Furcsa, de hasznos dologra jöttek rá a kutatók, miközben a paradicsomot vizsgálták

2023. április 17. 09:33
Spanyol kutatók paradicsom-feldolgozási hulladékból állítottak elő "védőlakkot".
 
A szubtropikus és mediterrán kertészet kutatására szakosodott Mayora, spanyol intézet munkatársai  kísérletekkel kimutatták, hogy a paradicsom-feldolgozás (lé- és pürégyártás) során keletkező, egyébként szemétre dobott, bár kis részben takarmányként is hasznosítható hulladékaiból speciális védőlakkot lehet előállítani. Ez az anyag azonos értékű a műanyaggyártásban használt „biszfenol A" adalékanyaggal, és ugyanakkor az emberi egészségre teljesen ártalmatlan.
Furcsa, de hasznos dologra jöttek rá a kutatók, miközben a paradicsomot vizsgálták
Ennek elkészítéséhez a hulladékokat 3 napig napon szárítják, majd egy bonyolult hőkezelési folyamatnak vetik alá, nevezetesen 140 fokra felhevítik, és porrá őrölve nátronlúggal kezelik, végül pedig etanolban oldják fel. A végtermék egy viasz-szerű vegyület.
 
Ezt etanolban feloldva fémekre lehet ráfújni, és így azok élelmiszerek, például instant levesek, zöldségek és gyümölcsök csomagolására, illetve megóvására használhatók (az élelmiszerekkel közvetlenül érintkezve). Ez az anyag egy újabb, 200 fokos hőkezeléssel, polimerizált réteggé keményíthető, amely megbízhatóan védi a fémet az élelmiszerrel való érintkezéstől. A védelem alumíniummal kombinálva működött a legjobban. A kutatók most ezt élelmiszeripari konzervdobozok bevonására akarják felhasználni.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Ukrajna válasza: embargó a lengyel zöldség- és gyümölcsimportra

2023. szeptember 25. 15:31
Itt az ukrán válasz a lengyel-magyar-szlovák-cseh-román-bolgár gabonabehozatali tilalomra, de az embargó csak a lengyelekre vonatkozik.
 
Az Európai Unió az Ukrajna iránti szolidaritásának kifejezése és a harmadik világbeli, elsősorban afrikai országok élelmezésének biztosítása céljából a háború kitörését követően vámmentessé tette az ukrán gabona uniós importját – olvasható a FruitVeB cikkében.

Csodás tőle a pizza és még a köhögést is csillapítja!

2024. január 22. 14:16
Az oregánó szinte bárhol megterem, finom és ráadásul még nagyon egészséges is! Adj neki helyet a kertben és a pizzán!