Furcsa, de hasznos dologra jöttek rá a kutatók, miközben a paradicsomot vizsgálták

2023. április 17. 09:33
Spanyol kutatók paradicsom-feldolgozási hulladékból állítottak elő "védőlakkot".
 
A szubtropikus és mediterrán kertészet kutatására szakosodott Mayora, spanyol intézet munkatársai  kísérletekkel kimutatták, hogy a paradicsom-feldolgozás (lé- és pürégyártás) során keletkező, egyébként szemétre dobott, bár kis részben takarmányként is hasznosítható hulladékaiból speciális védőlakkot lehet előállítani. Ez az anyag azonos értékű a műanyaggyártásban használt „biszfenol A" adalékanyaggal, és ugyanakkor az emberi egészségre teljesen ártalmatlan.
Furcsa, de hasznos dologra jöttek rá a kutatók, miközben a paradicsomot vizsgálták
Ennek elkészítéséhez a hulladékokat 3 napig napon szárítják, majd egy bonyolult hőkezelési folyamatnak vetik alá, nevezetesen 140 fokra felhevítik, és porrá őrölve nátronlúggal kezelik, végül pedig etanolban oldják fel. A végtermék egy viasz-szerű vegyület.
 
Ezt etanolban feloldva fémekre lehet ráfújni, és így azok élelmiszerek, például instant levesek, zöldségek és gyümölcsök csomagolására, illetve megóvására használhatók (az élelmiszerekkel közvetlenül érintkezve). Ez az anyag egy újabb, 200 fokos hőkezeléssel, polimerizált réteggé keményíthető, amely megbízhatóan védi a fémet az élelmiszerrel való érintkezéstől. A védelem alumíniummal kombinálva működött a legjobban. A kutatók most ezt élelmiszeripari konzervdobozok bevonására akarják felhasználni.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Rekordmagasságban az európai cukorárak

2023. október 12. 19:05
Ez nehéz helyzet elé állítja az országok cukorigényes iparágait.
 
Az ez évi cukorrépa betakarítás és feldolgozás előrehaladtával, az európai cukortermés a tavalyinál valamivel jobbnak ígérkezik, a földrész országai azonban a fogyasztási igényeket nagy valószínűséggel részben csak importból tudják kielégíteni – olvashatjuk a topagrar.com hírportálon.
 

Számos pályázat segíti ezután is a burgonyatermelőket

2024. augusztus 01. 13:54
A burgonya világszerte a harmadik legnépszerűbb élelmiszer a rizs és a búza után, és több milliárd ember táplálkozásának alapvető eleme. Magyarországon is gyakran használt alapélelmiszer, amely a hazai fogyasztók asztalára is rendszeresen kerül – hívta fel a figyelmet dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára, a Nébih Gyulatanyai Fajtakísérleti Állomásán július 30.-án megrendezett Országos és Nemzetközi Burgonya Tanácskozás és a Fajta- és Növényvédelmi Technológiai Bemutatón, Gyulatanyán.