges őszi-téli csapadék biztosan jót tett az almaültetvényeknek – közölte a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kedden az MTI-vel.
 
Bár sem az enyhe tél, sem a kiszámíthatatlan tavasz nem kedvez az almatermelésnek, a csapadékkal telítődött talaj segíti a gyümölcsfák tavaszi kihajtását. Ha nem kellene számolni rendkívüli időjárással a következő hónapokban, a tavalyi gyenge termés után legalább átlagos mennyiségre lehetne számítani az idén – írták.
FruitVeb: jót tett a bőséges csapadék az almaültetvényeknek.
A terméktanács előzetes adatai alapján tavaly 280 ezer tonna alma termett Magyarországon, ami még a visszafogott, 300-350 ezer tonnás augusztusi becsléstől is elmarad. Főképp a frisspiaci (étkezési) alma mennyisége csökkent jelentősen, csupán 80 ezer tonna termett a 100-120 ezer tonnás várakozás helyett, ebből a kivitel 5 és 8 tonna közötti.
 
A 200 ezer tonna ipari almából a léüzemek 172,5 ezer tonnát vettek meg, a belföldi feldolgozóipar többi ágazata (pálinka, szárítóüzemek, konzervipar, stb.) csaknem 22 ezer tonnát vásárolt, további 5 ezer tonna az export mennyisége.
 
A 2022-ben termett ipari alma a feldolgozóipar kapacitásainak mindössze 40-45 százalékát elégítette ki, ezért körülbelül 15 ezer tonnát importáltak is, főképp Lengyelországból.
 
A FruitVeb az időjárási szélsőségekkel magyarázza a tavalyi visszaesést. Tavasszal az ültetvények jelentős részében gyenge volt a virágzás, a belföldi ültetvények negyedét kitevő intenzív, öntözött ültetvények egy részén is csak közepesen alakult.
 
A fagykárok elkerülték az almát, bár a terület háromnegyedét adó északkeleti országrészben a virágzás kezdetét megelőző, több napig tartó rendkívüli hideg jelentős károkat okozott, ám főképp a 2021 nyara óta tartó, a nyári hónapokban rendkívüli meleggel társuló csapadékhiány volt kedvezőtlen.
 
Szeptemberben viszont a sok csapadék gyümölcsrepedést okozott, vagy kiesett miatta a szüreti napok fele, és a túlérés is rontotta a minőséget. A későn leszedett alma már csak ipari feldolgozásra volt alkalmas, különösen a Gala és a Golden fajtánál volt jellemző a minőségromlás.
 
Az eddigiek alapján a szervezet rámutat, hogy különösen az öntözetlen ültetvényeket viselik meg az időjárási szélsőségek. Ugyanakkor a munkaerőhiány is okoz gondot az almatermelőknek, hiszen emiatt sokszor nincs lehetőség a megfelelő határidőben a betakarításra – tették hozzá.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Uniós oltalmat kapott a sajtkedvelők kedvence

2023. október 17. 17:12
A Lajta sajt már eddig is számos szakmai elismerésben részesült.
 
Az Európai Bizottság újabb magyar sajt elnevezését jegyezte be, ezzel 86-ra emelkedett az uniós oltalom alatt álló magyar földrajzi árujelzők száma, így már 33 élelmiszer, 38 bor és 15 pálinka elnevezése védett az EU területén.
 

Az élelmiszeripar támaszkodhat az agrárszakképzési rendszerre

2024. március 12. 15:23
Az innovatív mezőgazdaság és élelmiszeripar működtetéséhez és fenntartásához szükség van jól képzett szakemberekre – közölte Nagy István agrárminiszter hétfőn, a Soós István Borászati Technikum Budafoki Tangazdaságban.